Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppebilde med de fem på rådhuset.
STORT OPPMØTE: Flere BPA-mottakere i kommunen hadde møtt opp, spente på å høre hva formannskapets beslutning. Fra venstre: Kim Erik Aasmundsen, Terje Skaug, Mats Haugli, Kristin By Woll og Johannes Ramstad Finnanger (fremst). (Foto: Stine Slettås Machlar)

Politikerne endrer BPA-avtale i Nittedal etter sterke protester

Formannskapet besluttet onsdag kveld å endre den nye konsesjonen for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Nittedal kommune. En halv seier, mener flere av BPA-mottakerne i kommunen.

Av Stine Slettås Machlar
Publisert 12.06.2019 13:38

Elin Langdahl, bosatt i Nittedal og leder av Handikappede Barns Foreldreforening, fortalte søndag til Handikapnytt at kommunen ikke forstår essensen i brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

Bakgrunnen er rådmannens forslag til ny tjenestekonsesjon for BPA der muligheten til reise uten å søke kommunen i forkant, var fjernet. Det samme var muligheten for utgiftsdekning knyttet til assistansen gjennom en egen driftskonto.

Samtidig ble det også foreslått å innføre rapporteringsplikt, i tillegg til at timeprisen til leverandørene var foreslått senket..

Les mer: BPA-STRID: – TØFT Å BO I EN KOMMUNE MED SLIKE HOLDNINGER TIL FUNKSJONSHEMMEDE

Så ikke lyst ut

Saken skulle opp til behandling i formannskapet onsdag kveld. Før møtet hadde noen av kommunens BPA-mottakere et møte med ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) og Varaordfører Inge Hallgeir Solli (Venstre).

De ønsket å stoppe konsesjonen for å få utlyst den på nytt, i samsvar med Norsk Standard. Slik de opplevde møtet, var det ikke aktuelt å stanse prosessen.

Men når Formannskapet kom sammen onsdag kveld ble det likevel klart at rådmannens omdiskuterte forslag ville bli endret.

Mottaker får rapporteringsplikt

Ordfører Hilde Thorkildsen innledet behandlingen i formannskapsmøtet med å si at man lærer best når man snakker med hverandre, og at hun har lært mye av å prate med BPA-mottakere, leverandører og Fagforbundet.

– Det er slik at vi politikere har ulike roller vi må balansere. Vi skal være ombud for folket, vi skal fordele felleskapets midler på en best mulig måte og vi må ta vare på våre ansatte.

– Rapporteringsplikten om hva BPA-timene til den enkelte bruker brukes til. er ikke ment å være assistentenes oppgave, slik det nå står i rådmannens forslag, men mottakeren skal rapportere dette selv. Så dette vil bli endret, sa ordføreren før debatten tok til.

Rådmann og ordfører fotografert under formannskapets møte.

NYTT FORSLAG: Under formannskapsmøte sa ordfører Hilde Torkildsen at hun har lært mye av samtalene med de funksjonshemmede selv, med Fagforbundet og leverandører. Hun la derfor frem et nytt forslag til BPA- avtale i stedet for rådmannens innstilling. Her med rådmann Finn Christian Brevig. (Foto: Stine Slettås Machlar)

Beholder driftskonto og reise

Etter en lengre debatt om prosess og hva de ulike alternativene ville bety, ble det lagt fram et forslag fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og SV der man gikk inn for at det skal være mulig å reise med assistenter uten å søke kommunen om det, så lenge man har levert reiseavtaler til leverandøren.

Partiene ville også beholde muligheten for driftskonto til dekning av utgifter knyttet til assistanseordningen, så lenge BPA-mottakeren får utgifter refundert i ettertid og har kvittering på utgift.

Både FRP og Høyre ville trekke konsesjonen og forhandle på nytt etter Norsk Standard, men siden de var de eneste som stemte for dette, ble forslaget til flertallspartiene vedtatt.

Endrer til varierende timepris

Ordfører Hilde Thorkildsen skriver i en tekstmelding til Handikapnytt at timeprisen for ḂPA fortsatt vil endres.

– Den senkes, men det legges inn tillegg som ikke har ligget der tidligere, skriver hun.

Timeprisen vil nå ligge fast på 339 kr mot 436 kroner, i tillegg vil de betale leverandøren 71,56 kroner per time mellom 17.00-06.00 og 67,73 kroner per time på helg, samt et tillegg på 338,75 kroner for timer brukt på helligdag. Dette vil de da betale etter å ha fått rapporter om når motakerne har hatt assistenter på jobb.

– Da sikrer vi friheten til å bruke assistenten når det passer best, samtidig som leverandør får dekket sine kostnader inkludert tillegg og at assistentene får de tillegg de har krav på, skriver Thorkildsen videre.

Ikke helt i mål

BPA-mottakerne på sin side mener det er gledelig at formannskapet endret rådmannens innstilling, men føler ikke de er helt i mål.

– Dette er jo mye bedre enn det kunne ha blitt, men det blir litt som å sprette en halv champagneflaske. Hvis vi må rapportere alt vi gjør til kommunen er ikke det frihet, sier Kristin By Woll.

Hun er også skeptisk til beslutningen om å endre timeprisen som kommunen skal betale for BPA-tjenesten:

– Det vil jo helt klart ha betydning for hvilke leverandører vi kan velge mellom, konstaterer hun.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.