Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

HÅRREISENDE: Elin Langdahl syns det er tøft å bo i kommune som ser på funksjonshemmedes tjenester som lukurative. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

BPA-strid: – Tøft å bo i en kommune med slike holdninger til funksjonshemmede

Det sier Elin Langdahl til Handikapnytt etter at lokalavisen Varingen lørdag publiserte en artikkel om at rådmannen vil stramme kraftig inn på Nittedal kommunes ordning med brukerstyrt personlig assistanse.

Stine Slettås Machlar
Publisert 09.06.2019 07:05

Artikkelen i Varingen hadde følgende ingress:

«Nittedal har i dag 14 BPA-brukere. Dette koster kommunen 21 millioner kroner i året. Ingen andre av bygdas trygdede lever på så lukurative tilskuddsordninger, betalt av Nittedals skattebetalere».

Blir sint

Dette får Elin Langdahl til å reagere. Hun er mor til en av kommunens BPA-mottakere, sitter i kommunens råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt er styreleder i Handikappede Barns Foreldreforening (HBF).

– Jeg syns det er helt hårreisende at avisa kan skrive noe sånt. Å bo i en kommune med slike holdninger til funksjonshemmede er skikkelig tøft. Jeg blir sint bare jeg tenker på det, sier Langdahl til Handikapnytt.

Også Handikapforbundet reagerer på Varingens artikkel og skriver på sin facebookside:

«Rådmannen i Nittedal kommune utviser i denne saken fra Varingen grov kunnskapsløshet om BPA, og hårreisende holdninger overfor funksjonshemmede. Holdninger som vi trodde hørte fortiden til. Å beskrive et viktig likestilingverøtøy som luksuriøst, viser en total manglende innsikt i funksjonshemmedes hverdag. Dette viser bare at kampen enda ikke er over! #sammenomennytid»

Oppdatering: Les om behandlingen av denne saken i Nittedal formannskap her: POLITIKERNE ENDRER BPA-AVTALE ETTER STERKE PROTESTER

Videre i saken snakker kommunens rådmann, Finn Christian Brevig, om at BPA-tilbudet er forskjellsbehandler funksjonshemmede i kommunen, fordi BPA-mottagere av noen leverandører  får dekket utgifter til drift av ordningen, som for eksempel HMS-utstyr, rekruttering av assistenter, billetter til assistenter på sosiale arrangementer og utgifter til å med assistenter på reise.

– Andre brukere som har vedtak om helse- og omsorgstjenester får ikke tilsvarende økonomisk støtte/driftskonto. BPA framstår derfor som spesielt gunstig økonomisk dersom en velger en leverandør med slike særordninger, uttaler Brevig til Varingen.

– Ser ikke det totale bildet

Langdahl mener hele avisas artikkel bygger på feilinformasjon.

– Det fremkommer ikke noe sted at den driftskontoen tas i fra fortjenestemarginen til leverandøren. Det koster jo ikke kommunene en krone ekstra. Det er det vi har prøvd å få fram; at egentlig er det de leverandørene som har en driftskonto som er skikkelig seriøse og som faktisk velger å ha mindre fortjenestemargin, fordi at de skjønner at det medfører utgifter å måtte ha en BPA-assistent, sier hun.

Rådmannen sier til lokalavisa Varingen er at ordningen med brukerstyrt personlig assistanse er kostbar for kommunen, samtidig som han hevder at leverandørene har veldig gode marginer.

Som eksempel går han også ut med prisen på én konkret BPA-ordning for en enkeltperson. Han hevder at halvparten av beløpet går til administrasjon og fortjeneste.

– De sammenligner det med tradisjonelle helsetjenester, uten å tenke: Hva var intensjonen bak BPA? Hvor samfunnsøkonomisk vil det være at de med BPA kan de komme seg ut i jobb betale tilbake skatt til samfunnet igjen? Ingenting av dette er nevnt, sier Langdahl.

– De sammenligner epler og pærer, og så skjønner de ikke hva BPA er for noe, rett og slett, legger hun til.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Frykter mindre frihet

Langdahl har prøvd å kontakte både politisk ledelse og lokalavisa. Lokalavisa har ikke svart på hennes henvendelser, men på tirsdag skal hun og noen andre mottakere av BPA i kommunen på møte med ordføreren.

Senere samme dag skal konsesjonen der det blant annet blir lagt opp til å nekte for driftskonto, minske timekostnaden fra 436 kroner til 339 kroner og en massiv rapportering om hva assistansen brukes til stemmes over i kommunestyre.

– Jeg håper jo at kommunen skal se at de har driti på draget her, trekke konsesjonen tilbake og utlyse en ny. Men jeg frykter at de skal være så redde for å miste ansikt utad at de bare kjører på uten at de vil se hvor mye det ødelegger for BPA-brukerne, sier Langdahl.

– La oss si at det er omtrent ti brukere i kommunen som har driftskonto i dag, som vil miste denne. I tillegg kommer kravet om at leverandørene skal rapportere inn hva brukerne bruker timer på. Det blir ikke selvstendig liv i tråd med intensjonen av BPA.

I tillegg er Langdahl redd for at flere av leverandørene de har i kommunen i dag vil trekke seg ut.

– Om det skjer vil vi miste de leverandørene som faktisk er seriøse og som  har jobbet funksjonshemmedes rettigheter.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.