Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Hans Hjellemo.
UT AV NITTEDAL: Hans Hjellemo er senior kommunikasjonsrådgiver i Uloba. (Foto: Uloba)

Uloba ut av Nittedal – mener rapporteringskrav tar friheten fra folk

BPA-tilretteleggeren Uloba mener Nittedals omstridte konsesjon bryter med helt grunnleggende prinsipper for brukerstyrt personlig assistanse og velger å trekke seg ut av kommunen.

Stine Slettås Machlar
Publisert 31.07.2019 18:51

Vilkårene for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Akershus-kommunen Nittedal har vært gjenstand for stor debatt det siste året.

Rådmannens forslag i vår gikk blant annet ut på å fjerne både muligheten for reise med assistent og utgiftsdekning knyttet til ordningen.

Da formannskapet behandlet den nye BPA-konsesjonen i juni, valgte de å droppe de to omstridte punktene. Det skjedde etter at forslaget til konsesjonsvilkår hadde utløst sterke protester langt utenfor Nittedals grenser.

Men da den konsesjonen ble lagt ut med, mente Uloba som tilrettelegger at de fortsatt ikke kan stå inne for en slik avtale som Nittedal kommune har lagt opp til.

Den ideelle organisasjonen Uloba er Norges største tilbyder av tjenester innenfor BPA.

Les mer om BPA-striden i Nittedal i disse to sakene:

BPA-STRID: – TØFT Å BO I EN KOMMUNE MED SLIKE HOLDNINGER TIL FUNKSJONSHEMMEDE

POLITIKERNE ENDRER BPA-AVTALE I NITTEDAL ETTER STERKE PROTESTER

– Vil gradvis ødelegge

– Vi er veldig lei oss på vegne av arbeidslederene våre i kommunen som nå må finne en annentilrettelegger, men vi kan ikke si at vi godtar en konsesjon som ødelegger prinsippet for BPA, sier Ulobas senior kommunikasjonsrådgiver Hans Hjellemo.

– Hvis vi søker en konsesjon med en masse helt håpløse krav, og man får den, vil det si at vi har akseptert disse kravene. Da vil vi gradvis ødelegge et produkt vi har vært med på å skape i Norge, fortsetter han.

Hvis vi søker en konsesjon med en masse helt håpløse krav, og man får den, vil det si at vi har akseptert disse kravene. Da vil vi gradvis ødelegge et produkt vi har vært med på å skape i Norge.

– Undergraver funksjonshemmedes frihet

Nittedal kommune har satt opp en del vilkår for tilretteleggeren og tjenesten. Det er disse vilkårene Uloba reagerer på.

– Det er flere ting vi reagerer på med avtalen, men noe av det vanskeligste for oss er at Nittedal kommune krever rapportering og varsling av hva assistansen brukes til. Dette hører ikke noe sted hjemme fordi det undergraver funksjonshemmedes frihet, sier Hjellemo.

– I tillegg krever de at assistansen kun skal gis til fastsatte oppgaver. Noe som gjør at arbeidsleder mister råderett over egne assistenter og eget behov. Og dette er ikke BPA slik det skal være der man blir selvstendig, sier han.

Redd for å miste dagens frihet

REDD: Kristin By Woll har hatt BPA i Nittedal gjennom Uloba i 21 år. Nå er hun både redd for fremtiden og skuffet over kommunen sin. (Arkivfoto: Stine Slettås Machlar)

For Kristin By Woll og flere andre BPA-mottakere i Nittedal kommune betyr Ulobas beslutning at de må finne seg en annen ltilrettelegger.

– Dette er forferdelig surt. Jeg syns det er dårlig gjort at Nittedal kommune har gjort denne endringen fra å ha en av de beste ordningene i landet, til en av de verste, sier Woll.

Hun har hatt BPA i Nittedal kommune med Uloba som tilrettelegger i 21 år. Nå frykter hun for friheten sin.

– Med den nye konsesjonen vil jeg ikke ha den samme friheten som jeg hadde jeg hadde før. Jeg vet ikke om jeg fortsatt får bruke assistentene til å være sammen med barnebarna mine eller om jeg får beholde de timene jeg har. Det setter jeg utrolig liten pris på, for å si det pent.

Jeg vet ikke om jeg fortsatt får bruke assistentene til å være sammen med barnebarna mine eller om jeg får beholde de timene jeg har.

Vurderer å flytte

Likevel har ikke Woll og de andre BPA-mottakerne gitt opp håpet helt enda.

– Vi har opprettet en underskriftskampanje i håp om å få 300 underskrifter. Slik at kommunen må behandle konsesjonen på nytt.

Woll krysser fingrene for at det skal gå denne gangen. Hvis ikke er hun forberedt på å flytte.

– Jeg har tenkt tanken på om det er best at jeg flytter om dette fortsetter. Jeg har ingenting som holder meg her annet enn barnebarn, men de kan jeg pendle til i verste fall. Det er en mulighet, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.