Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Rasende på trygdetilbud til ungdom

Av: Ivar Kvistum
Publisert 14.02.2012 09:40

Leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson, blir sint og oppgitt over at unge funksjonshemmede tilbys uføretrygd fra Nav i stedet for å få hjelp til å komme seg i utdanning og arbeid.

Tekst: Ivar Kvistum

I Handikapnytt nummer 1 2012, som kommer ut 15. februar, forteller Birgit Røkkum Skarstein (22) hvordan hun ble tilbudt uføretrygd fra Nav allerede da hun var 20 år gammel.

Skarstein er blitt rikskjendis gjennom tv-serien Ingen grenser på NRK1. Til Handikapnytt forteller hun:

– Jeg ringte Nav da jeg var på Sunnaas. Jeg ville gjerne høre hvordan jeg skulle gjøre det for å komme i gang med studiene igjen. ”Men Birgit, du er jo så skadet, du har jo rett på uføretrygd. Du trenger ikke å begynne å studere igjen,” var beskjeden jeg fikk. Jeg ble så sint at jeg bare la på.

Etter en stund ringte hun tilbake til Nav og erklærte at hun SKULLE tilbake til studiene. Hun trengte ikke hjelp for å søke uføretrygd.

Skal ikke være sånn

Denne historien opprører Robert Eriksson, som er leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Jeg blir sint og opprørt. Sånn skal det ikke være, sier Eriksson til Handikapnytt.

– Nav skulle i stedet satt alt inn på å hjelpe henne og andre unge funksjonshemmede til å få realisert drømmene sine.

Selv om Frp-politikeren fra Birgits hjemfylke Nord-Trøndelag blir oppgitt, er han likevel ikke overrasket over historien som den unge Ingen grenser-deltakeren forteller.

– Som leder i arbeids- og sosialkomiteen er jeg i tett kontakt med de ulike organisasjonene for funksjonshemmede. Hele tiden får jeg presentert historier om unge mennesker som tilbys uføretrygd i stedet for å få hjelp til å komme seg i jobb. Dette er fakta, og det gjør meg sint at Nav benekter at det er slik.

Ikke standard prosedyre

Nav avviser nemlig at det er praksis å gi tilbud om uføretrygd til unge funksjonshemmede, selv om de skulle ha store funksjonsnedsettelser.

– ”Arbeid først” er et førende prinsipp i Navs virksomhetsstrategi. Arbeid skal alltid være førstevalg, sier Nav-direktør Ingrid Nikolic til Handikapnytt.

Hun avviser å kommentere det Birgit Røkkum Skarsteins forteller, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Nicolic sier det er en standard prosedyre at den enkelte skal få en individuell vurdering av bistandsbehov. I dette ligger det at det ikke automatisk skal tilbys uførepensjon.

Møtte Jonas Gahr Støre

Mandag møtte Birgit Røkkum Skarstein utenriksminister Jonas Gahr Støre. Ifølge Dagbladet var hun invitert til å komme med innspill om hvordan man skaper et mer inkluderende samfunn, og fortalte den samme historien om hvordan Nav tilbød henne uføretrygd.
 

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.