Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Robot skal bryte isolasjonen

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 13.10.2016 16:17

Roboten AV1 skal hjelpe syke barn med å holde kontakten med klassemiljøet. Men den må ikke bli en unnskyldning for å droppe tilrettelegging på skolen, advarer Unge Funksjonshemmede.

I august ble roboten AV1 lansert. Den er utstyrt med kamera, høyttaler og mikrofon slik at en person som kobler seg på via en app i mobil eller nettbrett, kan kommunisere med de som er der roboten er plassert.

Dermed skal barn som ikke kan være på skolen på grunn av sykdom, sykehusinnleggelser eller behandlingsopphold, likevel kunne følge undervisningen og klassemiljøet.

Frykter større sårbarhet

Mange har sett roboten i reklamefilmer fra mobiloperatøren Telia den siste tiden. Ikke alle har reagert positivt:

– Jeg blir bare trist av reklamen der barn bærer med seg roboten, i stedet for at klassekompisen er med. Jeg tror det bidrar til at man føler seg mer ensom, sier Silje Ludvigsen fra Larvik.

LES OGSÅ: FOLKET VIL HA EN INKLUDERENDE SKOLE

Hun er medlem i Norges Handikapforbund og var i barne- og ungdomsårene mye hjemme på grunn av funksjonshemningen. Silje frykter roboten vil gjøre syke barn mer ensomme, stikk i strid med det som er den uttalte målsettingen.

– Jeg er redd for at den skal skape større avstand mellom det syke barnet og de andre, at man skal oppdage alt man blir minnet på alt man ikke får deltatt på og da føle seg mer utenfor fellesskapet.

Ble mer sosiale

Anna Holm Heide er vice president of operations i selskapet No Isolation, som har utviklet roboten. Hun sier hun forstår at noen er skeptiske.

– Vi har primært utviklet AV1 for at syke barn skal ha mulighet for å delta på sine sosiale arenaer og føle seg mindre isolert. Ingen skal føle seg mer utenfor av å bruke AV1. Man kan også velge å kun ha den på skolen, om det er ønskelig, sier hun.

No Isolation har utviklet roboten i samarbeid med Universitetet i Oslo, Sykehusskolen ved St. Olavs Hospital, Sunnaas Sykehus, Corneliastiftelsen og Telia.

Under prøveprosjektet i vår så de at roboten hadde positiv effekt, også på det sosiale.

– Spesielt de med ME sa at AV1 hadde hjulpet dem til å bli mer fysisk aktive når de ikke brukte roboten. Når de fikk med seg når avtaler om å møtes ble gjort, orket de å delta på det sosiale når det skjedde. Mens det å hele tiden skulle følge med på når det skulle skje ting, ble for tungt uten roboten, sier Heide.

Dekkes ikke av Nav

Grunntanken bak roboten er at den skal gi alle en mulighet til å delta, bekjempe ensomhet og gi alle en plass i fellesskapet. 

– Ideen kom ved at to av de i firma ønsket å gjøre for å hjelpe syke barn. Da vi pratet med barn som er mye på sykehus og deres foreldre, ble det veldig klart for oss at det disse barna ønsket mest var å være på skolen, sier Anna Holm Heide.

Siden lanseringen i august er det solgt 60 roboter. Per i dag finnes det ingen offentlige støtteordninger som dekker produktet, men No Isolation håper på at den på sikt skal bli et godkjent hjelpemiddel hos Nav. 

 – Vi ser nå på muligheter for å bli en del av tilbudet til hjelpemiddelsentralen, slik at alle som ønsker og trenger det, men ikke har råd, skal få mulighet til å bruke AV1, sier Anna Holm Heide.

Roboten koster 19000 kroner, pluss 650 kroner i måneden i nettkostnader. Den kan også leies for 2990 kroner i måneden eller 18000 kroner for et år.

Ingen sovepute

Styreleder i Unge Funksjonshemmede, Camilla Lyngen, har fulgt prosessen til No Isolation med AV1 tett. Hun er positiv til produktet, men advarer mot at det skal bli en sovepute for skolene.

 – Med det tilretteleggingsnivået som er på norske skoler i dag, er dette en positiv ting for dem som ikke er friske nok til å møte på skolen, sier Lyngen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


INGEN SOVEPUTE: Det er viktig at AV1-roboten ikke blir en unnskyldning for å la være å tilrettelegge skoler, understreker Camilla Lyngen i Unge Funksjonshemmede. (Foto: Hanne Pernille Andersen)

Unge Funksjonshemmede har arbeidet mye med problemene som funksjonshemmede og kronisk syke barn og ungdommer har med å få delta i undervisning og få en fullgodt tilrettelagt skolegang.

– Det vi må passe på, er at det ikke blir en unnskyldning for ikke å tilrettelegge det fysiske miljøet og det faglige der det ville kunne gjøre det mulig for eleven å møte på skolen, understreker Camilla Lyngen.

Glede av å følge med

I likhet med Silje Ludvigsen var hun mye borte fra skolen som barn, men hun er ikke enig i at et slik produkt ville skapt større avstand.

 – Det handler litt hvordan du tar ting. Det er klart det er sårt å ikke kunne være med. Men om jeg hadde hatt en slik hadde jeg i alle fall kunnet være med i samtalen etterpå. Det hadde i hvert fall jeg vært glad for, sier lederen i Unge Funksjonshemmede.

 – Dette er såpass nytt at jeg ikke tror det vil være noe problem i første omgang, siden AV1 er relativt dyr. Og de som vil ha behov for den, er langtidssyke. Jeg tror de bare vil ha glede av å kunne følge med på det de orker, utdyper Camilla Lyngen.

LES OGSÅ: … MEN DETTE ER DA IKKE UNIVERSELL UTFORMING?


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.