Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Rullestolbruker ble nektet ståplass på friluftskonsert: «En misforståelse»
Først da han etterspurte lovhjemmelen for å nekte ham adgang, snudde arrangøren. Nå får Tom Atle Steffensen likevel oppleve tenoren Andrea Bocelli opptre på Bystranda i Kristiansand.
Det er duket for folkefest når Kilden teater og konserthus i Kristiansand feirer sitt 10-årsjubileum.
Ingen ringere enn den italienske tenoren Andrea Bocelli holder friluftskonsert på Bystranda, foran 12.000 sørlendinger.
Tom Atle Steffensen er en ivrig konsertgjenger og ville gjerne opplev verdensstjernen opptre i hjembyen.
Han er rullestolbruker, men de 20 avsatte rullestolplassene på konserten var allerede utsolgt da han forsøkte å skaffe billett 8. april, dagen etter at billettsalget åpnet.
I stedet kjøpte han vanlige ståplass-billetter til seg selv og sine to ledsagere. Det skulle vise seg å bli komplisert.
Sikkerhetshensyn
To uker etter at Steffensen hadde kjøpt billettene, fikk han en e-post fra Kilden teater og konserthus, som med beklagelse meldte at han ikke kunne bruke billettene han hadde kjøpt.
De viste til at det av sikkerhetshensyn ikke var anledning til å ta med rullestoler inn på ståplass-området på konserten. De avsatte rullestolbrukere er den eneste muligheten. Og de var utsolgt.
Kilden beklaget, og tilbød Steffensen å få pengene tilbake for billettene han hadde kjøpt.
«Svært diskriminerende»
Men så lett ville ikke Tom Atle Steffensen gi seg.
– Jeg ble sint og fant meg ikke i det, sier han til Handikapnytt.
Jeg ble sint og fant meg ikke i det.
«At jeg nektes å komme inn på vanlig ståplassbillett, finner jeg svært diskriminerende», skrev han tilbake i et svar adressert direkte til Kildens administrerende direktør Harald Furre.
– Jeg er voksen nok til å ta vare på min egen sikkerhet, særlig når jeg har med meg to ledsagere. Det er jo nettopp i slike situasjoner det er viktig med ledsagere, sier Tom Atle Steffensen til Handikapnytt.
– Det er dessuten helt horribelt at det bare er satt av 20 rullestolplasser på et så stort arrangement, legger han til.
«Misforståelse»
I den videre korrespondansen om saken sto Kilden på sitt.
Helt til Steffensen etterspurte lovhjemmelen for å nekte ham adgang.
Da skrev Kilden at «det kan se ut som vi har misforstått hverandre». Fordi Bystranda er universelt utformet, kan han likevel få komme inn med rullestol, forutsatt at han har med ledsager dersom han trenger assistanse.
Handikapforbundets regionleder i Agder, Freddy Ulvseth, er tilfreds med Kildens snuoperasjon. Han hadde også forsøkt å få kulturhusets ledelse i tale om saken for å fortelle hva NHF mener prinsipielt om utestengelse av rullestolbrukere.
– Jeg er glad for at Kilden tok til fornuft og snudde. Dette vil få betydning for mange flere enn Tom Atle, sier Freddy Ulvseth.
Glede med bismak
Nå gleder Tom Atle Steffensen seg til konserten med Andre Bocelli.
– Jeg er godt fornøyd med utfallet av saken. Dette betyr at alle kan gå på konserten så lenge man har med ledsager, sier han.
Samtidig kjenner han en liten bismak. For han frykter at mange rullestolbrukere går glipp av konserten fordi det var satt av så få rullestolplasser.
– Jeg tror mange flere rullestolbrukere hadde kommet seg på konserten om de hadde gjort som meg og kjøpt vanlige billetter, sier han.
Jeg tror mange flere rullestolbrukere hadde kommet seg på konserten om de hadde gjort som meg og kjøpt vanlige billetter.
Kommunikasjonssjef Marie Teresie Sørensen i Kilden teater og konserthus holder fast på at det var en misforståelse at Tom Atle Steffensen først ble nektet å bruke ståplassbilletten på konserten.
– Scenen og oppsettet er et samarbeid vi har med Palmesus. Vi samarbeider om Bocelli-konserten som spilles på deres anlegg i forkant av festivalen. Avgjørelsene om publikumsoppsett er i henhold til Palmesus-festivalens retningslinjer, og vi har forholdt oss til dette og videreformidlet informasjon fra dem, skriver hun i en e-post til Handikapnytt.
Svarer ikke
Palmesus er en stor musikkfestival på Bystranda som er ventet å samle 20 000 publikummere 1. og 2. juli. Festivalen er utsolgt.
Handikapnytt har i flere dager forsøkt å få Palmesus-ledelsen til å svare på spørsmål om hvilke retningslinjer de har for rullestolbrukere på festivalområdet, lenge uten å få svar.
Oppdatering, 22. mai 2022: I en e-post til Handikapnytt skriver daglig leder Leif Fosselie i Palmesus:
«Palmesus har en egen sone forbeholdt de som trenger rullestol eller andre tilsvarende hjelpemidler, samt at Bystranda er universelt utformet slik at det også går fint å bevege seg rundt utenfor dette området. Og vi slipper selvsagt inn dem som bruker rullestol eller andre hjelpemidler uavhengig av hva slags billett de kjøper. Vi har ingen absolutt grense på antall rullestolbrukere, og forsøker å tilpasse arealet vi dedikerer til dette etter etterspørselen.»
Handikapnytt har forsøkt å få Fosselie til å utdype hvordan Palmesus vurderer rullestolbrukeres sikkerhet på festivalen, siden dette var tema i det opprinnelige avslaget fra Kilden til Tom Atle Steffensen. Videre ville vi vite hvordan Palmesus kom fram til antallet rullestolplasser, og om publikum med rullestol har fått informasjon om at de ikke er begrenset til de 20 plassene. Tross flere henvendelser har ikke Fosselie svart.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!