Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hånd med finger som trykker på handikap-stopp-knapp inne i buss
KAN FÅ PRIS: Endringsprosjektet til Ruter, "Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle", er et samarbeid med Norges Handikaforbund. Det er nå nominert til Kollektivprisen. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ruter kan vinne pris for bevegelsesfrihetsprosjekt

Kollektivselskapet Ruter er nominert til Kollektivprisen for prosjektet «Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle», som er et samarbeid med Norges Handikapforbund.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 18.10.2022 19:20

 – Ruter kan ikke leve med at funksjonshemmede velger bort kollektivtransport fordi de møter for mange hindre. Derfor må vi endre oss. I 2020 satte Ruter derfor i gang et større endringsprosjekt, i samarbeid med Norges Handikapforbund: «Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle». Vi er stolte av at prosjektet er nominert til Kollektivprisen 2022, sier Ellen Marie Rogde, markedsdirektør i Ruter.

Det er Kollektivtrafikkforeningen som står bak Kollektivprisen, som deles ut til en organisasjon for arbeid, tiltak eller prosjekt som:

  • Bidrar til å forenkle folks liv
  • Bidrar til omstilling
  • Er nytenkende
  • Samarbeider med flere aktører
  • Utnytter tilgjengelige ressurser på en god måte.

Ledelsen først

Norges Handikapforbund står bak en rekke workshops kalt «Mind the gap», som er sentrale i prosjektet som nå er nominert. Der får deltakerne blant annet kjenne på kroppen hvordan det er å være funksjonshemmet og reise med kollektivtransport.

Ruter har tatt det fra toppen og begynte med egen ledelse i 2021. Etter det har ledere og nøkkelpersoner i Ruter, Sporveien og operatører deltatt.

LES MER: Direktørene fikk en aha-opplevelse da de fulgte en rullestolbruker på bussen.

Ingrid Njerve i rullestol i døråpniingen på en rød Ruter-buss i Oslo.

FUNKISCOACH: Ingrid Njerve var funkiscoach på et kurs som Norges Handikapforbund holdt for toppledelsen i kollektivtransportselskapet Ruter i 2021, en del av prosjektet som nå er prisnominert (Arkivfoto: Ivar Kvistum).

– Stort hopp opp og fram

Monica Haugen, som inntil nylig jobbet som interessepolitisk rådgiver i NHF sentralt, ledet prosjektet og utviklet kursopplegget fra NHFs side. Med på laget hadde hun blant andre Ola Harald Svenning fra NHF Oslo.

Haugen er svært stolt og glad over at arbeidet med «Mind the gap» og Ruters endringsprosjekt blir løftet fram på denne måten. Hun betegner det som et stort hopp opp og framover for funksjonshemmede.

Bevisstgjøring

– Vi funkiser er ikke vant til å sitte ved bordet en gang, og plutselig, i dette prosjektet, har vi fått lov til å være med  og designe metodikken for hvordan ledere skal bli bevisstgjort funksjonshemmedes levekår, strukturelle, barrierer, fysiske barrierer – alt. Den bevisstgjøringsreisen som vi har hjulpet Ruter og samarbeidspartnerne med, har vært helt enorm.

Haugen anslår at rundt 250 toppledere på Østlandet har deltatt på workshopene, blant andre Siren Stav, Oslos byråd for miljø og samferdsel, og ledere Viken fylkeskommune.

– Nedslagsfeltet vårt har vært stort, og tilbakemeldingene veldig gode. Alle har gitt oss kred for dette, forteller hun.

En spydspiss

Monica Haugen mener en nominasjon er en seier i seg selv, uavhengig av hvem som går til topps.

– Det at noe som helst som har med funksjonshemmede å gjøre blir løfta opp og blir synliggjort i så store fora er en kjempeseier. Det er jo veldig banebrytende. Ruter har vært en spydspiss når det gjelder det å ta oss med og inkludere oss fra a til å i prosessen, sier Haugen.

Publikumspris

Andre nominerte er Entur og Agder Kollektivtrafikk.

Kollektivprisen er en publikumspris, der finalistene stemmes fram i forbindelse med Kollektivkonferansen. Prisen deles ut 10. november. Kollektivtrafikkforeningen er en nasjonal bransjeorganisasjon for offentlige aktører som planlegger, kjøper og markedsfører kollektivtrafikk- og mobilitetstjenester.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.