Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Illustrasjonsbilde av gutt som ser på tv.
MANGFOLD PÅ SKJERMEN? NRK lover å speile mangfoldet bedre. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Sent, men godt: NRK vil bli inkluderende

MENINGER: Det er ganske oppsiktsvekkende at NRK først nå har erkjent og tatt grep for at funksjonshemmede skal bli en del av det mangfoldet NRK ønsker å speile, skriver Ulobas senior kommunikasjonsrådgiver, Hans Hjellemo.

Handikapnytt
Publisert 06.11.2018 14:33

NRK har erkjent at Norges største diskriminerte gruppe, funksjonshemmede, er en del av det kulturelle mangfoldet.

Nå ønsker NRK funksjonshemmede som skuespillere, som kilder og som ressurspersoner.

Målet er å utvide normalen slik at også funksjonshemmede blir ansett som en del av det normale samfunnet.

Det er flaut at det skjer først i 2018.

Det slo tilgjengelighetssjef Siri Antonsen i NRK fast under en mediedebatt arrangert av Norges Handikapforbund Oslo i går, med temaet «Funksjonshemmede i media – hvor er mangfoldet?».

Klikk her for å se videoopptak fra debatten på Facebook.

Tidligere i høst ble NRK kraftig kritisert både for manglende tilgjengelighet for funksjonshemmede under Arendalsuka, og for nok en gang ikke å ha lagt til rette for at funksjonshemmede barn kunne få delta i NRK Supers årlige vennskapskampanje «BlimE».

Hege Tegler, mor til Sarah på 13 år, pekte på at funksjonshemmede glimret med sitt fravær i serier som «Skam» og BlimE på en måte som bare forsterker utenforskapet.

Les også: SKAM – MANGFOLD UTEN FUNKSJONSHEMMEDE

Hun mente NRK må være seg sitt særlige ansvar bevisst i forhold til at hun ønsker å se funksjonshemmede både som skuespillere, programledere og journalister.

Portrettfoto av Hans Hjellemo

MEDIENES BEVISSTHET: Hans Hjellemo forventer større bevissthet i mediene når det gjelder å inkludere Norges største diskriminerte minoritet. (Foto: Uloba)

Professor og forsker, Elisabeth Eide fra Oslo Met, konstaterte at norske mediers interesse for funksjonshemmede stadig er dalende.

Riksavisenes omtale av funksjonshemmede går stadig ned, mens lokalavisene har en noe mer stabil dekning.

Siri Antonsen lover bot og bedring på vegne av NRK.

– Vi har som mål å utvide normalen, slik at funksjonshemmede også blir en del av det normale. NRK skal speile et mangfold flere kjenner seg igjen i, og vi har en mistanke om at ikke alle gjør det i dag. For å få til dette må vi ha ansatte med funksjonsnedsettelser som bidrar til økt kompetanse og innovasjon, og gjør NRK til en mer attraktiv og inkluderende arbeidsplass, sa hun.

Siri Antonsen ønsker seg egne programmer og saker om funksjonshemmede, og hun ønsker seg funksjonshemmede som skuespillere og deltagere i serier. Og neste år skal NRK arrangere en speed-dating mellom innholdsprodusenter og funksjonshemmede.

Det er vel og bra. Men det er ganske oppsiktsvekkende at NRK først nå har erkjent og tatt grep for til at funksjonshemmede skal bli en del av det mangfoldet NRK ønsker å speile. Vi skriver tross alt 2018.

Nå skal ikke Siri Antonsen lastes for at NRK ikke bruker funksjonshemmede som kilder for nyheter, som statister i serier eller som skuespillere, for hennes jobb er å sørge for at innholdet i NRK gjøres tilgjengelig for alle.

Det gjenstår å se om NRKs og andre mediers bevissthet øker såpass at vi som Norges største diskriminerte gruppe faktisk får gjøre oss gjeldende i mediene, eller om vi som nå må skrive tykke bøker for å få komme til orde.

– Jeg oppfordrer dere til å heve hodet, og ta mere plass. Funksjonshemmede skal ikke ha lavere ambisjoner enn andre. Vi trenger hjelp fra dere og fra organisasjonene for å finne ut hvor funksjonshemmede er, og for å finne dyktige fagfolk og kilder blant funksjonshemmede. Vi må samarbeide om dette, sa hun.

Hun innrømmet at å få med funksjonshemmede inn i NRK-universet handler om bevissthet.

Det er bare å applaudere initiativet, men det gjenstår å se om NRKs og andre mediers bevissthet øker såpass at vi som Norges største diskriminerte gruppe faktisk får gjøre oss gjeldende i mediene, eller om vi som nå må skrive tykke bøker for å få komme til orde.

Hans Hjellemo
Senior kommunikasjonsrådgiver i Uloba – Independent Living Norge


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.