Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

En kvinne holder en plakat med portrettet og navnet på den dødsdømte. I den andre hånden har hun et levende lys.
PROTEST: En aktivist demonstrerer til støtte for den dødsdømte Nagaenthran K. Dharmalingam, utenfor Singapores ambassade i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. (Foto: Vincent Thian, AP Photo, NTB)

Singapore henrettet mann med utviklingshemning

EU, Sveits og Norge har protestert, men til ingen nytte.

Handikapnytt
Publisert 27.04.2022 09:58

(NTB-AFP-AP:) Singapore har henrettet en utviklingshemmet mann fra Malaysia som var dømt til døden for smugling av heroin.

Det opplyste menneskerettsaktivister og mannens familie onsdag.

Nagaenthran K. Dharmalingam ble pågrepet i 2009 og anklaget for å ha smuglet 43 gram heroin inn i Singapore. Året etter ble han dømt til døden, og siden tapte han en rekke ankesaker.

Norge protesterte

Henrettelsen skulle egentlig skje i november 2021, men den ble utsatt på grunn av en ny anke. Advokatene hans argumenterte med at det var i strid med folkeretten å henrette noen med utviklingshemning.

I tillegg ba EU, Sveits og Norge om at dommen måtte omgjøres til fengsel.

Men i mars ble mannens siste anke avvist. Ankedomstolen henviste blant annet til at nasjonal lovgivning har forrang over folkeretten. Myndighetene i Singapore har også tidligere avvist at mannen har en utviklingshemning.

– Ble presset

Menneskerettsaktivister reagerer sterkt på at dommen ble fullbyrdet.

– Å henge en kognitivt utviklingshemmet, psykisk syk man fordi han var presset til å ta med seg mindre enn tre spiseskjeer diamorfin, er urettmessig og et åpenbart brudd på internasjonale lover som Singapore har valgt å slutte seg til, sier Maya Foa fra organisasjonen Reprieve.

Kriminaliteten er lav i Singapore, og myndighetene mener dødsstraff har bidratt til å gjøre bystaten til et av Asias tryggeste steder.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.