Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ingrid Thunem fotografert ved et kafebord.
REISEGLAD: Flere funksjonshemmede kan med hell prøve ut Airbnb når de reiser, mener Ingrid Thunem. Men det er viktig å ha en åpen dialog med verten om behovene dine på forhånd. (Foto: Erik Norrud)

Slik bruker du Airbnb som rullestolbruker

Du må ikke bo på et upersonlig hotell og håpe at handikaprommet holder hva de lover. Ingrid Thunem velger heller å leie en privat leilighet gjennom nett-tjenesten Airbnb.

Stine Slettås Machlar
Publisert 31.05.2017 12:49

Ingrid Thunem fra Tromsø er glad i å reise og har alltid vært mye på farten, ikke minst som konkurransesvømmer i internasjonal toppklasse gjennom flere år.

For henne har privatutleie-tjenesten Airbnb åpnet nye feriemuligheter.

– Når du leier leilighet, får du kjøkken og stue. Du får det mer hjemmekoselig og kan slappe bedre av. Du kan også lage mat hjemme, så du slipper å spise så mye ute. Det gjør at du sparer ganske mye på reiseutgiftene, forteller 27-åringen, som ble kåret til årets funksjonshemmede svømmer i 2015/2016-sesongen av Norges Svømmeforbund.

Der folk bor

Før var hovedmotivasjonen for å velge Airbnb at hun fikk råd til flere reiser hvert år. Men etter å fått mer erfaring med tjenesten, har hun funnet enda en god grunn:

– Du bor plutselig der hvor folk bor, i et boligområde og ikke i sentrum på et hotell. Da får du et helt annet inntrykk av en by, sier Ingrid.

Dette mener den reiseglade Tromsøværingen at gir en helt unik ferieopplevelse.

– Da vi var i Paris, bodde vi ikke langt fra hovedgatene. Men det var en helt annet stemning, for der bodde franskmennene selv. Og vi ble behandlet som franskmenn, og alle i butikkene snakket bare fransk. Det var en mye mer autentisk opplevelse av Paris enn det stressende hotellet i hovedgata der alt er litt for snobbete, utdyper hun.

Direkte med utleier

Nettsiden Airbnb fungerer som en møteplass for alle som vil leie ut leiligheten sin, eller deler av den, i en bestemt periode, og alle som leter etter et sted å overnatte.

Du bor plutselig der hvor folk bor, i et boligområde og ikke i sentrum på et hotell. Da får du et helt annet inntrykk av en by.

Her kan du søke opp hvor du vil reise, i hvilket tidsrom. Og du kan huke av på enkelte ønsker – som for eksempel at leiligheten skal være tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Man må gjerne presentere seg selv litt, og si noe om hvorfor du bør få leie denne leiligheten, gjennom å ha en dialog med utleier. Det gjør jo også at man kan få tips av lokalbefolkningen, folk som bor der. Hvor er egentlig den beste pizzaen eller beste kaffen i nærområdet? Hvor finner du den kuleste sightseeingen i Paris for eksempel.

– Det som er så fint med Airbnb er at det er veldig opp til deg selv. Du kan møte den utleieren som du knapt nok skriver med, og så får du nøkkelen i en boks. Men hvis du er ute etter en mer autentisk opplevelse ,så kan du få det også. Det handler om hva du selv ønsker, legger hun til.

Airbnb
  • Airbnb ble grunnlagt i 2008 og er basert i San Francisco i California. Tjenesten er en nettbasert plattform som etablerer kontakt mellom vert og gjest, og den sørger for trygg håndtering av oppgjøret for overnattingene.
  • På den måten kan folk på en enkel måte leie ut hele eller deler av hjemmet sitt til reisende på jakt etter overnatting. Og du som er på reisefot, kan lett finne et privat alternativ til hoteller.
  • Per i dag tilbys alt fra leiligheter til slott i 192 land.
  • Airbnb er et av de ledende eksemplene på den nye delngsøkonomien.

Alle er forskjellige

Mens du på hotell kan forvente en viss standard på handikaprom, har du ingen garanti bare ved å velge tilrettelagte leiligheter ved å krysse av i en boks på søkesiden hos Airbnb.

– Du må huske at dette er folk som kanskje ikke har et forhold til å sitte i rullestol, eller hva det vil si å være funksjonshemmet. Men likevel har de vurdert boligen sin til å være rullestolvennlig. Hva en funksjonsfrisk person sier er rullestolvennlig, stemmer ikke nødvendigvis s overens med hva du har behov for. Det vet de fleste som har sittet i rullestol noen år, sier Ingrid.

Dette har hun selv gjort seg dyrekjøpte erfaringer med. Leilighetene har ikke alltid vært slik hun har trodd. Derfor har hun noen råd om du vil teste Airbnb.

– Min erfaring er at det lureste er å være ærligst mulig og direkte. Forklar hva slags stol du har, gjerne komme med centimetermål og sånne ting. Er det en elektrisk stol? Er den manuell? Trengs en ekstra stol i dusjen? Å ha en god dialog før man booker en leilighet, sånn at både den som leier ut leiligheten og du er bevisst på hva som kommer, er viktig for å få en god opplevelse.

Tenker på alt

Som rullestolbruker tenker Ingrid Thunem selv nøye igjennom dette med heis og plass til rullestolen.

– Selv om det står at det er heis, er det ikke sikkert den er stor nok til din stol. Så husk å spørre om det også, råder hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ingrid Thunem krysser gate i elektrisk rullestol.

BOR I BOLIGSTRØK: Når Ingrid Thunem velger bort hoteller til fordel for Airbnb, får hun mulighet til å bo i strøk der lokalbefolkningen faktisk bor. Det gir en annen opplevelse av reisemålet, mener hun. (Foto: Erik Norrud)

Du bør tenke gjennom hva som er målet med reisen og tilpasse de hjelpemidlene du har med deg, både til leiligheten, men også til andre behov.

– Hvis jeg vet jeg skal være lenge borte og vil ha med en større rullestol når jeg skal ut i byen, spør jeg gjerne om det er plass til å parkere den i en bakgård og ha en mindre rullestol inne.

Hotell i bakhånd

Nettopp fordi du må finne ut hva som er dine behov og ønsker for å kunne vite hva du skal se etter og spørre om, råder Ingrid deg til å prøve deg frem.

– Prøv med en liten tur først. Alle leiligheter vil være forskjellige fordi de er i forskjellige byer og forskjellige land, men hvis du har en god og åpen dialog på forhånd og er tydelig på hvilke behov du har, tror jeg ikke det skal være noe problem, sier hun.

Jeg tror man er mer nervøs selv enn man trenger. Går det ikke så går det ikke. Men mest sannsynlig går det bra.

Det handler bare om å følge med på Airbnb, finne en passende leilighet og ta sjansen.

– Og så kan du tenke at om det går til helvete, så får du ta inn på et hotell. Hvis du er veldig bekymra på forhånd, så finn et hotell du vet har rullestollvennlige rom og ha det som en back up-plan, anbefaler Ingrid Thunem

Men stort sett går det bra.

– Jeg tror man er mer nervøs selv enn man trenger. Går det ikke så går det ikke. Men mest sannsynlig går det bra.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.