Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Slik var den digitale Stolthetsparaden
Tidligere år har funksjonshemmede fra hele landet samlet seg i Oslo for å kjempe for likestilling. I år gjorde koronaviruset at kampen måtte skje digitalt, men engasjement ble det likevel.
Klokka 11.00 i dag la Uloba ut den første velkomstvideoen til årets parade på facebook-arrangementet «Stolthetsparaden 2020 – Vi går digitalt». Der oppfordret Marthe Schikora Rustad som er ansatt i Uloba folk til å delta med bilder og videoer selv om paraden ikke er fysisk i år.
— Vi i Uloba skal i år lage tidens lengste parade som omhandler de viktigste verdiene. Frihet og likestilling for funksjonshemmede. La oss vise med brask og bram at vi kjemper for våre menneskerettigheter, og for at vår stemme skal høres i samfunnet, sier hun i videoen.
Det er Uloba – Independent Living Norge som står bak Independent Living-festivalen, der Stolthetsparaden er en del av arrangementet, som arrangeres i Oslo sentrum i juni hvert år. Men i år ble det altså annerledes på grunn av koronaviruset.
Les mer her: I ÅR BLIR DET INDEPENDENT LIVING-FESTIVAL OG STOLTHETSPARADE PÅ FACEBOOK
Bilder og videoer fra hele landet
Før arrangementstart hadde tusen personer trykket at de var interessert i å delta. Mange delte også bilder av seg selv iført t-skjorter med teksten «Stolt, sterk, synlig», som er slagordet til paraden, bilder av plakater der de krever å bli likestilt, videoer av de går i parade med venner, familie og assistenter hjemme blir også delt.
Arrangøren Uloba har lagt ut flere forhåndsinnspilte appeller på facebook-arrangementet. Appellene kommer fra funksjonshemmede, assistenter, familiemedlemmer og organisasjoner som støtter kampen, blant annet Norges handikapforbunnds Ungdom, Folkevalgt i Europaparlamentet for Sverige, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Norsk Ergoterapeutforbund, YS, og Virke og Fagforbundet.
Personlige historier – Felles kamp
Felles for dem alle er at de støtter full likestilling av funksjonshemmede. Hannah Lunden er kjent for å ha stevnet staten for å få nok timer med personlig assistanse. Hun var en av dem om som holdt appell om sin personlige kamp for likestilling.
— 2020 har vært et vanskelig år for mange og mange har kjent ekstra på det å mangle bistand i disse tider. Det har vært vanskelig for folk. Å tolerere at hytta er utelukket, utesteder er stengt og ikke minst skolene.
— Jeg personlig har ikke merket stor forskjell. Jeg kan ikke komme inn på den lille butikken med trapp, eller de utestedene med ødelagt heis, for ikke å nevne alle de skolene som ikke har bred nok inngangsdør. Jeg må faktisk velge bort mange av de stedene folk tar som en selvfølge i min hverdag, og det syns jeg folk bør tenke over, sa Lunden i sin appell.
Les også: HANNAH LUNDEN TAPTE MOT STATEN: – TRIST AT VI IKKE ER KOMMET LENGER
Politikere tok til ordet for å stoppe diskriminering
Arrangementet fikk poliske heiarop fra likestillingsminister Abid Raja (V) og Oslobyråd Omar Gamal (SV) som også hadde spilt inn hilsninger.
— Jeg vil svært gjerne vise min støtte til likestillingskampen for funksjonsnedsatte i Norge gjennom å delta på den digitale Stolthetsparaden 2020. Stopp diskrimineringen av funksjonshemmede og funksjonsnedsatte, sa Raja.
— Vi har fortsatt en lang vei å gå for å oppnå reel likestilling i vårt samfunn. Mange kjenner på det hver eneste dag. For meg handler likestilling blant annet om frihet. Frihet til å velge hvor du vil ta utdanning, hvor du vil jobbe, hvem du vil være kjæreste med og hvem du vil være fortrolig med. Det er helt grunnleggende for at vi skal kunne leve frie liv, sa Gamal.
— Vi må bryte ned samfunnsskapte og menneskeskapte barrierer, og legge til rette for at alle mennesker og alle innbyggerne i byen vår skal få leve frie liv, sa han videre.
— Trosset koronaen
Etter at arrangementet var avsluttet og alle appeller var delt ligger det oppimot 200 innlegg på arrangementsiden. Generalsekretær i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm takket for året Stolhetsparade i en egen videohilsen.
— Kamp og solidaritet kjenner ingen grenser. I dag har vi trosset koronaen, vi har gått i digital parade, og vi har virkelig vist oss som stolte, sterke og synlige. Enda en gang har vi satt likestillingskampen på dagsorden.
— Gratulerer med vel gjennomført, og takk til deg som alliert som har også har engasjert deg sammen med oss, sa Marøy Melstrøm.
Utsatt stolthetspris
Independent Living-festivalen fortsetter utover kvelden med quiz om funksjonshemmedes rettigheter ledet av komiker Christer Torjussen.
Uloba opplyser til Handikapnytt at utdelingen av stolthetsprisen, som bruker å deles ut under festivalen, er utsatt på ubestemt tid.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!