Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

GÅR AV: Arnstein Grendahl har vært generalsekretær i NHF siden 2012. Nå har han varslet sin avgang. (Foto: Ivar Kvistum)

Slutter som generalsekretær i Handikapforbundet

På et allmøte for ansatte tirsdag kunngjorde Arnstein Grendahl at han går av som generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Av Ivar Kvistum
Publisert 17.04.2018 18:16

Jakten på en ny generalsekretær til Handikapforbundet er allerede i gang, men det er meningen at Arnstein Grendahl (62) blir værende i stillingen til en etterfølger er på plass, trolig i løpet av høsten.

Grendahl viser til at mye av oppdraget hans i forbindelse med omorganisering og fornyelse av administrasjonen nå er fullført:

– Handikapforbundet vedtok en ny strategi på landsmøtet i fjor og har fått på plass veldig gode styringsdokumenter for en ny fremtid. Da mener jeg at det er det beste for organisasjonen at topplederen går av, og at nye krefter med nye tanker kan overta, sier Grendahl til Handikapnytt.

Det er det beste for organsasjonen at topplederen går av, og at nye krefter med nye tanker kan overta.

Han avviser at det ligger noen konflikt til grunn for at han velger å slutte.

– Dette er helt udramatisk. Det er min egen beslutning å slutte nå, i dialog og forståelse med sentralstyret, sier han.

Leder i en vanskelig tid

Forbundsleder Arne Lein bekrefter at Grendahl slutter etter eget ønske, og at det ikke knytter seg noen dramatikk til avgjørelsen. 

Lein roser Arnstein Grendahls innsats for NHF:

– Vi har hatt et godt samarbeid. Arnstein har vært generalsekretær i en periode som har vært veldig utfordrende for organisasjonen, der vi blant annet har gjennomført tre runder med nedbemanninger. Dette har han stått oppreist i. Prosessene er gjennomført på en veldig ryddig måte med ham ved roret, sier Arne Lein.

29 år i NHF

Arnstein Grendahl fra Lillestrøm har vært ansatt i Handikapforbundet i 29 år. De første ti årene ved organisasjonens Oslo-kontor.

Fra 1999 ble han leder for den daværende organisasjonsavdelingen, før han ble assisterende generalsekretær i 2008.

I 2012 overtok han som generalsekretær etter Lars Ødegård, samtidig med at organisasjonen måtte gjennomføre en omfattende nedbemanning på grunn av sviktende inntekter.

Også i år har NHF vært gjennom en betydelig stillingsreduksjon ved hjelp av frivillige sluttavtaler og naturlig avgang.

Grendahl legger ikke skjul på at det har vært en påkjenning å stå ansvarlig for endringsprosesser som har vært svært krevende for medarbeiderne i organisasjonen.

– Det har vært et stort ansvar, sier han.

Generasjonsskifte

At Arnstein Grendahl slutter som generalsekretær, innebærer at generasjonsskiftet i den administrative toppledelsen for Norges Handikapforbund er komplett.

Hele den tidligere ledergruppa rundt generalsekretæren sluttet ved påske. To takket ja til pensjonsavtaler, mens to andre gikk over i andre stillinger.

– Jeg går av med de samme betingelsene som de andre som tok imot tilbudet om sluttavtale tidligere i år. Det er ingen spesialordning for meg, sier Grendahl.

Nylig ble det satt sammen et nytt lederteam bestående av Karen Kvam og Anett Kleven, foruten generalsekretær Grendahl. Teamet er rekruttert internt.

– Hvorfor har dere valgt å sette sammen et nytt lederteam nå, når en ny generalsekretær uansett kommer på plass i løpet av høsten?

– Jeg mener det er riktig og viktig at administrasjonen har en helhetlig lederstruktur som jobber i fellesskap. Dette er den formen som best svarer til de utfordringene som administrasjonen står overfor, og som jeg håper at en ny generalsekretær kan gå inn i, svarer Arnstein Grendahl.

Inspirerende opptur

Selv om Grendahls periode som generalsekretær har vært preget av store utfordringer knyttet til økonomi, har det også vært lyspunkter.

Selv trekker han fram salget av det gamle hovedkontoret og flytting til nye, moderne lokaler i Galleri Oslo som en inspirerende opptur.

– Jeg er veldig stolt av at vi fikk til flytteprosessen på den måten som vi gjorde. Dette har virkelig blitt hele organisasjonens storstue, med masse liv og virksomhet praktisk talt hver eneste kveld og helg. Medlemmer og tillitsvalgte har virkelig tatt lokalene i bruk, sier han.

– Så hva nå? Blir du pensjonist?

– Jeg har egentlig ikke noen planer, men jeg må innrømme at det også skal bli godt å hvile litt etter de krevende prosessene som jeg har ledet de siste årene. Men jeg brenner fortsatt for funksjonshemmedes rettigheter, og jeg kommer nok til å være aktiv i Handikapforbundet. Men nå uten å være ansatt. Muligens tar jeg opp igjen det partipolitiske engasjementet mitt i lokalpolitikken også. Vi får se, smiler Arnstein Grendahl.

Jeg har egentlig ikke noen planer, men jeg må innrømme at det også skal bli godt å hvile litt etter de krevende prosessene som jeg har ledet de siste årene.

Nye inntekter blir viktig

Et rekrutteringsselskap bistår i jobben med å finne Grendahls arvtaker. Prosessen ledes av en komité oppnevnt av sentralstyret og ansattes tillitsvalgte.

Det er sentralstyret som tilsetter ny generalsekretær.

– Vi leter i utgangspunktet etter en administrativ leder som evner å motivere de ansatte. Men vedkommende bør også ha evne til å finne nye inntektsstrømmer og måter forbundet kan kapitalisere på virksomheten sin, slik at vi sikrer den langsiktige driften av NHF, sier forbundsleder Arne Lein.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.