Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Margret Hagerup foran Stortinget.
ÅPNE YRKESFAG: For mange med tilretteleggingsbehov blir plassert på studiespesialiserende, mener Høyres stortingsrepresentant Margret Hagerup. (Arkivofoto: Ivar Kvistum)

Stortinget åpner yrkesfag for flere elever med tilretteleggingsbehov

Høyres Margret Hagerup har fått med seg et enstemmig storting på å styrke lærekandidatordningen.

Handikapnytt
Publisert 28.03.2023 16:15

(NTB og Handikapnytt:) Et enstemmig Storting ber regjeringen styrke lærekandidatordningen som et tilbud til elever med behov for særlig tilrettelegging eller utviklingshemning.

Ordningen er en skreddersydd opplæring i bedrift. Den skal gjøre eleven best mulig kvalifisert for arbeidslivet ut fra hver enkelts forutsetninger og behov.

– Regjeringen må sørge for at det avklares og tydeliggjøres hvem som er riktig målgruppe for lærekandidatordningen, og hvem som kanskje har bedre utbytte av alternative ordninger, som praksisbrevordningen, heter det i vedtaket.

Et godt og likeverdig tilbud

En av forslagsstillerne er Margret Hagerup fra Høyre. Hun understreker at alle elever må få et godt og likeverdig tilbud, uansett hvor de bor.

– Utfordringen i dag er at altfor mange elever med særskilte behov blir plassert på studiespesialiserende, fremfor yrkesfag. Til tross for at de både ønsker å ta yrkesfag, og at mange av yrkesfagene legger til rette for gode arbeidsplasser for dem som trenger en tilrettelagt arbeidsplass, sier hun til NTB.

Utfordringen i dag er at altfor mange elever med særskilte behov blir plassert på studiespesialiserende, fremfor yrkesfag.

Alternativ til å være lærling

Målet med lærekandidatordningen  er at flere skal oppleve mestring og gjennomføre og bestå videregående opplæring. Lærekandidatordningen er et verktøy for å gi fleksibilitet, inkludering og muligheter i arbeidslivet.

En lærekandidat vil oppnå kompetanse i færre mål enn ordinære lærlinger. Lærekandidatordningen er en skreddersydd opplæring i bedrift, som gir grunnkompetanse. 

Lærekandidater er i hovedsak underlagt samme regelverket som lærlinger. Lærekandidater tegner opplæringskontrakt som danner grunnlag for opplæringen, og en arbeidsavtale som regulerer lønn og arbeidsforhold.

En lærekandidat vil, i motsetning til en lærling, få opplæring i enkelte kompetansemål og oppnå kompetanse i færre mål enn ordinære lærlinger.

Det er mulig å endre status til lærling underveis i opplæringsløpet, dersom det er realistisk å oppnå full kompetanse. Det er også mulig å ta et fagbrev eller svennebrev som praksiskandidat etter å ha fullført opplæring som lærekandidat.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.