Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Parkeringsskilt foran gateskilt.
PARKERING: Bilfritt byliv har gjort det vanskeligere for funksjonshemmede som trenger parkering. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

To av tre funksjonshemmede sliter med å finne parkering i Oslo

Det er blitt mye vanskeligere å finne parkering, og halvparten av alle med parkeringsbevis for forflytningshemmede sier at de reiser sjeldnere til Oslo sentrum enn for to år siden.

Av Ivar Kvistum
Publisert 10.09.2019 06:00

Dette kommer fram i en ny undersøkelse som Sweco har laget for Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Rapporten er en evaluering av effekten som programmet for Bilfritt byliv har hatt for næringslivets varelevering og funksjonshemmede med rett til å bruke HC-plasser for å parkere.

Det var Nettavisen som først omtalte rapporten.

Sjeldnere i sentrum

Rapporten baserer seg blant annet på en nettbasert undersøkelse blant Handikapforbundets medlemmer i Oslo og Akershus. 

46 prosent av dem som bruker HC-parkeringsplasser, sier at de besøker sentrum sjeldnere enn i dag enn for to år siden. Årsakene er både vanskelige kjøremønstre i sentrum, og at det er vanskelig å finne en parkeringsplass.

67 prosent av brukerne av HC-parkering – altså to av tre – sier at de sjelden eller aldri finner en parkeringsplass i sentrum.

Mye ulovlig parkering

Samtidig viser undersøkelsen at halvparten av de registrerte HC-parkeringsplassene er belagt på dagtid på hverdager, men det er store variasjoner i belegget fra sted til sted. I noen gater kan det være fullt nesten hele tiden, mens andre steder er det ledig.

Et annet funn er at 39 prosent av alle kjøretøy som bruker HC-parkeringsplasser, ikke har HC-kort og derfor ikke har lov til å stå der. Sweco mener at tilgjengeligheten for funksjonshemmede, kan bli bedre dersom man gjør mer for å hindre ulovlig parkering på disse plassene.

Trenger flere plasser

Antallet HC-parkeringsplasser i Oslo sentrum er økt fra 87 til 126, men til Nettavisen sier Handikapforbundets regionleder i Oslo, Magnhild Sørbotten, at det må bli enda flere av dem. Det skyldes at de vanlige parkeringsplassene er fjernet.

– Tidligere har man kunnet parkere på de ordinære plassene når det var langt mellom HC-parkering og hvor man skal, men det er ikke lengre mulig, sier Sørbotten til Nettavisen.

Les også: NY TEKNOLOGI SKAL FORTELLE DEG HVOR DET ER LEDIG HANDIKAP-PARKERING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.