Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Parkeringsskilt foran gateskilt.
PARKERING: Bilfritt byliv har gjort det vanskeligere for funksjonshemmede som trenger parkering. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

To av tre funksjonshemmede sliter med å finne parkering i Oslo

Det er blitt mye vanskeligere å finne parkering, og halvparten av alle med parkeringsbevis for forflytningshemmede sier at de reiser sjeldnere til Oslo sentrum enn for to år siden.

Av Ivar Kvistum
Publisert 10.09.2019 06:00

Dette kommer fram i en ny undersøkelse som Sweco har laget for Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Rapporten er en evaluering av effekten som programmet for Bilfritt byliv har hatt for næringslivets varelevering og funksjonshemmede med rett til å bruke HC-plasser for å parkere.

Det var Nettavisen som først omtalte rapporten.

Sjeldnere i sentrum

Rapporten baserer seg blant annet på en nettbasert undersøkelse blant Handikapforbundets medlemmer i Oslo og Akershus. 

46 prosent av dem som bruker HC-parkeringsplasser, sier at de besøker sentrum sjeldnere enn i dag enn for to år siden. Årsakene er både vanskelige kjøremønstre i sentrum, og at det er vanskelig å finne en parkeringsplass.

67 prosent av brukerne av HC-parkering – altså to av tre – sier at de sjelden eller aldri finner en parkeringsplass i sentrum.

Mye ulovlig parkering

Samtidig viser undersøkelsen at halvparten av de registrerte HC-parkeringsplassene er belagt på dagtid på hverdager, men det er store variasjoner i belegget fra sted til sted. I noen gater kan det være fullt nesten hele tiden, mens andre steder er det ledig.

Et annet funn er at 39 prosent av alle kjøretøy som bruker HC-parkeringsplasser, ikke har HC-kort og derfor ikke har lov til å stå der. Sweco mener at tilgjengeligheten for funksjonshemmede, kan bli bedre dersom man gjør mer for å hindre ulovlig parkering på disse plassene.

Trenger flere plasser

Antallet HC-parkeringsplasser i Oslo sentrum er økt fra 87 til 126, men til Nettavisen sier regionleder Magnhild Sørbotten at det må bli enda flere av dem. Det skyldes at de vanlige parkeringsplassene er fjernet.

– Tidligere har man kunnet parkere på de ordinære plassene når det var langt mellom HC-parkering og hvor man skal, men det er ikke lengre mulig, sier Sørbotten til Nettavisen.

Les også: NY TEKNOLOGI SKAL FORTELLE DEG HVOR DET ER LEDIG HANDIKAP-PARKERING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.