Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Elin J. Langdahl.
FORTVILENDE: Elin J. Langdahl mener det er helt avgjørende at foreldre skal føle trygghet når de sender barn på avlastning. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Våre medlemmer har opplevd at barna er blitt brannskadd på avlastning

Leder Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) er voldsomt provosert av de mange sakene der funksjonshemmede er blitt badet eller dusjet i glohett vann.

Av Ivar Kvistum
Publisert 17.03.2019 22:11

– Om du ikke kjenner temperaturen på vannet du bruker, er det ikke lenger snakk om dusjing, men om spyling.

Det sier leder Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening (HBF).

Nylig har flere tilfeller av brannskader i avlastnings- og omsorgsboliger kommet for dagen.

Den mest alvorlige hendelsen endte med at en beboer i en omsorgsbolig i Færder kommune døde av skadene.

Det er også rapportert om hendelser i Trondheim og i Fredrikstad.

– Disse sakene provoserer meg voldsomt, sier Langdahl.

Les mer: PLEIEREN SIER HUN KJENTE PÅ VANNET FØRST

Rammer tryggheten

HBF er en landsforening innenfor Norges Handikapforbund. Foreningen organiserer foreldre til funksjonshemmede barn. Mange av medlemmene bruker kommunale avlastningstilbud.

Elin J. Langdahl kjenner til at medlemmer har opplevd at egne barn er blitt forbrent ved bading eller dusjing på avlastningsopphold.

– Dette er altså erfaringer folk hos oss selv sitter med. Betjeningen i avlastningsboliger er dem vi må overlate barna våre til for at vi selv skal klare å takle hverdagen. Da må vi kunne stole på at barna våre blir ivaretatt, sier hun.

Dette er altså erfaringer folk hos oss selv sitter med. Betjeningen i avlastningsboliger er dem vi må overlate barna våre til for at vi selv skal klare å takle hverdagen. Da må vi kunne stole på at barna våre blir ivaretatt.

Langdahl forklarer at foreldre ofte sliter med dårlig samvittighet når de føler at de må sende fra seg barna sine for å få avlastning.

– Det minste man kan kreve, er at man kan føle seg trygg, sier hun.

Bruk sunt vett

Langdahl påpeker at hun selv har udelt gode erfaringer med avlastningsbolig, der personalet gjør en veldig god jobb.

At det finnes andre steder der kvaliteten på omsorgen er så lav at personer kan komme alvorlig til skade, gjør henne rasende og fortvilet.

– Det virker som de ansatte ikke klarer å bruke vanlig sunt folkevett, slik man ellers gjør. Alle sjekker vanntemperaturen når de skal dusje. Så hvorfor klarer de ikke det når det gjelder andre mennesker de har ansvar for å ivareta? spør  Langdahl.

Hun spør seg hva som er årsaken til at slike hendelser ser ut til å skje oftere med personer som er i kommunal omsorg enn det skjer med dem som blir badet og stelt av sine egne foreldre.

– Vi hører aldri at foreldre gjør dette med egne barn. Så hvorfor skjer det med andres barn eller andre mennesker du har ansvaret for?

Vi hører aldri at foreldre gjør dette med egne barn. Så hvorfor skjer det med andres barn eller andre mennesker du har ansvaret for?

Kvaliteten må opp

HBF-lederen etterlyser et kvalitetsløft i kommunenes tilbud for personer med utviklingshemning og viser til Helsetilsynets rapport som avdekker svært mange avvik og lovbrudd.

Les mer om Helsetilsynets rapport her: AVDEKKER HELSEFARLIG SVIKT I TJENESTENE TIL UTVIKLINGSHEMMEDE

– De ansvarlige i kommunene snakker hele tiden om at de skal gjennomgå rutiner og se på kompetanse. Det må de kanskje si. Men å passe på at vannet i badekaret eller dusjen ikke er for varmt, krever strengt tatt ingen særskilt kompetanse, sier Elin J. Langdahl.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.