Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil endre rullestolene for å kunne krympe leilighetene

Av: Ivar Kvistum
Publisert 25.01.2017 10:56

Boligprodusentenes Forening vil at Nav skal dele ut mindre plasskrevende rullestoler, slik at leilighetene kan bygges mindre. – Useriøst! sier Handikapforbundets leder.

Den såkalte snusirkelen er igjen under press. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har sendt på høring et forslag til ny byggteknisk forskrift: Tek17, som skal erstatte gjeldende Tek10.

Forslaget inneholder flere grep som reduserer tilgjengeligheten i nye boliger. Hensikten er å redusere byggekostnader.

Snusirkelen er det frie arealet i et rom som skal sikre at det er mulig for en person i rullestol å snu.

Sentralt i forslaget fra Jan Tore Sanner skal det bli valgfritt å bygge med plass til snusirkel på 150 centimeter eller et rektangel på 130 x 180 centimeter.

Les mer om Tek17-forslaget her: NÅ KOMMER SNU-REKTANGELET

Mener Nav må endre praksis

Men Boligprodusentenes Forening er blant dem som mener at Sanner ikke går langt nok. Foreningen ønsker å redusere snusirkelen for rullestoler fra 150 centimeter til 130 centimeter.

Den foreslåtte valgfrie rektangelet løser lite, mener administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

– Jan Tore Sanner skal ha ros for at han i det minste tør prøve å fjerne krav for å få ned boligprisene. Men det er ikke nok. Hadde han gått ned til en snusirkel på 130 centimeter, skulle vi ikke mast mer, sier Jæger.

For å få det til, mener de at selve rullestolene bør endres:

– Nav sitter med nøkkelen. De kan endre sin innkjøpspraksis slik at flere får rullestoler som krever mindre plass for å snu, sier han.

Boligprodusentene er bransjeorganisasjon for produsenter av boliger og fritidsboliger i Norge. Blant medlemmene finner vi kjente leverandører som Block Watne, Selvaag Bolig, Skanska Bolig og mange andre.

Kartla «lettsnudde» stoler

Da tilgjengelighetskravene i byggteknisk forskrift var oppe til debatt og vurdering forrige gang, i 2014, fikk Boligprodusentene lagd en utredning som tar for seg hvor mye plass ulike rullestoler trenger for å snu.

Foreningen fikk satt opp oversikter over de ulike rullestolene i Navs utvalg og viste til hvor mange av dem som ifølge spesifikasjonene kan snu innenfor en diameter på mindre enn 130 centimeter.

Rapporten ble lagd av rådgivingsselskapet Universell Utforming AS, som eies av blant andre Norges Handikapforbund.

Nå, i forbindelse med Tek17-forslaget, henter organisasjonen rapporten fram igjen for å argumentere for at Nav må formidle flere av nettopp disse rullestolene som krever mindre plass for å snu.

Og motsatt: færre stoler som krever større snusirkler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


MIDTSTILT: Det er stoler med slike løsninger, der drivhjulene er plassert rett under setet, Boligprodusentene vil at Nav skal formidle flere av. Fordi de skal kunne snu på mindre flater. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Midstilte hjul og motorer

– Valget av rullestol til den enkelte er jo individuelt basert på medisinske og ergoterapeutiske vurderinger. Skal folk presses ned i stoler som ikke passer dem for at dere skal kunne bygge mindre boliger?

– Nei, vi mener ikke at man skal gjøre noe som går ut over sittekomfort og slikt. Dette handler om hvor man plasserer motor og drivhjul på stolene, svarer Jæger.

Han viser til at stoler med senterdrift, altså der personen sitter rett oppå drivhjulene, skal gi mindre behov for snuareal enn både for- og bakhjulsdrevne stoler.

Les mer og se video om rullestoler med senterdrift her: STOLENE SOM SNUR PÅ EN FEMØRING

–  Vi sier: la oss satse på innovasjon og utvikling. Om det viser seg at nye stoltyper gjør at det vil være behov for en snusirkel på 135 centimeter, kan vi akseptere det også, sier Jæger.

Han sier til Handikapnytt at han ser for seg at flere skal bruke små, nette innendørsstoler når de er hjemme i egen bolig. Men han har ikke noe konkret svar på hvor stolen til utendørsbruk da skal oppbevares i de minste boligene, heller ikke hvordan man som rullestolbruker skal kunne besøke noen i en slik leilighet.

– Useriøst

– Det er useriøst! Og det mener jeg helt oppriktig.

Slik kommenterer forbundsleder i Handikapforbundet, Arne Lein, utspillet fra Per Jæger i Boligprodusentenes Forening om å satse på nye rullestoltyper.

– Når noen blir tildelt en rullestol, er det på bakgrunn av menneskets behov. Det samme gjelder når vi skal bygge fremtidens samfunn. Vi må forholde oss til internasjonale standarder, sier Lein.

Han minner om at rullestoler ikke bare skal fungere på et stuegulv, de skal også fungere i dagliglivet utenfor boligen og gi fremkommelighet.

– Så langt jeg vet er ikke stoler med senterdrift de beste i utemiljø, sier Lein.

Å basere seg på at man skal skifte stol hver gang de kommer innendørs, vil i praksis være vanskelig og påføre enkeltmennesker store begrensninger, mener Lein. Ikke alle kan skifte stol uten assistanse. Ikke alle har et sted å oppbevare en ekstra stol, i hvert fall ikke i små boliger. Og dessuten: man har ikke med seg en ekstra rullestol når man drar på besøk til noen.

– Jeg er helt enig med Per Jæger i at Nav bør fremme innovasjon og nytenkning. Men det bør byggebransjen også gjøre. Så langt har vi sett lite av det, parerer Arne Lein.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FNYSER AV UTSTPILLET: Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund mener Boligprodusentenes utspill er useriøst. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Stort samfunnsproblem

Per Jæger mener at reduserte tilgjengelighetskrav er helt nødvendig for å sikre at flere kommer inn på boligmarkedet:

– Vi er nå i en situasjon der en person med en halv million i årsinntekt ikke har noen mulighet til å kjøpe en egen bolig i Oslo, med mindre vedkommende arver eller har formue. At store befolkningsgrupper utestenges fra boligmarkedet, er et stort samfunnsproblem som jeg frykter kan få alvorlige konsekvenser. Og det gjelder slett ikke bare i Oslo.

Derfor mener Jæger det er helt nødvendig å endre måten vi bygger på. Flere boliger med færre kvadratmeter i pressområdene er veien å gå for å få ned prispresset.

Og det er der Jæger mener snusirklene lager problemer:

– Det de fleste reagerer negativt på i nye, små leiligheter, er at de bygges med stor, brede ganger, mens stuearealet er minimalt. Om vi kunne flyttet noe areal fra gang til stue, ville vi kunnet bygge bedre leiligheter, samtidig som vi slipper fire kvadratmeter unødvendig areal, hevder Jæger.

Argumentet om at en slik omdisponering av areal gjør boligene utilgjengelige for folk i rullestol, kommenterer han slik:

– Noen rullestolbrukere vil ha bruk for snusirkler på 240 centimeter også. For samfunnet er det mye billigere og bedre å bygge eller bygge om boliger for dem som har slike behov.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.