Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Video: Stolene som snur på en femøring

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 07.11.2013 21:45

Elektriske rullestoler med senterdrift lar deg rotere rundt din egen akse. Men du må være forberedt på å gi avkall på noen andre egenskaper for denne smidigheten.

Det finnes forhjulsdrevne elektriske rullestoler. Og det finnes bakhjulsdrevne elektriske rullestoler.

En tredje kategori – stoler med senterdrift – var lenge bare beregnet til innendørsbruk. Men de siste årene er det lansert flere allround-modeller med denne drivløsningen som skal kunne dekke flere behov, også ute.

Rotere rundt din egen akse

En stol med senterdrift – på engelsk «midwheeler» – har i de fleste tilfeller seks hjul: To foran, to bak og to større drivhjul som befinner seg rett under setet.

Fordelen er åpenbar: I en slik stol kan du rotere rundt din egen akse, omtrent som med en manuell rullestol. Dette gjør stolene fleksible, manøvrerbare på små flater og velegnet til både ute- og innebruk. Det blir også færre forflytninger fra stol til stol når den ene og samme dekker flere bruksområder.

LES OGSÅ: EN STOL Å STÅ I

– Jeg ser for meg at den typiske brukeren er voksen, bor i leilighet og stort sett ferdes på asfalt ute, fastslår ergoterapeut Anne Berit V. Nilsen, rådgiver ved Nav Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus.

Mindre retningsstabile

Teknisk fagkoordinator Torbjørn Nygård ved sentralen fremhever også senterdriftens smidighet, ikke minst når du skal manøvrere på små flater.

– Men på glatt underlag som snø eller gress kan du lettere få problemer med å komme fram, sier han.

Nygård har også inntrykk av at stoler med senterdrift generelt er mindre retningsstabile og krever hyppigere korrigeringer med joysticken under kjøring enn en mer konvensjonell stol.

Teknisk nøtt

Midwheelere har i utgangspunktet også en teknisk utfordring når de skal forsere hindringer. Når du for eksempel skal opp en fortauskant, vil drivhjulene være i løse lufta når bare forhjulene har klatret.

For å unngå problemet må «støttehjulene» foran og bak være fjæret slik at alle hjulene til enhver tid er i kontakt med underlaget. Men stolen kan samtidig ikke være så myk at den svaier under normal kjøring. Produsentene har hver sine ulike patenter for å løse dette problemet.

Smidig manøvrerbarhet

Handikapnytt tok med seg «testpilot» Anne-Berit Hallbeck for å prøvekjøre Quickie Salsa M og Invacare TDX på utprøvingsbanen til Nav Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus.

Anne-Berit har ingen erfaring med senterdrift-stoler fra tidligere, men hun ser at den smidige manøvrerbarheten kan være interessant til jobb-bruk, den dagen den forhjulsdrevne stolen hennes er moden for utskiftning.

LES OGSÅ: SE HVA HUN KJØRER RULLESTOLEN RETT INN I

Anne-Berit Hallbeck lot seg ikke overbevise om at en stol med senterdrift er det rette valget for henne, selv om noen egenskaper imponerte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HINDRING: En stol med senterdrift er i utgangspunktet mindre glad i hindringer enn for eksempel en forhjulsdrevet stol.

– Jeg ser fordelene med senterdrift når jeg skal ta meg fram inne i produksjonen på jobben. Hovedpoenget med disse stolene, sammenliknet med forhjulsdrift, er jo at det ikke er noen «hale» bak meg som kan knuse ting når jeg skal snu meg rundt, sier ingeniøren fra Kongsberg.

– Men jeg hadde ikke følt meg trygg på snø- og slapseføre med noen av disse stolene, legger Anne-Berit til.

Men den suverene svingradiusen kan ingen bestride ved noen disse stolene. De svinger ikke, de roterer.

Flere alternativer

I Navs prisforhandlede katalog finnes det tre senterdrift-stoler som kan brukes ute: Quickie Salsa M fra Sunrise Medical, Invacare TDX Extra og Levo Combi fra Handicare. Selv om stolene har til felles at du sitter på drivhjulene, er de ellers ganske ulike.

Det finnes flere stoler med senterdrift enn dem som er prisforhandlet av Nav. Permobil M400 er et relativt nyutviklet alternativ som ikke er med i katalogen i denne perioden. Stolen markedsføres som rask, kraftfull tross liten størrelse, og med et unikt system for å forsere hindringer.

MC Jazzy 1170 II har vært i Nav-sortimentet tidligere, men er nå utgått. Medemagruppen, som markedsfører Jazzy-stolen, oppgir at den skal ha svært gode egenskaper på vinterføre.

I tillegg finnes det et knippe prisforhandlede stoler med senterdrift som bare skal brukes inne.

Takk til Nav Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus for å ha lagt til rette for prøvekjøringen. Alle subjektive vurderinger av rullestolene i denne artikkelen står ene og alene for Handikapnytts regning.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.