Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Kjøkkengolvet ødelagt av vannskade – rullestolen får skylda
– Må vi med rullestol ha våtromsbelegg i hele huset? spør Monica Tangen. Familiens kjøkkengolv ble ødelagt av vanninntrenging, og forsikringsselskapet mener sønnens rullestol er årsaken.
I sommer merket Monica Tangen at det var en svikt i deler av kjøkkengolvet hjemme og en merkelig, surklende lyd kunne høres under føttene.
Det viste seg at flisene hun sto på var så løse at hun lett kunne plukke av 20 stykker bare med fingrene. Under var gipsplatene søkk våte.
Forsikringsselskapet ble kontaktet. Takstmann kom på besøk og kunne slå fast at det var fukt flere steder i kjøkkengolvet, uten at han i første omgang klarte å finne årsaken til skaden.
Han anbefalte å rive av flisene og gipsen for å prøve å finne ut hvor fukten kom fra.
Rullestolparkering
Ved neste befaring ble det også laget et lite hull i golvet for å kunne se bjelkelaget fra undersiden ved hjelp av kamera. Heller ikke det ga noen entydige svar.
– Sønnen min pleier å parkere rullestolen her ved enden av kjøkkenbenken, siden det ikke er plass til den i gangen, forklarer Monica Tangen.
Sønnen har CP, men beveger seg rundt i huset ved å krype og bruker ikke rullestolen når han er hjemme.
– Dette sa jeg til takstmannen, men også at jeg ikke kunne tenke meg at den var årsaken til noe vannskade – her er det jo vannskade flere steder hvor rullestolen ikke engang kommer til, sier Tangen.
Oversvømmelse i nabolaget
Men takstmann og forsikringsselskap endte med nettopp å gi skylden til rullestolen:
«Skaden skyldes overveiende sannsynlig vann som har rent fra elektrisk rullestol, ned på flislagt golv.
Vannet har trengt ned i flisfugene, og spredd seg i golvgipsplatene. I vinterhalvåret vil snø som smelter fra rullestolen kunne skape betydelig oppfukting av golvet, hver dag», heter det i konklusjonen.
Tangen selv synes det høres usannsynlig ut, all den tid de tørker bort søl fra rullestolen når den kommer inn.
Hun har mer tro på at vannskaden har skjedd som følge av en oversvømmelse i 2020. Da måtte nesten 50.000 liter vann pumpes bort fra tomta deres, etter at det kom så store nedbørsmengder at det kommunale vannverket ikke klarte å ta unna mengdene.
Kjøkkenet hvor skaden har skjedd, står på en ringmur hvor det ikke var mulig å komme til med pumpeutstyr.
– Det var en hel elv utenfor her, pumpebilene sto bortover store deler av nabolaget, forteller Monica.
Frykter konsekvensene
Hun mener forsikringsselskapets konklusjon har betydning for mange andre dersom den blir stående.
– Hvis det er vi som har forårsaket skaden, er det helt greit. Men da får det jo store konsekvenser for alle som er i vår situasjon. Da kan det jo se ut som rullestolbrukere må tenke nøye over hva slags golv de skal ha. Trenger vi kanskje golv som oppfyller våtromsnormen i alle rom? I så fall er jo dette noe alle bør få vite om, sier Monica Tangen.
Hun får støtte fra Annette Jensen, som er styreleder i Handikappede Barns Foreldreforening, HBF:
– Det er vanskelig for meg å konkludere med hva som har skjedd i denne saken, men på generelt grunnlag kan det få store konsekvenser hvis konklusjonen blir at det er rullestolen som har utgjort skaden. Jeg er redd det kan bli enkelt å skylde på hjelpemidlene i tilsvarende saker, sier Jensen.
Hun syns det er leit hvis familier som allerede har masse ekstra å tenke på, også skal måtte bekymre seg for om eventuelle skader på hus og interiør nærmest automatisk vil bli hengt på helt nødvendige hjelpemidler.
– Huseiers ansvar
– Jeg tror ikke foreldreforeningen trenger å bekymre seg – det er ingen grunn til å tenke at man ikke har forsikringsdekning, sier Heidi Slettemoen, som er leder for kommunikasjonsenheten i Monica Tangens forsikringsselskap, Frende.
Hun har ikke hørt om tilsvarende saker tidligere, men hun understreker den enkeltes ansvar, uavhengig av om man har behov for hjelpemidler eller ikke.
– Hvis du alltid setter våre støvler på samme sted, på et golv som ikke er beregnet for vann, kan det oppstå skade. Det er et ansvar man har som huseier at ikke utstyr man har lager skade, sier Slettemoen.
Hun understreker likevel at hun tror fullt og helt på at Monica har gjort det hun kan for å unngå at det skal renne vann fra rullestolen.
Forsikringsselskapet Frende har for sin del avsluttet saken, med mindre Monica Tangen klager på avgjørelsen om at hun ikke får dekket skaden.
Problematisk gips
Men kan det være rullestolen som har skyld i fuktskader i et flisgolv, også på steder der den ikke engang kommer til, og når det er snakk om i utgangspunktet små mengder vann?
Seniorforsker i faggruppe Byggteknikk hos Sintef, John Einar Thommesen, sier at det slett ikke er usannsynlig. Litt vann i ny og ne kan gi store skader over tid.
– Flisene er tette, men det er ikke fugene – det er derfor man må ha membran på våtrom. Gipsen under suger opp vann bortover rommet og vil sakte, men sikkert bli bløtt opp, sier han.
Gipsplater kan være problematiske, da de rett og slett kan gå i oppløsning og svelle av fuktbelastning. I rom hvor det er oppfukting bør gipsplatene beskyttes med en membran eller annet vanntett materiale, anbefaler Sintef, men understreker samtidig at det ikke er lovkrav til membran på kjøkken.
Han har sjekket Teknisk forskrift (Tek17) og funnet ut at den ikke tar for seg temaet rullestol, fukt og fliser direkte – her handler det mest om tilgjengelighet og at golvet skal være sklisikkert.
Så hva skal folk som er avhengig av rullestol eller andre større hjelpemidler gjøre for å unngå vannskader på golv?
Anbefaler våtnorm
– Hvis du trenger et sted hvor rullestolen kan renne av seg, kan det være lurt med en matte å sette rullestolen på, for eksempel i flotex eller gummi, lyder rådet fra skadeavdelingen til forsikringsselskapet Feide.
– Innegolv er i praksis beregnet på innefottøy, og gående bytter sko i gangen. Hvis rullestolbrukere ikke kan bytte mellom ute- og innestol, må de enten ha «hårtørrer» for stolen i gangen, eller de må ha våtsterkt golvbelegg – i praksis vinylbelegg eller vanntett membran med keramiske fliser, sier Thommesen i Sintef.
– Med denne argumentasjonen bør det være våtsterke golvbelegg i alle rom der det er risiko for oppfukting med vann utenfra. Dette er ikke et lovkrav, men det er den sikreste måten å hindre skade fra vann som tas med inn, slår han fast.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!