Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Simen og Daniel filmer seg selv med håndholdt kamera.
POPULÆRE: Simen (til venstre) og Daniel har på kort tid blitt populære Youtubere og mottar ofte sponsorartikler som må vises frem. (Foto: Geir Dokken)

Youtube-brødrene blir hyllet for sitt oppgjør med mobbingen

Fra gutterommet gjør Simen (15) og Daniel (13) Andersen stor suksess på Youtube med videoer om seg selv. Og om en viktig sak de brenner for.

Stine Slettås Machlar
Publisert 25.07.2017 13:43

Gutterommet i eneboligen på Stathelle i Telemark-kommunen  Bamble er innredet som et filmstudio.

To Mac-er og ett videokamera, pluss en hjelpsom pappa er det som skal til for at brødrene skal kunne drive med hobbyen sin: Youtube.

– Dette fikk vi posten i dag, sier brødrene stolt og viser frem sponsorgaver.

30 000 følgere

Siden de startet kanalen «Daniel Simen» i 2014, har populariteten deres på verdens største videonettsted bare økt og økt.

På kanelen sin inne på nettstedet legger de ut videoer av seg selv og sin hverdag.

Da denne saken ble publisert på Handikapnytt.no, hadde de i overkant av 35 000 følgere.

Verken gutta selv eller pappa Bjørn Gunnar Andersen hadde sett for seg at Youtube skulle bli deres store hobby.

Det er kult med fans!

– Begge guttene har diagnosen Duchennes muskeldystrofi. Sykdommen gjør at de gradvis mister muskelkraft og kontroll, forklarer pappa Bjørn Gunnar.

Duchennes-diagnosen er årsaken til at de begge bruker rullestol. Simen fikk diagnosen da han var fire år gammel, etter at faren merket at han hadde problemer med å reise seg.

På ren rutine ble også lillebror Daniel sjekket, siden Duchennes er arvelig.

Kjøpte fotballutstyr

– Da de var små, så jeg for meg at jeg skulle bli en typisk fotballpappa. I stedet har jeg måttet fylle alle tenkelige roller – fra hjemmesykepleier og ergoterapeut til en oppdrager. Og jeg har også fungert som koordinator, forteller pappaen.

Da de var små, så jeg for meg at jeg skulle bli en typisk fotballpappa. I stedet har jeg måttet fylle alle tenkelige roller – fra hjemmesykepleier og ergoterapeut til en oppdrager.

Mye skal ordnes og fikses når du har to funksjonshemmede barn, men Bjørn Gunnar er også opptatt av at sønnene skal få gjøre det som interesserer dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Far og sønner sammen.

VIKTIG STØTTE: Pappa Bjørn Gunnar er guttens hjelpende hånd og største fan. (Foto: Geir Dokken)

– På barneskolen kjøpte jeg fullt fotballutstyr til dem begge. De måtte få finne ut av det selv. Det tok ikke så lang tid før det måtte pakkes vekk fordi de skjønte at det ikke gikk så bra for dem, men da hadde de i det minste prøvd.

Fryktet nett-troll

Noen år senere kom storebror Simen over Youtube som fenomen. De som legger ut filmer på nettstedet, kaller seg Youtubere og filmer sin egen  hverdag og det de gjør.

Folk som liker det Youtuberne legger ut, kan følge dem og få varsler når noe nytt legges ut.

De mest populære Youtuberne kan ha mange millioner følgere over hele verden og regnes som superkjendiser.

Simen var 12 år da han fant ut at han ville prøve seg, som så mange andre ungdommer. Noe motvillig gikk pappa Bjørn Gunnar med på å la ham få prøve.

– Jeg som voksen vet jo at det er lett å kommentere ting på nett som man kanskje ikke ville hørt noen si ellers. Så jeg var litt skeptisk til hva som kunne komme, men tenkte aldri at det kunne bli så ille.

Avtalen med eldstemann var at det skulle være hans kanal, men at lillebror Daniel kunne få være med på noen filmer innimellom.

Daniel og Simen
  • Simen (15) og Daniel (13) Andersen (og pappaen deres, Bjørn Gunnar) bor i Stathelle i Telemark
  • Simen og Daniel ble hedret med prisen «Årets Meningsbærer» under Gullsnutten-showet på NRK3.

Radarpar på nett

Straks ble Simen og Daniel dratt inn i det interaktive universet. Brødrene ble i tillegg et radarpar når de spilte mot hverandre på ulike dataspill og redigerte det sammen til små filmer.

– Folk kommenterer at vi er morsomme å se på, og at de liker oss, sier guttene selv.

De positive kommentarene fra fansen driver dem til å filme mer. De tar med kamera og filmer seg selv og rullestolene når de spiller fotball ute på den lokale gressbanen.

Ballen de bruker er stor nok til at de når den med føttene på fotbrettet uten å kjøre over den med stolene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Simen og Daniel sitter i rullestolene og kaster en stor ball mellom seg.

BALLMORO: Da de var små, kjøpte Pappa Bjørn Gunnar fullt fotballutstyr til Simen og Daniel. De måtte gi seg på banen, men liker fortsatt ball. Denne er tilpasset dem, og da går det fint. (Foto: Geir Dokken)

Men alt er ikke bare moro og hyggelig. Også mobberne finner veien til kommentarfeltet.

– Folk skriver at vi er dumme, at vi er feite og at vi ikke burde finnes fordi vi har Duchennes, forteller guttene.

Folk skriver at vi er dumme, at vi er feite og at vi ikke burde finnes fordi vi har Duchennes. Det gjør vondt.

Overvekten er en direkte følge av inaktiviteten og medisinene som sykdommen fører med seg.

– Det gjør vondt, vedgår brødrene.

Ville gi seg

En kveld har Simen fått nok. En negativ kommentar går skikkelig inn på ham. Han vet ikke om han vil drive med hobbyen lenger, enda den har gitt ham så mye.

– Jeg husker ikke eksakt hva som sto i den kommentaren som fikk det til å renne over for Simen, men det var mye stygt. Som far gjør det vondt at du ikke kan beskytte barna dine fra det vonde.

Bjørn Gunnar satte seg ned med Simen og forklarte at folk mener mye rart og sier stygge ting, ofte fordi de ikke vet hva de snakker om.

– Jeg ba gutta ta valget om gi seg med Youtube eller å gi det en sjanse til med å lage en video der de tok et oppgjør med nettmobberne og forklare om sykdommen. De bestemte seg for å ville lage filmen, og de ville at jeg skulle være med på den, sier faren.

Tok et oppgjør

Videoen om nettmobbing er på drøyt ett år sett langt over 100 000 ganger. I filmen viser de fram noen av de hatefulle utsagnene fra kommentarfeltene som angriper guttene på grunn av funksjonsnedsettelse, rullestoler og kropp. Ytringene er svært krenkende.

Etterpå forteller Simen og Daniel seerne at dette er noe som de opplever hver eneste dag. Men de understreker også at nettmobbing rammer mange andre, ikke bare dem.

Pappa Bjørn Gunnar kommer på skjermen og forklarer at alle har et ansvar for det man sier og skriver, også på nettet. Og selv om Simen og Daniel er sterke og ikke lar så mye gå inn på seg, er nettmobbing likevel svært alvorlig og skadelig.

Under kan du se filmen der Daniel, simen og Bjørn Gunnar tar oppgjør med mobbingen:

Under den har tusenvis kommentert at de støtter guttene, at nettmobbing er frekt og at mobberne sikkert bare er sjalu.

Støtten fra tilhengerne varmer.

– Det er kult med fans, sier hovedpersonene selv.

Positiviteten de får, veier tyngre enn mobbing de opplever. Likevel påvirker den både brødrene og faren. Youtube-kanalen til guttene skiftet litt stil etter nettmobbingsvideoen. Å bekjempe nettmobbing er nå blitt en kampsak for trekløveret Andersen.

– Vi holder foredrag om nettmobbing. Vi vil lære folk at det ikke er ok å mobbe og at det gjør at vi blir lei oss.

Vi holder foredrag om nettmobbing. Vi vil lære folk at det ikke er ok å mobbe og at det gjør at vi blir lei oss.

Stolte

For denne innsatsen ble de tildelt prisen «Årets Meningsbærer» under Gullsnutten på NRK3. Pris-showet som ble sendt 1. april, premierer de beste, norske innholdsskaperne på internett – enten det er Instagram, Facebook og Youtube.

– Det var skikkelig kult, sier Daniel mens han stolt henter trofeet på rommet.

Der må pappa gi en hjelpende hånd, for det er slike småting som er vanskelige for dem. Uansett gjør det ingenting, for på skjermen er det de som regjerer.

– Det er klart jeg er stolt over det de har fått til. Jeg hadde ikke trodd det da de var små og Simen elsket insekter mer enn noe annet, ler Bjørn Gunnar.

Nå er Youtube alt for brødrene. Gjerne fem timer av ettermiddagen brukes på nettstedet. Daglig prøver de å gi fansen nye filmklipp. Og så må de se selvsagt se filmene til Youtube-favorittene Prebz og Dennis.

– Vi håper vi får lage en video med dem snart. Det hadde vært så kult!

Gutta tar en high five mens de redigerer video.

GØY PÅ GUTTEROMMET: Her på gutterommet lages de fleste filmene som Simen og Daniel legger ut på Youtube-kanalen sin. (Foto: Geir Dokken)

Den mer langsiktige drømmen er å bruke enda mer tid på Youtube. Til høsten begynner Simen på videregående, og da håper han å kunne begynne på media og kommunikasjon slik at han kan lære å klippe enda bedre.

Daniel på sin side håper å bli fotballkommentator i fremtiden, gjerne på Youtube. For en ting er de enige om, tross mobbingen.

– Youtube er bare best. Vi skal holde på med det lenge. Kanskje for alltid!

Daniel og Simens Youtube-kanal finner du ved å klikke her.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.