Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Å stå slik som før

Av: Ivar Kvistum
Publisert 07.06.2012 12:56

– Oi, sånn var det å gå, ja! Siv Jorunn Fossum (35) fryder seg så smilet nesten sprekker. Og aller mest nyter hun velbehaget ved å stå. Rett og slett bare å stå.

Tekst og foto: Bent Ove Aulid


STÅENDE OPPLEVELSE: – Det skjedde noe oppe i hodet! Jeg vil bare gå, justere vekten og flytte bena – det er bare deilig! utbryter Siv Jorunn Fossum mens hun prøver Ekso-en.

Siv er en av deltagerne på landskonferansen til Landsforeningen for ryggmargsskaddes (Lars) som ble avholdt i Oslo i slutten av april. Hun har sagt ja til å være prøvekanin for det nye «utenpå-skjelettet» Ekso Bionics.

Nå sitter hun foran hele forsamlingen og får «roboten» festet til legger, lår og midje. Fotsålene hviler på hvert sitt fotbrett festet nederst på «ben-røret».

Fysioterapeuten forklarer henne inngående hvordan det vil komme til å føles når Ekso-en reiser henne opp. Han setter gåstolen foran henne og gir tegn til assistenten om at han kan sette i gang ved hjelp av fjernkontrollen.

Siv lener seg fremover og sakte, sakte reises hun opp i stående posisjon. Handikapnytts fotograf vil ta bilder, men blir buet vekk. Dette vil forsamlingen virkelig se. En fotograf som sperrer utsikten deres, tolereres ikke.


SPENNENDE ØYEBLIKK: Foran en sal av spente tilskuere på Lars-konferansen gjøres Siv Jorunn Fossum klar til å ta spranget fra sittende til stående.

Helt naturlig

For at Handikapnytt skal få tatt bilder uten å forstyrre konferansen mer enn nødvendig, går Siv Jorunn Fossum en ny prøvetur med Ekso-en i hotellobbyen i en pause.

– Da du gikk med Ekso-en i sted, smilte du fra øre til øre. Men da roboten før i dag reiste deg opp i stående for aller første gang, kom det ikke et eneste smil. Hvorfor det?

– Det var så mye folk! Jeg var så konsentrert!

Det er ni år siden motorsykkelulykken ga Siv Jorunn Fossum en inkomplett ryggmargskade. Etter å ha vært helt lam i tre måneder, våknet kroppen sakte litt til liv igjen. Siv begynte å trene seg opp og prøvde ut mange ulike treningsformer.

– Til slutt klarte jeg å gå noen skritt uten noen form for støtte. Men som oftest holder jeg meg til å trene med krykker, sier hun.

Underveis har hun trent masse i tredemølle med manuell veiledning. Hun har også prøvd Lokomat – den automatiske tredemøllen.

– Ekso-en ga meg større frihet. Det kjentes veldig naturlig å gå med den. Alt bare falt på plass. Alt føltes … føltes … naturlig!  Som om kroppen gjenkjente opplevelsen. Jeg husker jeg tenkte «Dette her har jeg gjort før!» Når jeg går med krykker, føles det ikke naturlig på samme måte.

Blodomløpet

Fossum smiler av min forbauselse over at hun er mer fascinert av å stå enn av å gå.

– Det er noe helt sentralt å stå oppreist. Jeg kjenner hvordan det får i gang blodomløpet og fordøyelsen. Kjenner hvordan vekten fordeler seg på en annen måte. Og det er samtidig noe veldig praktisk ved å stå. For eksempel er det så mye enklere å få buksa over rumpa på den måten.  


 

En robot du kan kle på deg

ROBOT TIL TJENESTE: Ekso Bionics er trolig den mest funksjonelle gå-roboten på markedet akkurat nå. Den koster en million, i hvert fall foreløpig. (Foto: Ekso Bionics)

Ekso Bionics er et mekanisk skjelett du fester utenpå klærne. Ved bruk av motorer og sensorer gjør Ekso Bionics deg i stand til å gå og stå. Produktet er testet ut med hell på personer med såvel komplett som inkomplett lammelse I tillegg til ryggmargskadde tror produsenten at personer med MS og Guillain Barré-syndrom også vil kunne nyttegjøre seg roboten.

Ekso-en kan tilpasses personer mellom 157,5 og 188 cm som veier under 110 kg og har en hofte som er smalere enn 43 cm. I tillegg krever Ekso-en at brukeren har tilstrekelig styrke i overkroppen til å balansere med krykker eller gåstol.

Rehab-modell

Dagens Ekso-modell koster rundt en million kroner og er primært beregnet på rehabilitering og opptrening på sykehus og institutter. I begynnelsen er brukeren avhengig av en assistent som styrer robotens skrittlengde og -hastighet samt øvrige funksjoner med en fjernkontroll. Etter en tids øvelse åpnes det for at brukeren kan gå alene.

Så langt har 13 institusjoner i USA blitt Ekso-sentre, og i skrivende stund er det solgt tre Ekso Bionics i Europa. Men så langt ingen i Norge.

– Vårt mål er at denne skal koste maksimalt 40.000 euro, sier Andy Hayes. Han leder Ekso Bionics’ virksomhet i Europa, Midtøsten og Asia.

– Alle de tre norske spinalenhetene Sunnaas sykehus, Haukeland Universitetssykehus og St. Olavs Hospital har vist stor interesse, sier Hayes.

Selger timer

Han forteller at interessen fra brukerne er så høy at et institutt i Cambridge, England, har kjøpt en Ekso for å kunne selge prøve- og etter hvert treningstimer til nysgjerrige kunder. Et tysk institutt vurderer det samme.

– Vi arbeider med å få satt opp et europeisk forskningsprosjekt, forhåpentlig under ledelse av danske Fin Biering-Sørensen, der ni Ekso-er utplasseres rundt om i Europa. I så fall vil mange flere kunne få prøve ut mulighetene, sier Hayes.

Professor, dr. med. Biering-Sørensen er klinikksjef ved Avdeling for Ryggmargsskader ved det danske Rigshospitalet og president for International Spinal Cord Society.

Dessverre har han ikke mye å fortelle når Handikapnytt spør om hva Ekso-prosjektet skal forske på eller utprøve. Alt han i dag kan si, er at de er i samtaler og at de skal møtes igjen om halvannen uke. Hvorvidt det ender opp som et prosjekt, vet han ikke ennå.

Konkurrenter

Selv om Ekso Bionics akkurat nå tilbyr det smekreste produktet, er det flere andre konkurrenter på markedet. New Zealandske Rex Bionics markedsfører Rehab Rex, en mer klumpete utgave av gå-roboten. Og Permobil har allerede en god stund med sin C500 VS tilbudt brukere av elektrisk rullestol å komme seg opp i stående. Lokomaten er allerede nevnt. Trolig finnes det også flere alternativer.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.