Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mener KrF og SV er best på handikap-politikk

Av: Ivar Kvistum Foto: Tore Fjeld
Publisert 05.09.2013 16:34

Disse to partiene skiller seg ut ved å tenke likestilling i politikken for funksjonshemmede, mener forbundsleder i Handikapforbundet, Arne Lein.

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-style-parent:»»;
font-size:12.0pt;}

Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti er de to partiene som kommer best ut av en spørrerunde som Norges Handikapforbund har gjennomført blant samtlige partier. NHF har stilt partiene spørsmål om hva de vil gjøre på områder som er viktige handikappolitiske områder.

KrF kommer aller best ut av kartleggingen og «utmerker seg mest ved å ligge tett opp til NHFs verdier og krav på alle områder, og svare svært konkret med flere forslag til tiltak», ifølge vurderingen som er gitt på NHF.no.

SV utmerker seg  også ved å gi «tydelig uttrykk for at de ønsker bedre resultater enn de har oppnådd så langt». Partiet får også poeng for å ha tatt stilling til de konkrete spørsmålene og ikke bare henvist til partiprogrammet sitt.

Likestilling i partiprogrammene

Forbundsleder i Norges Handikapforbund er ikke overrasket over at det er nettopp KrF og SV som kommer best ut av en kartlegging av partienes handikap-politikk.

– Disse to partiene skiller seg ut fra de andre ved at de har reist likestilling som prinsipp på dette politikkområdet, og at dette kommer konkret til uttrykk i partiprogrammene, sier Lein.

LES OGSÅ: FORDI DET ANGÅR ALLE

De andre partiene er også preget av god vilje og mange tiltak i ulike sektorer, men de har ikke på samme måte som KrF og SV tatt et overordnet likestillingsgrep.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INGEN ANBEFALING: Forbundsleder Arne Lein, her fotografert på galleriet i Stortinget, vil ikke anbefale medlemmene i Handikapforbundet bestemte partier, selv om han mener noen ligger nærmere organisasjonens verdier enn andre. (Foto: Ivar Kvistum)

Ingen anbefaling

– Betyr dette at Norges Handikapforbund anbefaler sine medlemmer å stemme på disse to partiene?

– Nei! Norges Handikapforbunds formålsparagraf slår fast at vi er en partipolitisk nøytral organisasjon. Det ville brutt mot dette prinsippet om vi skulle gitt ensidig støtte til, advart mot, bestemte partier.

Han minner om at det to partiene som peker seg ut i NHFs kartlegging, befinner seg i hver sin regjeringskonstellasjon ved dette stortingsvalget. Å peke på at disse partiene har en forståelse av politikkområdet som ligger nær NHFs posisjon, er noe annet enn å ta partipolitisk stilling, mener forbundslederen.

Skuffende små ambisjoner

Arne Lein mener spørreundersøkelsen om partienes handikappolitikk byr på få overraskelser

– Ikke uventet er det slik at alle partier «vil de funksjonshemmede vel». Svarene er i stor grad preget av posisjonene som partiene har i det sittende storting, sier Lein.

Han mener likevel både Fremskrittspartiet og Høyre svarer veldig generelt. Særlig er han skuffet over at Høyre ikke går lenger i ambisjonene sine.

LES OGSÅ: UTESTENGT FRA LIKESTILLINGEN

Arbeiderpartiet preges av en ansvarlighetslinje hvor man ikke tør å love noe som de vet på forhånd at de kan realisere den kommende fireårsperioden om de får fortsette i regjering.

KLIKK HER FOR Å LESE MER OM HANDIKAPFORBUNDETS SPØRRERUNDE MED PARTIENE.

Løfter fram politikere

Norsk Forbund for Utviklingshemmede, som NHF samarbeider tett med i Safo, har valgt en litt annerledes tilnærmingsmetode. I stedet for å vurdere partiene, har NFU valgt å trekke fram enkeltpolitikere som organisasjonen mener har utmerket seg særlig positivt.

På lista er både regjeringsmedlemmer og stortingspolitikere, fra alle partier som er representert på Stortinget i dag.

KLIKK HER FOR Å LESE OM NFUs VURDERINGER AV POLITIKERNES INNSATS.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon går ut med en direkte advarsel om at en borgerlig regjering vil true funksjonshemmedes boligsituasjon. Dette begrunner de med at særlig Fremskrittspartiet har erklært at kravene til universell utforming i nye byggeforskrifter, skal trekkes tilbake.

KLIKK HER FOR Å LESE OM FFOs ADVARSEL MOT BORGERLIG REGJERING.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.