Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ber helseministeren vippse over penger til egenandel på fysioterapi

Av: Ivar Kvistum
Publisert 05.12.2016 20:57

Kravet om fortsatt fri fysioterapi for kronikere ble droppet i den harde kampen om flere klimatiltak i statsbudsjettet. Norges Handikapforbunds Ungdom svarer med å be helseministeren vippse over pengene de mangler for å betale egenandel.

Både Kristelig Folkeparti og Venstre hadde gjort det helt klart at de ville stanse regjeringens forslag om å innføre egenandel på fysioterapi for alle, også dem som til nå har hatt fritak gjennom den såkalte diagnoselista, eller sykdomslista.

Les hvorfor regjeringen vil innføre egenandel for kronikere her: DERFOR VIL ERNA FJERNE DIAGNOSELISTA

Dette er en liste med ca. 100 diagnoser som gir rett til fri fysioterapi, uten egenandel.

Kravet om at denne lista må bestå, har KrF og Venstre delt med hele opposisjonen. Både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet krever det samme i sine alternative statsbudsjetter.

Klikk her for å lese hva partiene mener om fysioterapi-egenandeler: ALLE SIER NEI TIL FYSIO-KUTT

Men i de knallharde forhandlingene med regjeringspartiene for å bli enige om statsbudsjettet neste år, forsvant dette kravet ut.

Venstre og Kristelig Folkeparti ble lokket tilbake til forhandlingsbordet med store klimatiltak og millioner til ulike hjertesaker.

Men diagnoselista og fortsatt fri fysioterapi for kronikere var ikke blant punktene i regjeringens budsjettframlegg som de to partiene klarte å endre.

Stor økonomisk byrde

Både Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norsk Fysioterapeutforbund erklærer dyp skuffelse over at budsjettavtalen ikke inneholder noe punkt om at diagnoselista skal bestå.

Norges Handikapforbunds leder Arne Lein mener det vil føre til en uforholdsmessig stor økonomisk byrde for mange som har lite å rutte med fra før dersom egenandeler på fysioterapi innføres fra nyttår for dem som har hatt fritak:

– Hvis diagnoselisten blir fjernet, vil de som i dag er fritatt for egenandeler få nesten 2000 kroner mer i utgifter til fysioterapi i begynnelsen av året. Dette er en uforholdsmessig stor økonomisk byrde for mange som har lite å rutte med fra før, sier Lein i en uttalelse på Handikapforbundets nettsider tirsdag 6. desember.

Diagnoselista har vært et stridstema internt i NHF. Les mer her: – FORBUNDSLEDERENS SYN VILLE SVEKKET HANDIKAPFORBUNDET

Vipps oss pengene, Bent

Men også Norges Handikapforbunds Ungdom protesterer. Mandag ettermiddag publiserte de en Facebook-post med følgende tekst:

«Kjære helseminister Bent Høie

Jeg har ikke råd til å betale 1990 kroner i januar for fysioterapien jeg trenger for å kunne fungere i hverdagen. Siden du åpenbart ikke ser på dette som et problem, lurer jeg på om du kan vipse oss disse 1990 kronene sånn at jeg kan betale både husleie og fysioterapeuten min i januar?»

Ungdomsorganisasjonen oppfordrer alle som er enige, til å dele teksten og tagge helseministeren.

Klikk her for å se videoreportasje fra NHFUs BPA-demonstrasjon i Trondheim: DEMONSTRERTE MED TOMME RULLESTOLER PÅ NORDRE GATE

Forstår skuffelsen

Olaug Bollestad er nestleder i Kristelig Folkeparti og medlem i Stortingets helse- og omsorgskomite. I en melding på Twitter mandag ettermiddag skriver hun at hun forstår skuffelsen som organisasjonene gir uttrykk for:

­– For KrF er dette krevende. Vi vil prøve å finne løsninger i fagkomiteen. Vi klarte det dessverre ikke i finanskomiteen, skriver Bollestad i en Twitter-diskusjon med Synne Lerhol, generalsekretær i Unge Funksjonshemmede mandag ettermiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


IKKE GJENNOMSLAG: Olaug Bollestad er nestleder Kristelig Folkeparti og medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité. (Foto: KrF)

Rammer sårbare grupper

Tidlig i november, før budsjettforhandlingene hadde startet, uttalte Olaug Bollestad dette om diagnoselista til Handikapnytt:

– Ved å fjerne diagnoselisten rammes en del kronikere og ekstra sårbare grupper, og staten sparer penger. Dette er ikke et godt utgangspunkt for en opptrappingsplan (for habilitering og rehabilitering, red.anm.), da skal man trappe opp tilbudet, ikke uthule det, svarer Bollestad.

Les hele e-postintevjuet med Olaug Bollestad her: KRF VIL SKJERME SÅRBARE GRUPPER

Etter å ha forhandlet med regjeringspartiene i ukevis, brutt forhandlingene, gått tilbake og signert, er det likevel dette som er resultatet av avtalen. Men KrF hadde fått midler til en del andre hjertesaker, blant annet 60 millioner kroner mer til Den norske kirke.

Usosialt og gjerrig

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen er blant dem som kritiserer budsjettavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene KrF og Venstre på dette punktet.

– Diagnosene som ikke var med på gratis fysioterapi kunne tas inn. I stedet kutter regjeringen for alle. Usosialt og gjerrig, skriver Andersen på Twitter.

Hun beskylder de fire partiene for å sende en regning på over 300 millioner kroner til pasientene.

Sikre kronikernes helsetilbud

Generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er også skuffet over at regjeringens forslag til opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering har passert gjennom de harde budsjettforhandlingene uten at samarbeidspartiene har fått gjennomslag for å forbedre den.

Nå setter hun sin lit til at behandlingen i Helse- og omsorgskomiteen, slik KrF-nestlederen antyder at hun vil prøve å få til.

– Vi mener at samarbeidspartiene må løfte både diagnoselisten og opptrappingsplanen i helse- og omsorgskomiteen, og sørge for en kvalitetsmessig bedre plan i revidert nasjonalbudsjett. Helsetilbudet til kronikere må sikres.

Det uttaler FFO-sjefen i en pressemelding som Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen, MS-forbundet og Norges Parkinsonforbund har sendt ut sammen.

Skuffet og forundret

Også Norsk Fysioterapeutforbund er skuffet og forundret over at kuttet i fri fysioterapi ikke ble stanset i budsjettforhandlingene.

– Sykdomslisten skjermer flere hundre tusen mennesker mot å betale egenandel. Det er for en stor del tale om mennesker med store funksjonshemninger og alvorlige kroniske sykdommer. Det er derfor både overraskende og sterkt beklagelig at sykdomslisten fjernes, sier forbundsleder for fysioterapeutene, Fred Hatlebrekke.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.