Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De tre i smilende samtale. På veggen bak dem vises et av kampnjebildene.
FOTOPROSJEKT: Sofie Østebø Jansen i NHFU, fotograf Finn Ståle Felberg og Linde-veteran Sverre Bergenholdt mener det er minst like viktig som før å vise fram barrierene som hindrer funksjonshemmedes samfunnsdeltakelse. (Foto: Ivar Kvistum)

Likestillingskamp på tvers av generasjoner

Norges Handikapforbunds Ungdom tar stafettpinnen videre fra veteranene og vil vise hvordan diskrimineringen fortsetter i nye former. Det er mer enn nok av barrierer å bekjempe for en ny generasjon aktivister.

Ivar Kvistum
Publisert 17.12.2023 13:46

Trapper og terskler som gjør det umulig å komme inn på butikken.

Flunkende nye tog som fortsatt ikke lar rullestolbrukere komme på og av uten hjelp.

Manglende tilrettelegging av skoler og studiesteder.

Uforstand og fordommer som går ut over dem som lever med funksjonsnedsettelser som ikke synes utenpå.

Dette er noen av det som blir visualisert og illustrert i fotoprosjektet som fotograf Finn Ståle Felberg har lagd for Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU).

Bildene er en del av NHFUs oppfølging av det store prosjektet om Linde-veteranene, som dokumenterer erfaringene fra poliorammede barn som ble sendt på internatskolen Linde i årene etter andre verdenskrig.

Historiske linjer

Et viktig motiv for prosjektet er å tydeliggjøre de historiske linjene i funksjonshemmedes likestillingskamp.

– Vi ser at institusjonene er på vei tilbake. Den systematiske diskrimineringen fortsetter i form av hindringer, dårlige holdninger og kunnskapsmangel, sa Sverre Bergenholdt (78), en av initiativtakerne bak Linde-prosjektet, under lanseringen av NHFUs fotoprosjekt torsdag.

– Jeg er blitt en gammel mann og er glad for å kunne gi stafettpinnen videre til dere, kjære ungdommer, sa han.

Jeg er blitt en gammel mann og er glad for å kunne gi stafettpinnen videre til dere, kjære ungdommer.

Nok av barrierer å bekjempe

Den pinnen og utfordringen tar NHFU imot uten å nøle. Det kan organisasjonsrådgiver Sofie Østebø Jansen bekrefte. For selv om mye er annerledes for dagens unge enn det var for dem som ble sendt på internatskoler i etterkrigsårene, er fortsatt nok av barrierer og diskriminering igjen å bekjempe for nye generasjoner som skal drive likestillingskamp for funksjonshemmede.

– Med bildene vil vi vise at diskriminering finnes i dag, men den kommer i litt andre former, sa Jansen under lanseringen.

Bergenholdt spiller inn en videohilsen. Mobiltelefon på stativ i forgrunnen.

KJÆRE UNGDOMMER: Linde-veteran Sverre Bergenholdt oppmuntrer yngre funksjonshemmede til å fortsette kampen for et likestilt samfunn. Det er fortsatt nok av oppgaver. (Foto: Ivar Kvistum)

Mye har endret seg

Samtidig erkjenner både hun og Sverre Bergenholdt at mye også har endret seg til det bedre, ikke bare når det gjelder funksjonshemmedes situasjon, men i hele samfunnet.

– Vi ble jo sendt bort hjemmefra da vi var små. Det er blitt mye bedre i dag, sier han til Handikapnytt og nevner også hvordan tilgang til hjelpemidler og andre velferdsordninger har gjort livet mye lettere i dag enn det var.

Sofie Østebø Jansen forteller at dokumentarfilmen «Brutte lenker», som ble laget som en del av Linde-prosjektet, gjorde et sterkt inntrykk.

Hun er veldig glad for at det ikke lenger er slik som den gangen, da barn med funksjonsnedsettelser ble sendt bort fra foreldrene og underlagt smertefulle og ydmykende behandlingsregimer.

– Men samtidig, fordi vi har kommet så langt, er det lett å glemme at diskriminering fortsatt skjer. Den rammer funksjonshemmedes muligheter til å være i jobb, til å delta i samfunnslivet og å komme seg ut. Diskrimineringen er så usynlig for mange andre at de ikke tenker over den.

Diskrimineringen er så usynlig for mange andre at de ikke tenker over den.

Utfordrende fotoprosjekt

Fotograf Finn Ståle Felberg er knyttet til Uloba – Independent Living Norge som fotograf. Han synes det var et interessant oppdrag å illustrere moderne barrierer for NHFU.

Men prosjektet hadde også sine barrierer:

– Det var 15 kuldegrader den dagen vi tok bildene. Da måtte jeg jobbe raskt så ikke folk og fingrene mine frøs i hjel, sier han.

Under lanseringen fortalte Felberg hvordan han selv også må overvinne barrierer som hørselhemmet fotograf.

– Det skal jo egentlig ikke gå an, for som fotograf er du veldig avhengig av å oppfatte alt rundt deg, forklarte han.

NHFUs bildekampanje vil bli vist og brukt i ulike kanaler, der oppfordringen er å bli med i likestillingskampen. Det er lagd en egen kampanjeside der bildene blir satt i sammenheng med annet informasjonsmateriell. Du finner den ved å klikke her.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.