Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

KrF vil skjerme sårbare grupper

Av: Ivar Kvistum
Publisert 02.11.2016 16:16

Kristelig Folkeparti mener diagnoselisten er nødvendig for å skjerme sårbare grupper. Men helsepolitisk talsperson Olaug V. Bollestad kan ikke svare på om den bør utvides til å omfatte flere.

Olaug V. Bollestad er 2. nestleder i Kristelig Folkeparti og er helsepolitisk talsperson for partiet. Sammen med Venstre går KrF i forhandlinger om statsbudsjettet der de blant annet krever stans i planene om å kutte diagnoselista som gir rett til fri fysioterapi.

Les om samarbeidspartienes alternative budsjettforslag her: VENSTRE OG KRF KREVER FORTSATT FRI FYSIOTERAPI FOR KRONIKERE

I et e-postintervju med Handikapnytt forklarer hun hvorfor Kristelig Folkeparti ikke bare vil bevare diagnoselisten som i dag, men også sende regjeringens opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering tilbake til tegnebordet i samme slengen.

Les om helse- og omsorgsminister Bent Høies opptrappingsplan her: VIL GI LIVSLANG REHABILITERING

– KrF velger å reversere alle endringer, både når det gjelder diagnoselisten og reduksjonen i egenandelstaket, skriver hun og fortsetter:

– Vi mener at opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering må fremmes som en egen sak for Stortinget, og ikke som en liten del av budsjettet. Vi har lenge jobbet for en opptrappingsplan på dette feltet og har høye forventinger til en ambisiøs plan. Vi oppfatter ikke planen som er levert som en reell opptrapping. Det er behov for høyere bevilgninger til kommunene og flere offensive tiltak.

Rører ikke aldersgrensen nå

Handikapnytt: – Når dere sier dere vil reversere forslaget om diagnoselista, betyr det at dere også vil beholde egenandelstak 2 på dagens nivå, altså 2670 kroner som i dag og ikke 1990 kroner som i regjeringens forslag? Og hva gjør dere med forslaget om å øke aldersgrensen for fullt fritak ‪fra 12 til 16 år, som også ligger i regjeringens forslag?

– Vi ønsker også en helhetlig utredning av egenandelene og nivåene på disse. Vi ser det absolutt som hensiktsmessig å øke aldersgrensen for fullt fritak ‪fra 12 til 16 år, men vi vil ikke behandle deler av opptrappingsplanen for rehabilitering og habilitering i budsjettet og andre deler ikke. Det er inkonsekvent, hevder Bollestad.

KrF ønsker i stedet en helhetlig behandling av saken og ber om at det fremlegges en offensiv opptrappingsplan som møter de reelle behovene i kommunene. 

Rette opp skjevheter

Handikapnytt: – I debatten om diagnoselista har det vært påpekt at den er for upresis og at flere pasientgrupper faller utenfor, for eksempel kronikere med fibromyalgi eller nakkeskader. Skjevheten er også et viktig argument fra regjeringen for å ville fjerne den. Hvordan ser KrF for seg at denne utfordringen skal møtes? Er dere beredt til å utvide lista med flere diagnoser enn i dag?

 – Dette er en reell problemstilling og det vil være viktig å rette opp skjevheter i den eksisterende ordningen. Vi har ikke tatt stilling til om vi vil utvide listen eller jobbe med en ny løsning som sikrer tilgang til fysioterapi for de som trenger det som mest. Men ved å fjerne diagnoselisten, rammes en del kronikere og ekstra sårbare grupper, og staten sparer penger. Dette er ikke et godt utgangspunkt for en opptrappingsplan, da skal man trappe opp tilbudet, ikke uthule det, svarer Bollestad.

Hun understreker at man samtidig må sørge for at de som ikke inkluderes gjennom diagnoselisten i dag, også får et godt tilbud.

– Derfor ber vi regjeringen fremme opptrappingsplanen som en egen sak hvor vi vil kjempe for ordninger som gir et løft til alle som har behov for habilitering/ rehabilitering.

Møte de reelle behovene

Handikapnytt: – Hvorfor mener dere at opptrappingsplanen som regjeringen har lagt fram, ikke er god nok? Hvor mye mer ambisiøs bør den være, etter KrFs syn?

– Habilitering og rehabilitering må bli et satsningsområde i helsesektoren. Målet må være å sikre rehabilitering og opptrening til alle som trenger det. Regjeringens forsøk på opptrappingsplan ligner mer på en prioriteringsdebatt enn en opptrappingsplan, svarer Bollestad.

Hun viser til den ambisiøse opptrappingsplanen for rusfeltet som eksempel på hvordan det bør være, med tallfestede beløp per år og en rekke gode tiltak for å sikre bedre organisering og flere tiltak til beste for brukerne.

– Vi må få til en plan som møter de reelle behovene i kommunene, påpeker KrFs helsepolitiske talsperson.

Olaug V. Bollestad viser til innspillene fra en rekke fag- og brukerorganisasjoner som er lagt fram for Stortingets helse- og omsorgskomite. Alle påpeker at planen som regjeringen la fram, har betydelige mangler på mange områder.

– KrF er derfor trygg på at vi har personer som både direkte og indirekte berøres i ryggen når vi ber regjeringen legge frem en opptrappingsplan som kan utgjøre en reell forskjell, skriver Olaug V. Bollestad til Handikapnytt.

Les hva Handikapforbundets leder Arne Lein mener om regjeringens forslag til statsbudsjett her: – PASSIVT, PUSLETE OG GRÅTT


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.