Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ole Christian Liljedal i lastebil
FULGTE DRØMMEN: Ole Christian Liljedahl liker å ha en jobb han ser resultatet av. (Foto: Tone Herregården)

Anlegg for anleggsarbeid

Ole Christian Liljedal var sikret fast jobb bare noen måneder ut i læretida. Med riktig tilrettelegging kunne han vise at han var rett mann for jobben.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 02.05.2024 16:22

– Jeg liker å jobbe ute og kunne se at det jeg gjør, gir en forandring i hverdagen til folk. Jeg ser forskjell fra dag til dag, er med og bygger landet og kan se fremtiden for kommende generasjoner, sier Ole Christian Liljedal fra Elverum.

Han jobber på anlegg og har gjort forberedende arbeid for boligfelt, skole og barnehage. Fordi han har dysmeli, er det mange som har tvilt på at dette var riktig yrkesvalg for ham.

– Mens jeg gikk på videregående, var mange skeptiske til at jeg skulle kjøre maskiner. Veldig mange, i hvert fall blant de eldre, var negative og tenkte at jeg ikke hadde noe på jobb å gjøre.

Arbeidsgiveren var derimot ikke i tvil.

Fikk jobbtilbud tidlig

– Sjefen for bedriften kom en gang i året til skolen for å fortelle om jobben og hente inn lærlinger. På skolen så de at jeg var såpass motivert, så de anbefalte meg, forteller Ole Christian Liljedal.

– Egentlig skal man ikke få fast jobb før læretida er ferdig, men jeg fikk tilbud om fast jobb etter tre-fire måneder. Jeg måtte fortsatt fullføre læretida, men det føltes veldig bra å slippe å lure på hvor jeg skulle begynne å jobbe.

Da Ole Christian Liljedal begynte som lærling i 2018, måtte arbeidsgiveren Gjermundshaug Anlegg på Elverum tilpasse en dumper.

– Det var jo dyrt, særlig den gangen, da alt gikk på hydraulikk, innrømmer HR-sjef Jeanette Bjørnstad Stenseth i Gjermundshaug Anlegg.

Hjerte og hode i anleggsbransjen

– Men vi hadde en tekniker hos oss da som hadde bygd om anleggsmaskiner som vi hadde på Hjerkinn til å kjøre fjernstyrt.

Jeanette Bjørnstad Stenseth sier at det er viktig for bedriften å satse på mangfold og kunne inkludere alle.

– Og det ville være fælt å si til en gutt som drømmer om å kjøre anleggsmaskiner at det kan du ikke gjøre! Og vi så at om han manglet deler av armer og bein, så var hjertet og hodet hans i anlegg. Og på fagprøven fikk han «Bestått meget bra», uten spesialtilpasninger.

En vinter det var lite dumperkjøring, snakket Ole Christian Liljedal om at han også ville begynne å kjøre lastebil. Arbeidsgiveren kontaktet NAV, som ga støtte til at han kunne ta førerkort, og Hjelpemiddelsentralen dekket halvparten av kostnaden til å bygge om en lastebil.

Nå jobber Ole Christian Liljedahl i et prosjekt på E6 mellom Dal og Minnesund, hvor han kjører masse der det skal legges lysfundament og klargjøres for midtrabatt.

– Vi begynte i oktober i fjor og, og etter planen skal det være klart før jul, men vi ligger foran skjema og regner med å være ferdige før fellesferien.

Ole Christian Liljedal stiger opp i lastebilen

TILRETTELAGT LASTEBIL: Da det ble lite dumperkjøring, tok Ole Christian Liljedahl lappen på lastebil.
(Foto: Tone Herregården)

Anbefaler å gi alle sjansen

Fremdeles møter han skeptiske mennesker og rare blikk, men det bryr han seg stadig mindre om.

– Nå synes jeg det er morsomt å kunne vise dem at jeg får det til!

– Hvilke råd har du til arbeidsgivere som er skeptiske til å ansette funksjonshemmede?

– Alle må få en mulighet, så la folk få sjansen og ta en ny vurdering etter prøvetida. Alle har jo et halvt års prøvetid, og så er det ikke alle som klarer å jobbe 40 timer på tre og en halv dag.

Arbeidsuka hans varer fra mandag klokka sju til torsdag klokka halv to. Så har han tre dager til å dyrke fritidsinteressene: skru bil, trene, møte venner, eller slappe av i huset sitt på Elverum.

HR-sjef Jeanette Bjørnstad Stenseth sier det er viktig for alle å kunne bidra til samfunnet.

– Mange flere arbeidsgivere må våge å satse. Mangfold beriker også arbeidsmiljøet, sier hun.

Langt mellom de gode historiene

God tilrettelegging på arbeidsplassen er veldig personavhengig, ifølge daglig leder Tor Andreas Bremnes i Inclue.

– I et bransje som er relativt utilgjengelig, er det lengre mellom slike historier, sier Tor Andreas Bremnes.

Inclue, hvor han er daglig leder, er et rekrutterings- og kompetansehus som jobber for mangfoldig og fordomsfri rekruttering.

– Det er veldig personavhengig hvem som brenner for å tilrettelegge arbeidsplassen.

– Hva er ditt tips til arbeidsgivere?

– Se potensiale og engasjement foran hindringer. Det er et hav av tilretteleggingsmuligheter i det offentlige, og arbeidsgiveren til denne mannen har sett hvor langt de kan gå for å få til å tilrettelegge, sier han.

– Og jeg kan love deg at denne mannen spretter opp om morgenen, motivert for å jobbe!

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.