Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfot av Ågot Valle.
KREVER BPA: Tidligere stortingspolitiker Ågot Valle mener hun utsettes for aldersdiskriminering fordi hun er for gammel for å få rett til BPA. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ågot Valle ut mot aldersdiskriminering i BPA-reglene

Hun vil gjerne leve et aktivt liv, men som 74-åring er Ågot Valle for gammel for å ha rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Den varslede endringen i 67-årsregelen hjelper henne ikke.

Ivar Kvistum
Publisert 09.08.2019 11:00

Nå går den tidligere stortingsrepresentanten for SV og medlemmet i Nobelkomiteen ut og kritiserer regelverket for å være aldersdiskriminerende.

– Det er urettferdig, sier hun til TV2.

Ågot Valle ble rullestolbruker etter å ha fått slag. Sammen med ektemannen Yngve Sæterås har Ågot Valle i flere år kjempet for å få BPA, men Bergen kommune har avvist alle søknader.

I dag er loven slik at retten til BPA opphører ved fylte 67. Regjeringen har varslet at denne regelen skal bort, slik at folk som har ordningen fra før, får rett til å fortsette etter fylte 67.

Les mer: BPA-MINISTER LISTHAUG VARSLER SLUTTEN PÅ 67-ÅRSGRENSEN

Men denne regelendringen vil ikke hjelpe Ågot Valle til å få BPA, fordi hun heller ikke hadde ordningen før hun var 67.

Unntaksregel

I høringsnotatet fra Helse- og omsorgsdepartementet gjøres klart at endringen gjelder dem som allerede har hatt BPA fordi de oppfyller kravene for å være omfattet av rettigheten. Det åpnes derimot ikke for at du får rett til BPA om du kommer inn i ordningen første gang etter fylte 67.

«Forslaget gjelder ikke en endring for aldersgruppen over 67 år som helhet, men vil være en unntaksregel for bestemte brukere over 67 år», heter det i høringsnotatet som regjeringen har sendt ut.

– Vi reagerer på at dersom hun hadde vært ti år yngre, ville hun fått denne hjelpen. Det er aldersdiskriminering, sier Ågot Valles ektemann, Yngve Sæterås til TV2.

De fleste fortsetter

Ifølge høringsnotatet er var det i 2017 1100 BPA-mottakere i aldersgruppen 50 til 66 år.

«Det tilsier grovt regnet at det er ca. 100 personer i året som passerer grensen på 67 år med et BPA vedtak hvis vi fordeler dem jevnt over aldersspennet», skriver departementet.

I høringsnotatet skriver går det også fram at de aller fleste som har BPA, får fortsette med ordningen etter at de fyller 67.

«Hovedinntrykket etter tilbakemeldinger fra fylkesmenn, brukere og organisasjoner er at kommunene lar eksisterende ordninger fortsette så fremt de fungerer. Bekymringen knyttet til aldersbegrensningen og frykten for å bli fratatt en ordning som brukeren opplever at fungerer godt synes likevel å ha fått et solid feste i den offentlige debatten knyttet til BPA-ordningen», skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

Les også hvordan Ågot Valle og ektemannen Yngve Sæterås gikk til aksjon for å kreve bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede på Den Nationale Scene i Bergen: POLITIKER ÅGOT VALLE INNSÅ IKKE HVOR UTILGJENGELIG DETTE TEATRET ER – FØR HUN SELV BLE RULLESTOLBRUKER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.