Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av batteri som brenner.
BATTERIBRANN: Dette er batteriet fra en elektrisk sparkesykkel i full fyr. Brannen er vanskelig å slukke. Slike litium-ion-batterier finnes også i flere hjelpemidler. (Foto: Forsikringsselskapet If)

Bedre ladevett skal hindre brann

Administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen ber funksjonshemmede som lader rullestoler og andre hjelpemidler om å ta sine forholdsregler hjemme. – Søk råd hos det lokale brannvesenet, sier han.

Ivar Kvistum
Publisert 16.09.2021 16:43

I anledning den årlige brannvernuka har Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If gått sammen om å lansere Ladevettreglene – ti konkrete råd som skal gjøre lading av elektroniske og elektriske apparater tryggere.

– Husholdningene blir stadig mer batteridrevet. Få vet hvor mange ladere de har hjemme. Vi mener det er viktig å etabler noen gode holdninger i befolkningen, sier direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen under lanseringen torsdag.

Branner kan oppstå enten i selve laderen eller batteriet, både under lading og bruk. Det kan skyldes at det er skader på laderen, ladekabelen, utstyret eller selve batteriet.

– Mye av ladingen i husholdningene foregår innendørs, for eksempel i yttergangen. Dermed kan man også blokkere den naturlige rømningsveien fra boligen, sier seksjonssjef i DSB, Jan Eirik Holst.

Yttergangen er også et sted der mange funksjonshemmede parkerer rullestolene sine eller andre hjelpemidler.

Ladbare hjelpemidler

Ladevettreglene er rettet mot hele befolkningen. Men Rolf Søtorp i Brannvernforeningen er samtidig bekymret for hjelpemiddelbrukere – både fordi de kan ha enda flere batteridrevne apparater til lading hjemme og fordi de har kan ha større utfordringer med å evakuere dersom det skulle begynne å brenne.

– Alle har et personlig ansvar for brannsikkerheten i egen bolig. Det gjelder også funksjonshemmede. Mitt råd til deg som bruker rullestol eller andre hjelpemidler, er å tenke gjennom sikkerhet og risikofaktorer. Kontakt gjerne brannvesenet der du bor og be om råd, sier Søtorp til handikapnytt.

Mitt råd til deg som bruker rullestol eller andre hjelpemidler, er å tenke gjennom sikkerhet og risikofaktorer. Kontakt gjerne brannvesenet der du bor og be om råd.

Portrettfoto av Rolf Søtorp.

TENK SIKKERHET: Administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen er bekymret for funksjonshemmede som både har mange hjelpemidler til lading og dårligere muligheter til å evakuere fra egen bolig. (Foto: Ivar Kvistum)

Flammer som ikke vil dø

Ikke bare blir det stadig flere ladere i husholdningene, men også moderne batteriteknologi kan bidra til økt brannfare. Litium-ion-batterier som brukes i stadig mer elektronikk og husholdningsapparater, er svært vanskelige å slukke om de først tar fyr.

Under lanseringen av Ladevettreglene viste arrangørene en videofilm av et batteri fra en elektrisk sparkesykkel som brenner.

Brannen kan minne om et fyrverkere med intense, nesten eksplosive stikkflammer. Selv om det finnes brannslukningsutstyr som er spesielt lagd for slike batterier, er det i praksis knapt mulig å slukke dem uten å senke dem i vann.

En slik brann vil dessuten avgi giftige gasser.

– Når slike batterier begynner å brenne, er det svært viktig å komme seg ut, formaner branningeniør Anders Rørvik Ellingbø, branningeniør i forsikringsselskapet If.

Elektriske rullestoler er normalt ikke utstyrt med litium-ion-batterier. Men denne batteriteknologien finnes likevel i flere ladbare hjelpemidler, for eksempel sykkelfronter og drivaggregater.

Følg reglene

For Brannvernforeningen, DSB og If er hensikten med Ladevettreglene ikke å skremme, men å sørge for tryggere lading gjennom å etablere bevissthet og gode vaner.

– Undersøkelser viser at brann er noe av det vi mennesker frykter mest. Samtidig gir vi ikke sikkerheten nok oppmerksomhet. Men følger vi reglene, er faren for at det skal gå galt, nesten fraværende, sier Rolf Søtorp.

Dette er de ti ladevettreglene:

  1. Lad i rom med røykvarsler
  2. Lad når du er våken og til stede
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning
  4. Bruk helst original lader
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  6. Ikke lad i senga
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  8. Bytt ut skadet utstyr
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.