Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av brennende bolighus.
RISIKO: Tre av fire som omkommer i brann, tilhører en risikogruppe. Funksjonshemmede er blant dem. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Antallet brannofre øker igjen

Funksjonshemmede er blant gruppene som har er spesielt utsatt for å miste livet i brann, viser statistikk.

Handikapnytt
Publisert 02.01.2020 06:00

(NTB:) Til sammen 41 personer, 29 menn og 12 kvinner, mistet livet i branner her i landet i 2019. Det er to flere enn i 2018.

Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 41 døde er det høyeste tallet siden 2014, da 54 personer døde i branner.

Året med færrest omkomne i brann var 2017 med 26, mens året med flest omkomne var 1979 da 91 personer mistet livet. Den systematiske registreringen av dødsbranntall begynte i 1979.

Tre av fire i risikogruppe

Personer med nedsatt funksjonsevne, eldre, pleietrengende og rusavhengige er spesielt utsatt for brann. Tall fra DSB viser at så mange som tre av fire av dem som har omkommet i brann de siste årene tilhører disse gruppene.

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Risikoen er høyest for eldre som bor alene.

Røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og menn er kraftig overrepresentert. Helgene i de kalde månedene er tradisjonelt mest utsatt, spesielt på natten når de fleste sover.

Les også: MANGLER KUNNSKAP OM TRYGG EVAKUERING AV FUNKSJONSHEMMEDE

Forsette forebygging

– Desember er som regel måneden det brenner oftest og det gjenspeiles dessverre i vår statistikk. Av de 41 personene som mistet livet i branner i 2019, omkom seks i desember, fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB.

– Tallene viser at vi, brann- og redningsetatene, feierne, eltilsynet og alle andre som er opptatt av brannsikkerhet, må fortsette det forebyggende arbeidet. Vi har en nullvisjon, sier hun.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.