Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av Terje Andre Olsen foran en vegg med graffiti.
ADVARER: Blindeforbundets Terje André Olsen er bekymret over at muligheten til å utdanne seg til synspedagog er i ferd med å forsvinne. (Foto: Blindeforbundet)

Blindeforbundet frykter at blinde ikke får undervisning

Muligheten for å utdanne seg som synspedagog på NTNU i Trondheim forsvinner. Blindeforbundet frykter det vil gi mangel på lærere som kan undervise blinde elever.

Handikapnytt
Publisert 19.02.2023 20:28

(NTB:) Det har vært tre studiesteder for synspedagogikk i Norge i nyere tid; Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge og ved NTNU i Trondheim.

Ved NTNU faser man nå ut utdanningen etter at Statped har sagt opp samarbeidsavtalen om å bidra i studiet.

Statped er en statlig støttetjeneste for kommuner og fylkeskommuner i arbeidet med å gi et tilpasset opplæringstilbud til barn og elever med varige og omfattende behov.

Bekymret

At undervisningstilbudet ved NTNU forsvinner, mener Blindeforbundet kan gi alvorlige konsekvenser.

– Det er altfor få synspedagoger i Norge, og i årene fremover er faren stor for at de kan forsvinne helt. Konsekvensen er at både barn og voksne med synstap ikke får god nok oppfølging. Vi er svært bekymret over at synspedagogutdanningen er i ferd med å svekkes ytterligere, sier forbundsleder Terje André Olsen i Blindeforbundet.

– Synspedagoger har kompetanse i punktskrift, og i en vanlig skolesituasjon er det svært viktig at læreren kan dette, sier Olsen.

Brev til kunnskapsministeren

Sammen med Forskerforbundet, Utdanningsforbundet, Norges Døveforbund og Hørselshemmedes Landsforbund har Blindeforbundet sendt et brev til kunnskapsministeren der de ber om at Statped gjenopptar avtalen med NTNU om synspedagogikkstudiet.

De etterlyser også synspedagogikk som eget studium ved Universitetet i Oslo.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.