Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av de tre på hver sin talerstol. I forgrunnen ryggene til en gruppe pressefolk.
INGEN HJELPEMIDLER: Kari Elisabeth Kaski (SV) brukte ikke budsjettforhandlingene med Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) til å sikre mer til aktivitetshjelpemidler for voksne. Dermed forblir kassa tom ut året. Her holder de tre pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i Vandrehallen i Stortinget tirsdag morgen. (Foto: Stian Lysberg Solum, NTB)

Budsjettavtale uten mer til hjelpemidler

Budsjettavtalen i Stortinget mellom regjeringspartiene og SV blåste ut lyset for håpet om at det blir mer penger til aktivitetshjelpemidler for voksne i år.

Ivar Kvistum og NTB
Publisert 14.06.2022 15:42

Tirsdag klokken ni la forhandlere fra SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet fram avtalen om revidert nasjonalbudsjett i Stortingets vandrehall.

Avtalen er uten mer penger til ordningen med aktivitetshjelpemidler for funksjonshemmede over 26 år (Akt26).

Dermed er det endelig fastslått at det ikke blir mulig å søke Nav om spesialtilpassede sykler, skiutstyr eller andre hjelpemidler for å fremme aktivitet før til neste år.

Midlene til denne ordningen gikk tom allerede i 25. februar i år. Siden den gang har ikke Nav tatt imot flere søknader.

Les mer. AKTIVITETSHJELPEMIDLER: ALDRI FØR HAR NAVS KASSE VÆRT TOM SÅ TIDLIG

Siste mulighet – og den glapp

I motsetning til de to foregående årene la ikke Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedums regjering inn mer penger til ordningen i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Les mer: LUKKER LOMMEBOKA FOR FYSISK AKTIVITET

Dermed var forhandlingene med SV om budsjettflertall det siste håpet og siste mulighet.

SV har tidligere kritisert manglende bevilgninger til Akt26-ordningen. Men i avtalen som partiet har inngått med regjeringspartiene, er ikke ordningen nevnt.

Les mer: SV-NESTLEDER KREVER MER PENGER TIL AKTIVITETSHJELPEMIDLER

Heller ikke da SV forhandlet med regjeringspartiene om selve statsbudjsettet i fjor høst, fikk partiet gjennomslag for å øke potten til aktivitetshjelpemidler – selv om partiet hadde signalisert et ønske om å legge inn mer i ordningen i sitt alternative statsbudsjett.

– SV vil følge nøye med på aktivitetshjelpemidlene og bruken av disse fremover og forsøke å jobbe for en bedre ordning. Vi vil holde tett kontakt med organisasjoner på feltet for å holde oss oppdatert, sa nestleder Kirsti Bergstø til Handikapnytt den gangen.

Skuffet idrettspresident

Norges idrettsforbund er blant dem som har krevd mer penger til aktivitetshjelpemidler for voksne. Nå er idrettspresident Berit Kjøll skuffet over avtalen om revidert nasjonalbudsjett.

– Det er klart vi er skuffet over at vi ikke fikk gjennomslag for dette. Mangel på aktivitetshjelpemidler hindrer voksne med funksjonsnedsettelser å kunne leve fysisk aktive liv. At pengene til denne ordningen gikk tom allerede i februar måned, sier det meste om behovet, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Etter vår mening er det en prinsippsak at personer med funksjonsnedsettelse må ha like muligheter til å kunne drive med idrett som alle andre.

– Etter vår mening er det en prinsippsak at personer med funksjonsnedsettelse må ha like muligheter til å kunne drive med idrett som alle andre, og før støtten til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år blir en overslagsbevilgning, slik som for resten av hjelpemiddelområdet, tror vi denne forskjellsbehandlingen kommer til å vedvare, fremhever idrettspresidenten.

Det er tre viktige grunner til at dette er skuffende for norsk idrett, framholder Kjøll i pressemeldingen:

  • Mangel på aktivitetshjelpemidler hindrer voksne med funksjonsnedsettelser å komme inn i idrettens fellesskap.
  • Personer som får en funksjonsnedsettelse i voksen alder, får forsinket sin rehabiliteringsprosess, noe som i tillegg til å ødelegge for idrettsdeltakelsen også kan medføre økte kostnader for helsevesenet.
  • Voksne med funksjonsnedsettelser som ønsker å følge opp egne barn i idretten, møter unødvendige hindringer ved mangel på aktivitetshjelpemidler.

Bostøtte og sosialhjelp

Kostnaden for å øke sosialstønaden er på 71,7 millioner kroner, mens kostnaden for utvidet bostøtte er på 160 millioner kroner.

Grete Wold, boligpolitisk talsperson i SV, påpeker at bostøttemottakere er blant dem med dårligst økonomi i Norge, og at det for partiet har vært viktig å plassere pengene slik at de utgjør en forskjell.

– Boligkostnadene i Norge har løpt løpsk. SV vil at bostøtteordningen skal styrkes og utvides, slik at flere får støtte og støtten per mottaker blir høyere, sier hun til NTB.

Selv om bostøtte er en ordning som er viktig for mange funksjonshemmede, inneholder ikke forliket mellom Ap, Sp og SV noe som direkte handler om politikk for denne gruppen.

Totalt flytter SV på 3,6 milliarder kroner i budsjettavtalen med regjeringspartiene. SV mener budsjettet er blitt grønnere og mer rettferdig.

– Vi har fått betydelige gjennomslag for fordeling, klima og natur og på internasjonal solidaritet. Vi får mye igjen for den rollen vi har i dette samarbeidet, sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski da hun tirsdag la fram de viktigste gjennomslagene til SV i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer budsjettavtalen for ikke å gjøre noe med høye drivstoffpriser, i en tid med høy prisvekst og stigende rente.

– Man løfter ikke en finger for å hjelpe vanlige folk. Det man prioriterer, er laks, myr og bistand, og så lar man folk her hjemme i stikken, folk som nå har problemer med å betale regningene sine, sier Listhaug til NTB.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.