Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nicoline og Bendik på huk ved et eksemplar av Spike.
HJELPEMIDDELGRÜNDERE: Nicoline Bergh og Bendik Fon viser fram Spike, et produkt som skal gjøre barmarkspigging langt enklere og tryggere enn før. (Foto: Ivar Kvistum)

De skulle hjelpe langrennspiggere – skapte en helt ny aktivitet

Et ungt gründerteam har utviklet et helt nytt aktivitetshjelpemiddel som gir deg både fart og kontroll når du pigger på barmark.

Ivar Kvistum
Publisert 31.05.2019 07:00

Det begynte med at tre maskiningeniørstudenter ved NTNU i Trondheim fikk en oppgave i fanget: De skulle utvikle en ny løsning for elite-langrennspiggere som trengte et bedre produkt for barmarkstrening.

– Til nå har langrennspiggere satt rulleski under en vanlig skikjelke. Det er ingen god løsning. Ikke går det an å svinge, og ikke har du ordentlige bremser, forklarer Bendik Fon, som sammen med medstudentene Andre Haig Johnsen og Mathias Thorkildsen Berg skulle løse problemet.

Det ene tok det andre. De tre maskiningeniørstudentene gikk i kompaniskap med Nicoline Bergh og Solveig Christiansen fra NTNUs entreprenørskole. Den opprinnelige studentoppgaven med å lage «rulleski for langrennspiggere» i eliteklassen ble for smal og trang.

Ny hjelpemiddelbedrift

Nå er «Spike» et ferdig, godkjent aktivitetshjelpemiddel som sikter seg inn på et langt bredere mosjonistmarked.

Sammen grunnla de fem gründerne selskapet Exero Technologies, som skal utvikle og markedsføre aktivitetshjelpemidler. Og de begynner med Spike.

– Vi begynte med å tenke toppidrett. Nå tenker vi bredde, sier Nicoline Bergh.

Vi begynte med å tenke toppidrett. Nå tenker vi bredde.

Spike er fortsatt en «skikjelke med hjul», men løsningen er langt mer raffinert og gjennomtenkt.

Styringsmekanismen på Spike gjør det mulig å svinge ved å legge seg over til siden i svingene. Dette bidrar til styring, samtidig som man skaper framdrift. Og skikkelige bremser gir deg både kontroll og sikkerhet. Store hjul og støtdempere gjør den også terrengvennlig.

– Til nå har håndsykkel eller pigging i rullestol vært alternativene for mange. Nå introduserer vi en helt ny aktivitet, en ny måte å bevege seg på, forteller Nicoline Bergh.

Nicoline demonstrerer pigging med spike i en korridor.

EN NY MÅTE Å BEVEGE SEG PÅ: Med mye mer kontroll over både svinging og bremsing er Spike mer enn en skikjelke. Det er på mange måter en ny aktivitet, demonstrerer Nicoline Bergh. (Foto: Ivar Kvistum)

Flere sittestillinger

Eksemplaret som de viser til Handikapnytt, er en prototyp som er «95 prosent ferdig». Her sitter brukeren på knærne for å få maksimal kraft i piggingen. Men ikke alle kan sitte slik, og Spike skal utvikles videre med flere alternative sittestillinger, slik at langt flere kan bruke produktet.

For mange kan det oppleves uvant å skulle legge seg over i svingene for å svinge. Men motstanden kan stilles inn individuelt slik at det passer deg. Om du har ujevn vektfordeling eller er sterkere på den ene siden enn den andre, kan det også justeres for.

Med Spike er det mulig å forflytte seg i hastigheter på rundt 20 kilometer i timen på flatmark om du har teknikken og kondisjonen inne. Et eksemplar av hjelpemiddelet ble brukt under Wings for Life-løpet i Stavanger og tilbakela 25 kilometer med en snittfart på 15 kilometer i timen.

CE-godkjenning

Siden Spike er et hjelpemiddel, har det vært nødvendig med omfattende dokumentasjon og testing for å få det ut på markedet, og ikke minst: gjøre det tilgjengelig gjennom Nav-systemet. Både Nav hjelpemiddelsentral Trøndelag og Beitostølen Helsesportsenter har vært involvert i utviklingen underveis.

Et hundretall personer i målgruppen har så langt prøvd løsningen og gitt sine tilbakemeldinger.

Nå er CE-godkjenning på plass, og du kan søke om Spike som aktivitetshjelpemiddel gjennom hjelpemiddelsentralen.

Er du under 26 år, kan du søke på vanlige vilkår. Er du over 26 år, er du henvist til AKT26-ordningen. Og der er bevilgningen for 2019 snart brukt opp allerede.

Les mer her: MAI: EKSTRABEVILGNING TIL HJELPEMIDLER! JUNI: PENGENE ER BRUKT OPP!

– Det var en viktig milepæl for oss å ha fått fram et godkjent produkt. Vi har allerede hatt vårt første ordinære salg, sier Nicoline Bergh.

Holder følge med samboeren

En av dem som har bidratt i utprøving og utvikling av Spike, er Even Aas (31) fra Selbu i Trøndelag. Han har gitt innspill både til brukervennlighet og komfort.

– Jeg er imponert over brukervennligheten og framkommeligheten med Spike. Nå kan jeg uten problemer følge med når samboeren min tar en løpetur, sier Aas.

Nå kan jeg uten problemer følge med når samboeren min tar en løpetur

Han fikk sitt første møte med en prototyp til det som skulle bli Spike allerede for halvannet år siden på Beitostølen. Nå har han endelig fått sitt første eksemplar av det ferdige produktet, og han er storfornøyd. Det samme kunne han ikke si om den tradisjonelle piggekjelken han hadde fått fra Nav.

Bilde av hjelpemiddelet.

SKATEBOARD OG SKI: To helt ulike aktiviteter forenes i Spike. Styremekanismen er hentet fra skateboard. Framdriften er som langrennspigging. (Foto: Ivar Kvistum)

Kunne ikke svinge

– Da jeg monterte rulleski under den, kunne jeg ikke svinge. Jeg måtte bruke mye unødige krefter på å manøvrere den. Det ble ikke mange turer på sommerføre med den, forteller Even Aas.

Styringssystemet på Spike gir en helt annen opplevelse. De store hjulene og fjæringssystemet gjør det dessuten mulig å bruke den på grusveier og dårlig asfalt, noe det er mye av i Selbu.

Even Aas er en ivrig mosjonist i langrennssporet. Endelig har han et aktivitetshjelpemiddel som gjør det mulig å holde formen ved like også i sommerhalvåret.

Og det går fort.

– Jeg kan fint holde 20 kilometer i timen på flata. Og jeg har nok vært oppe i 50–60 kilometer i timen. Til å begynne med kan det oppleves litt skummelt, men når du har vendt deg til teknikken med å legge deg over i svingene, går det helt fint, forteller piggeren fra Selbu.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Blikkfang i Boston

Gründerne bak Spike håper at produktet kan treffe internasjonalt også. Bendik Fon hadde det med til USA og viste det fram i Boston. Der vakte det oppsikt.

– Mange var nysgjerrige og interessert. Folk stoppet opp og ville vite hva dette for noe. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger, forteller han.

Ingen av de fem bak Exero Technologies er selv rullestolbrukere eller har personlige erfaringer med målgruppa for Spike. Men de har ingen problemer med motivasjonen for å gå inn i hjelpemiddelbransjen.

Vi har selv stor glede av trening, og da er det motiverende å kunne legge til rette for aktivitet også for andre.

– Spike er et produkt som appellerer til dem som allerede er aktive, men også dem som ønsker å bli det. Vi har selv stor glede av trening, og da er det motiverende å kunne legge til rette for aktivitet også for andre. Dessuten er det mange som har sagt at du trenger ikke ha en funksjonsnedsettelse for å bruke en Spike, sier Bendik Fon og Nicoline Bergh.

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskapet.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.