Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Trine Skei Grande poserer med grønn Uloba-T-skjorte i front for Stolthetsparaden.
GRØNN GLEDE: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande frontet Stolthetsparaden sammen med Vibeke Marøy Melstrøm og Jan Kåre Sture. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Første statsråd i Stolthetsparaden: – Dette var jammen på tide

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande ble den første sittende statsråd som deltar i Stolthetsparaden. SE STORT BILDEGALLERI I SAKEN!

Av Ivar Kvistum
Publisert 15.06.2019 17:30

Lørdagens utgave av Stolthetsparaden, Uloba – Independent Living Norges s årlige parade i Oslo sentrum, kunne ikke bare nyte strålende sommervær.

Paraden kunne også sole seg i glansen fra kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

Med Venstre-politisk korrekt grønn Uloba-T-skjorte med slagordet «Stolt, Sterk, Synlig» frontet hun paraden, flankert av Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm og styreleder Jan Kåre Stura.

Selvsagt deltakelse

Melstrøm bekreftet overfor Handikapnytt at dette var aller første gang at en sittende statsråd deltar i Stolthetsparaden. Og hun sa:

– Det var jammen på tide!

Og akkurat det sa Trine Skei Grande også, da Handikapnytt fortalte henne at hun ble det første regjeringsmedlem til å fronte paraden. Til Handikapnytt sa hun at hun så det som helt selvsagt å delta, slik hun også flere ganger har deltatt i Pride-paraden.

– Det var egentlig ikke noe spørsmål om jeg skulle være med på dette, sa Grande.

Like nødvendig som 17. mai

Da Trine Skei Grande holdt appell på Universitetsplassen før paraden gikk av stabelen, understreket hun at hun ser seg selv som en «hardcore rettighetsminister», og at brukerstyrt personlig assistanse må være et likestillingsverktøy og ikke en del av «trøste og bære»-regimet.

Og hun var helt klar på at Stolthetsparaden er viktig og nødvendig:

– Å si at vi ikke trenger Stolthetsparaden er like dumt som å si at vi ikke trenger 17. mai, sa hun og understreket viktigheten av å ytre seg i det offentlige rom om egne rettigheter.

Klikk på bildene i bildegalleriet under for å forstørre dem:

Også NHFUs nestleder Marianne Knudsen og Shabana Rehman i Født Fri holdt appeller på Universitetsplassen. Det samme gjorde Live Knutsen Spiten, som fortalte hvordan hun har fått et liv med langt større frihet og selvbestemmelse etter at hun fikk BPA i stedet for å være prisgitt bemanningen i en tilrettelagt bolig.

Delgater i buss

Det var stor oppslutning om årets parade. Ikke minst var forsterkningen fra Norges Handikapforbunds landsmøte merkbar. Delegatene som denne helgen er samlet i Asker, ble busset inn til Oslo sentrum for å delta i Stolthetsparaden.

Mens hele to statsråder hadde funnet veien til Ulobas Independent Living-festival – eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) på fredagens seminar, og Trine Skei Grande på Stolthetsparaden – var det SVs nestleder Kirsti Bergstø som representerte det politiske Norge på NHF-landsmøtet. Det skjedde etter at Trine Skei Grande hadde meldt avbud.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.