Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oddgeir Langleeite kjører på en sti på en genny.
VEIS ENDE: Oddgeir Langleite tok søknaden om en selvbalanserende Genny-rullestol hele veien til trygderetten. Men også der ble det avslag. Bildet ble tatt da han testet stolen sammen med Inger Rødsandtrø (i bakgrunnen). (Foto: Ivar Kvistum)

Drømte om en selvbalanserende rullestol – møtte veggen i trygderetten

Både Nav og trygderetten innser at hjelpemiddelet kan være nyttig og praktisk. Likevel har Oddgeir Langleite fra Ålesund fått endelig avslag på søknaden om en rullestol med to hjul.

Ivar Kvistum
Publisert 23.05.2023 10:21

– Fantastisk! Jeg er ikke handikappet når jeg kommer på en slik stol!

Det sa Oddgeir Langleite til Handikapnytt i 2020 etter at han hadde prøvd den selvbalanserende, elektriske rullestolen Genny.

Les mer og se video: NYTT REGELVERK KAN GI KLAR BANE FOR SELVBALANSERENDE RULLESTOLER

Stolen bruker teknologien fra Segway til å balansere på to hjul. Dermed får du en rullestol som både er svært manøvrerbar – den kan rotere rundt sin egen akse – svært kompakt og ikke minst har veldig god framkommelighet også i terreng.

I tillegg bidrar stolen til bevegelse og trening ved at brukeren styrer den aktivt med å bevege overkroppen.

Ikke på avtale

Det finnes flere produsenter av selvbalanserende rullestoler, men denne produkttypen har foreløpig ingen prisforhandlet plass på hjelpemiddelsentralen.

Oddgeir Langleite søkte om en Genny på dispensasjon, fikk avslag og klagde. Også Nav klageinstans sa nei.

Dermed brakte Langleite saken inn for trygderetten.

– Ingenting skal stå uprøvd. Jeg har forhåpninger om at andre vil se denne saken med nye øyne når den kommer til trygderetten, sa Oddgeir Langleite til Handikapnytt den gangen.

Hensiktsmessig

Og der fikk han på en måte rett, for både Nav klageinstans og trygderetten selv innrømmer at selvbalanserende rullestoler kan ha mye for seg.

«Etter å ha lest opplysningene i saken hans ser vi at det å ha en Segway Genny kan være hensiktsmessig. Vi forstår også at den på grunn av sin størrelse, og det at den kan vende rundt sin egen akse, kan oppleves som mer nyttig enn andre stoler på mindre arealer», medgikk Nav klageinstans i trygderetten.

Og retten bemerker at det er forståelig at Langleite ønsker seg en Segway Genny, «da den framstår som godt egnet for både trening og en aktiv livsstil i naturen, og således også kan anses å være hensiktsmessig».

Anbefaler tilhenger

Når Oddgeir Langleite likevel får tommelen ned i trygderetten, handler det om at regelverket bare åpner for å søke om en slik selvbalanserende rullestol på dispensasjon som forflytningshjelpemiddel, ikke som aktivitetshjelpemiddel.

Og her ender trygderetten på samme konklusjon som Nav: at stolene som Langleite allerede har, dekker forflytningsbehovet hans.

I klagen argumenterte han med at en Genny er så kompakt at han ikke lenger vil trenge tilhenger for å frakte med seg hjelpemidler når han er på reise. Men her hørte heller trygderetten på Nav som mener:

«Rådgiver har samtidig tatt høye for at han kan ha behov for å ha med flere hjelpemidler enn det han nå får plass til i bilen, men at dette er et behov som normalt må løses med bruk av tilhenger.»

Bilde av en Genny parkert på en gressplen.

DRØMMESTOLEN: En Genny er en elektrisk rullestol bygget på den selvbalanserende Segway-teknologien. Det gir kompakte mål, en aktiv kjørestil og svært god framkommelighet. (Foto: Ivar Kvistum)

Lite gjennomtenkt

Oddgeir Langleite er ikke overrasket over at trygderetten valgte å opprettholde avslaget fra Nav klageinstans. Men han reagerer på argumentet om at han kan bruke tilhenger for å få med seg hjelpemidlene sine.

Fordi:

– For det første klarer jeg ikke å feste tilhengeren på bilen selv. Og om jeg får rullestolen opp på hengeren, klarer jeg ikke å komme med ned igjen og inn i bilen som gående. Derfor må jeg i så fall ha en personlig assistent. Argumentet er lite gjennomtenkt, for jeg blir ikke selvstendig på den måten som de foreslår, sier Langleite til Handikapnytt.

Dette er fremtidens teknologi, og før eller senere vil det komme uansett.

Fremtidens teknologi

Med avslaget i trygderetten erkjenner han at saken ved veis ende.

– Ja, jeg stopper der. Det tar mye tid å stå i en slik sak, og om jeg skulle gått videre til retten, ville det begynt å koste penger, sier han til Handikapnytt.

Han mener det har vært viktig å bringe saken hele veien inn for trygderetten.

– Dette har vært en prinsippsak for meg. Selvbalanserende rullestoler er hjelpemidler som sparer plass, gir trening og bidrar til å holde folk i aktivitet. Dette er fremtidens teknologi, og før eller senere vil det komme uansett, sier han til Handikapnytt.

Siden han klagde inn saken har han også fått innvilget en Xtreme X8 som utendørsstol til erstatning for X850. Og selv om dette fortsatt er en stol med fire hjul og ikke to, medgir Langleite at den i det minste gir mye av fremkommeligheten som han ønsket seg fra en Genny.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.