Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av kvinneskikkelse i rullestol på innsiden av en stor, lys vindusflate.
ALLTID INNE? Er det slik at det finnes funksjonshemmede i Moss som ikke har vært utendørs på et år? Moss Avis sjekket aldri påstanden får de gjenga den. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Felt for påstand om at funksjonshemmede aldri får være ute

Politikerne hadde «hørt om funksjonshemmede som ikke har vært utendørs på ett år». Nå er Moss Avis felt i Pressens Faglige Utvalg for å ha gjengitt et rykte uten å sjekke om det faktisk stemmer.

Av Ivar Kvistum
Publisert 29.08.2017 14:50

Det var i et intervju med kommunepolitikere fra Arbeiderpartiet og SV at påstandene ble framsatt. Intervjuet sto på trykk i Moss Avis 31. mars i år.

Politikerne snakket om at de ville gå inn for å stanse foreslåtte innsparinger på ti millioner kroner i tjenestene for funksjonshemmede i Østfold-byen.

I avisintervjuet viste de blant annet til at mange pårørende nå var helt utslitt.

Og Moss Avis gjenga følgende utsagn fra dem:

«Vi har hørt om funksjonshemmede i Moss som ikke har vært utendørs på et helt år.»

Gjenga et rykte

Moss kommune reagerte sterkt på påstanden, og klagde Moss Avis inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), organet som behandler presseetiske klagesaker.

Kommunen mente at avisen skulle latt dem få muligheten til å imøtegå beskyldningen i samme avis. Dette er i tråd med pressens etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten.

PFU valgte å støtte klagen fra kommunen, skriver fagnettstedet Medier24. Utvalget fastslår at redaksjonen burde sjekket om påstanden faktisk stemte.

– Dette er å regne for et rykte, og avisen har ikke sjekket om påstanden stemmer, uttalte PFU-leder Alf Bjarne Johnsen under klagesaken, ifølge Medier24.

Del av den politiske debatten

Det hjalp ikke at avisa selv mente påstanden ble framsatt som en del av en løpende debatt, og at de ikke hadde fremmet påstanden som et «faktisk forhold».

«Det er vanskelig å se at mottakerne av budskapet ikke skal tolke dette som annet enn del av den politiske debatten i sakskomplekset», heter det i tilsvaret fra Moss Avis til PFU.

Og videre:

«Politikerne kommer i ikke med påstander om faktiske forhold, men gjengir en frustrasjon som pårørende uttrykker i kontakt med dem. Det som fremstilles som fakta i denne saken er at politikerne har blitt kontaktet av pårørende.»


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.