Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde av liten jente med skoelsekk som holder en voksen i hånden.
VISUELL INFO: Nå skal det bli lettere å få svar på det du som foresatt måtte lure på om rettigheter barna dine har når de går i grunnskolen. FFO har laget rettighetsvideoer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

FFO vil hjelpe deg med rettigheter til barn i grunnskolen

Mange foreldre til barn med funksjonsnedsettelse lurer på hvilke rettigheter barna har i grunnskolen. FFO har laget videoer som kan hjelpe.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 16.08.2022 14:46

De neste ukene får mange, spente barn sitt første møte med skoleløpet. Andre er godt i gang med grunnskolen og fortsetter der de slapp før sommeren.

Mange foresatte til kronisk syke barn og barn med nedsatt funksjonsevne får behov for å vite mer om rettighetene til barna i løpet av skolegangen – om alt fra undervisning til skolemiljø.

Men å få oversikt over hva barna har krav på, er ikke alltid like lett. Hvilke plikter har skolen? Når skal barnet høres? Hva kan foresatte gjøre?

Sentrale tema

For å hjelpe foresatte på vei har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) laget fire animasjonsvideoer om rettighetene til barn med funksjonsnedsettelse i grunnskolealder. Prosjektet er støttet av Utdanningsdirektoratet.

Videoene tar for seg retten til spesialundervisning og tilrettelegging, hvordan gå fram med en eventuell klage, hvilke rettigheter du som foresatt har til pleiepenger eller omsorgspenger, samt universell utforming av skolebygg.

Foresatte skal få overblikk over noe av det viktigste lovverket det kan være lurt å kjenne til.

Vi vet hvor nyttig det er med visuell informasjon, og nå håper vi at dette kan være til god nytte for foresatte.

Portrett av Live Kroknes Berg.

OM RETTIGHETER: FFO ved Live Kroknes Berg, faglig leder av Rettighetssenteret. (Foto: Lars Opstad)

Kort fortalt

– Vi vet hvor nyttig det er med visuell informasjon, og nå håper vi at dette kan være til god nytte for foresatte, sier Live Kroknes Berg, faglig leder ved FFOs Rettighetssenter.

Videoene er korte – fra drøyt ett minutt til fire minutter. Under hver av dem er det henvisninger til aktuelle lovverk.´

Mange spørsmål

Videoene er også et supplement til heftet «Skolestart» som ligger lett tilgjengelig på FFOs nettsider.

FFOs Rettighetssenter er et rådgivnings- og kompetansesenter i rettighetsspørsmål som gjelder personer med funksjonshemning og kronisk sykdom. Om lag 10 prosent av spørsmålene årlig dreier seg om oppvekst og utdanning.

For de eldre elevene

Våren 2021 lanserte Safo (Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner) nettsiden «Skolen er for alle».

Den henvender seg til elever med funksjonsnedsettelse i ungdomsskolen og videregående for å klargjøre hvilke rettigheter de har.

Les mer: NYTT NETTSTED VISER VEI TIL ELEVENES RETTIGHETER

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.