Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Osmund Kaldheim i kontorlandskap.
BOENDE HJEMME: Administrerende direktør Osmund Kaldheim i Husbanken påpeker at det er behov for langt flere tilrettelagte boliger. (Foto: Husbanken)

Flertall mener boligtilpasning er et offentlig ansvar

Sju av ti mener det offentlige må sørge for tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.

Handikapnytt
Publisert 16.11.2022 20:20

(NTB:) Det offentlige må ta helt eller delvis ansvar for at de som har behov for tilpasning av bolig, får slik tilrettelegging, viser Husbankens boligundersøkelse.

Bare tre av ti mener det er den enkelte som selv må ta ansvar for tilrettelegging dersom endringer i helse, funksjonsnivå og bevegelighet krever det, skriver Husbanken i en pressemelding.

Ungdom mest positive

Andelen som mener dette er et offentlig ansvar er størst blant unge, personer med lav inntekt og dem som bor i distriktskommuner, viser undersøkelsen.

Undersøkelsen er den første i en rekke av årlige boligundersøkelser Husbanken planlegger for å få innsikt i folks holdninger og preferanser knyttet til bolig.

Husbankdirektør Osmund Kaldheim sier det er behov for flere leiligheter over hele landet slik at flere kan bo hjemme lengre.

– Vi blir mange flere eldre. Vi vil derfor være avhengig av at alle som kan bygger om eller flytter til en aldersvennlig bolig på egen hånd, sier Kaldheim.

Enkle tiltak

Det er ofte enkle tiltak som skal til for å få trappefri atkomst til boligen og alle viktige funksjoner som kjøkken, bad, soverom og stue i samme etasje.

Kaldheim ber de som ønsker å bygge livsløpsbolig, eller oppgradere bolig for å gjøre den mer aldersvennlig, om å søke Husbanklån. Han opplyser også om at noen kommuner kan gi startlån, og kanskje også tilskudd til tilpasning, til slike formål.

– Det er behov for flere leiligheter over hele landet slik at flere kan bo hjemme lengre, sier han.

Les også: REGJERINGEN VIL DROPPE HEISTILSKUDDET – ORGANISASJONER ADVARER MOT FØLGENE

Blant de spurte svarer tre av ti at de opplever at boligen deres kan brukes av alle.

Drøyt 2.400 personer fra 20 år og oppover har deltatt i den landsdekkende undersøkelsen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.