Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Folk skjønner ikke at hun kan være en mamma

Av: Bengt Sigvardsson Foto: Jesper Klemedsson
Publisert 29.08.2013 14:46

Familie og venner var sikre på at sønnen Mahdi ville arve morens funksjonsnedsettelse, enda hun ble rullestolbruker som 14-åring.

Mahdi og moren hans, Ola Abu al-Ghaip, møter fordommer hver eneste dag. Fordi hun er gift, har barn, jobb – og bruker rullestol.

– Da sønnen min nærmet seg toårsalderen, begynte venner og slektninger å undersøke ham for se om han hadde arvet min funksjonsnedsettelse, forteller Ola, rullestolbruker fra byen Ramallah på palestinske Vestbredden.

Folk trodde funksjonsnedsettelsen var arvelig, til tross for at Ola ble funksjonshemmet  på grunn av en svulst da hun var 14 år gammel.

Når folk er blitt kjent med Ola, forsvinner fordommene. Men blant mange andre lever vrangforestillingene fortsatt.

– Folk flest har aldri møtt, ikke engang sett, et menneske med nedsatt funksjonsevne siden det er så vanskelig for oss å bevege oss ute i samfunnet. Når folk ser meg i en butikk, blir de så sjokkerte at de slutter å handle og begynner å stirre, sier Ola.

Mange forblir ugift

Ola Abu al-Ghaib er grunnleggeren av Stars Of Hope, en organisasjon som arbeider for å bedre levekårene til kvinner med funksjonsnedsettelser i det palestinske samfunnet.

Ola forteller at funksjonshemmede kvinner i Palestina oftest forblir ugifte fordi man ikke regner med at de klarer å utføre en hustrus tradisjonelle husarbeidsoppgaver. Selv har hun brutt med forventningene:

– Da vi hadde vært gift i tre dager, kom alle naboene på besøk for å se hvem som serverte kaffe. Min mann og jeg følger ingen kjønnsroller. Det var han som serverte, ler Ola.

Sliter med å bli integrert

Det finnes cirka 10 palestinske handikaporganisasjoner. Ola grunnla Stars Of Hope i 2007 etter å ha arbeidet i flere år i et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede.

– Da innså jeg at det ikke fantes noen som var oppmerksomme på situasjonen til funksjonshemmede kvinner. De har store problemer med å bli sosialt integrert, til og med i idrett og andre aktiviteter spesielt for funksjonshemmede, sier Ola.

Påvirker myndighetene

I dag har Stars Of Hope cirka 1000 medlemmer.

– Vi fokuserer på holdnings- og opplysningsarbeid. I tillegg gir tilbyr vi grunnleggende tjenester til funksjonshemmede kvinner på hele Vestbredden, forklarer Ola.

Organisasjonen overøser beslutningstagere med studier, statistikk, analyser og forslag. Ola er medlem i det høye rådet for funksjonshemmede, som samarbeider med sosialdepartementet. Hun mener at ingenting kan endres uten politiske beslutninger.

– Om lovene virkelig blir satt ut i livet, kan ingen diskriminere oss, sier Ola.

Hun strekker også ut hånden til andre organisasjoner som kjemper for kvinners rettigheter.

– Målet er at funksjonshemmede kvinners spesielle behov skal integreres i alle programmer og strategier. Til nå har vi ikke lykkes særlig bra, men vi fortsetter å presse på, sier Ola.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KVINNEKAMP: Ola Abu al-Ghaib grunnla Stars Of Hope fordi kvinner med funksjonsnedsettelser sliter med å bli integrert til og med i miljøer som henvender seg til funksjonshemmede.

Tilbyr jobbtrening

Arbeidsledigheten på Vestbredden er på cirka 23 prosent. Blant funksjonshemmede er tallet mye høyere, ikke minst blant kvinner. Stars Of Hope har et prosjekt hvor arbeidsledige kvinner med nedsatt funksjonsevne får tre måneders betalt arbeidspraksis i privat eller offentlig sektor.

– Prosjektet er svært vellykket. Flere kvinner har fått ansettelse, men det handler også om å gi dem økt selvtillit og å synliggjøre dem, forklarer Ola.

Helt siden 1999 har det eksistert en palestinsk lovgivning som skal garantere funksjonshemmedes rettigheter og hindre diskriminering. I praksis ser det annerledes ut.

– Retten til tilgjengelighet og tekniske hjelpemidler er det mest grunnleggende som må implementeres, ellers vil vi aldri bli kunne bli integrert og fungere i samfunnet, fastslår Ola.

Det er en lang prosess å få en rullestol fra helsedepartementet.

– Og når man først får den, er den enten for stor eller for liten. De som har råd, betaler sine rullestoler selv, mens de fattige er avhengige av støtte fra frivillige organisasjoner, sier Ola.

Utilgjengelige omgivelser

Også med rullestol er det vanskelig å ta seg fram i Ramallah. Bebyggelsen klynger seg til bratte skrenter opp mot utallige høyder. Det er lett å telle antallet ramper i hele byen. Fortauene er smale, fulle av trengsler og med høye kanter.

– Man må bæres inn i offentlige bygninger før man kommer fram til heisen. Slik er det til og med på sykehusene, sier Ola.

LES OGSÅ: RAMPELYS I RAMALLAH

Samtidig er det byggeboom i Ramallah. Ifølge loven skal alle nye bygninger være tilgjengelige.

– Men den som bryter loven, får maksimalt hundre dollar i bot. De fleste betaler heller enn å tilpasse bygningene sine.

Fryktede og forhatte veisperringer

Nylig har Stars Of Hope tatt de første skrittene mot å arbeide i Gaza, der det islamistiske partiet Hamas har hatt makten siden 2007. På Vestbredden styrer det sosialdemokratisk orienterte partiet Al-Fatah. Dette har ytterligere splittet det palestinske samfunnet.

Gaza er dessuten underlagt en israelsk og internasjonal blokade. Samtidig stykkes Vestbredden opp av israelske veisperringer og bosettinger.

– En del familier tør ikke la jentene sine besøke oss. De er redde for at noe skal hende i veisperringene, sier Ola.

Som leder i organisasjonen er det lettere for henne enn for mange andre å reise utenlands eller til Israel, men for å dra til Jerusalem må hun ta seg gjennom en grenseovergang i muren utenfor Ramallah som palestinere ikke får passere i bil. De må stå  i kø i trange sluser og gå gjennom karuselldører innen de når den israelske ID-kontrollen.

– Det er som et mareritt, og man kan ikke bruke rullestol. Jeg må vente på at israelske soldater åpner sidedørene for meg mens sjåføren min står på andre siden med tikkende taksameter.

Okkupasjonen utelukker også samarbeid med israelske handikaporganisasjoner.

– Jeg har venner blant både arabere og jøder i Israel, men om vi begynte å samarbeide med israelske organisasjoner, ville vi bli sett på som forrædere. Jeg mener det burde vært rom for å samarbeide utenfor politiker, men tiden er ennå ikke inne, avslutter Ola.

NHF i Palestina

Norges Handikapforbund samarbeider med Stars Of Hope og andre funksjonshemmedes organisasjoner i Palestina. Målet er å sikre at menneskerettigheter respekteres og at funksjonshemmede lettere får tilgang til full deltakelse i det politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle livet.

KLIKK HER FOR LESE MER OM HANDIKAPFORBUNDETS ARBEID I PALESTINA.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.