Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Rampelys i Ramallah

Av: Ivar Kvistum
Publisert 27.06.2012 14:56

Funksjonshemmede i Ramallah i Palestina bruker scenekunst for å bli hørt – og sett.

Tekst: Ghada Harami, Diakonia/NHF

DRAMA: Ved hjelp av drama og andre kunstneriske uttrykk fremmet unge funksjonshemmede i Palestina rettighetene sine på en annen måte enn de pleier.

Ramallah Cultural Palace er et nybygd og moderne teater som gjerne huser store, prestisjetunge forestillinger og internasjonale festivaler. Denne kvelden sitter 700 forventningsfulle publikummere i salen og venter på noe helt annet. Mange av dem er prominente politikere og andre som trenger å bli minnet om rettighetene og levekårene til personer med nedsatt funksjonsevne.

Bak scenen venter utøverne: Unge voksne med ulike funksjonsnedsettelser. De er nervøse, enda alle har øvd lenge og vet nøyaktig hva de skal gjøre.

Ta kontrollen selv

Utøverne har bestemt seg for at de ikke skulle demonstrere i gatene eller skrive klagemål som vanlig. I stedet ville de bruke den internasjonale dagen for funksjonshemmede 11. desember i fjor til å uttrykke seg selv på andre, kunstneriske måter. De ønsket også å ta kontroll over hva de ville formidle og hvordan de ville formidle det.

Resultatet ble en helt spesiell forestilling i Ramallah Cultural Palace. Lyset kom på, og inn på scenen kom en gruppe dansere som alle hadde til felles at de ikke kunne høre musikken de danset til. I stedet danset de til lyssignaler. Andre uttrykte seg gjennom for eksempel sang, drama, fotografi.

– Vi ønsker å uttrykke oss selv gjennom et medium som alle liker og forstår. Det viktigste er å nå gjennom til dem som fatter beslutninger i samfunnet, uttalte en av de unge kunstnerne på scenen.

DANS: Ved hjelp av lyssignaler formidlet de døve ungdommene en danseforestilling som gjorde inntrykk på publikum.

Nådde ut til mange

Norges Handikapforbund og den svenske organisasjonen Diakonia har samarbeidet i mange år om å understøtte rettighetene i funksjonshemmede i Palestina. Modellen her som mange andre steder NHF arbeider ute, er Community Based Rehabilitation, som tar utgangspunkt i enkeltmenneskets og lokalsamfunnets egne ressurser.

For mange av kvinnene som deltok i forestillingen, var dette deres aller første opptreden på en scene. De opplevde kontroll og oppmerksomhet. Alt som betydde noe akkurat da var å komme gjennom med budskapet.

Og publikum klappet begeistret, enda mange av utøverne ikke kunne høre applausen.

– Jeg følte meg sterk i dag. Vi nådde ut til så mange mennesker, på vår måte, sa en av danserne etter forestillingen.

Artikkelen er oversatt og bearbeidet av Ivar Kvistum


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.