Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Tamarin Varner.
LAVERE FORVENTNINGER: Ingen spør Tamarin Varner (28) om hun ønsker å stifte familie. Det handler om holdninger til funksjonshemmede som hun vil til livs. (Foto: Ivar Kvistum)

– Folk tør ikke spørre om jeg ønsker meg barn

Når «alle andre» etablerer seg og stifter familie, kan unge funksjonshemmede oppleve at ingen forventer det samme av dem. Et nytt nettverk i Handikapforbundet skal arbeide med å snu disse holdningene.

Ivar Kvistum
Publisert 05.10.2018 15:14

– Vennene mine gifter seg og får barn. Men samfunnet forventer ikke at jeg som 28-åring skal gjøre det samme. Ingen spør meg om jeg har lyst på barn. Kanskje de ikke tør? spør Tamarin Varner.

Hun er med i en prosjektgruppe i Norges Handikapforbund (NHF) som etablerer nettverket «NHF Nesten Voksen».

Dette skal være en møteplass og arena for dem som har vokst fra Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), men som ikke automatisk finner sin plass i det velvoksne NHF-fellesskapet.

Målgruppen i nettverket er aldersmessig satt fra 25 til 45 år.

Vennene mine gifter seg og får barn. Men samfunnet forventer ikke at jeg som 28-åring skal gjøre det samme. Ingen spør meg om jeg har lyst på barn. Kanskje de ikke tør?

– Vi ser at mange slutter å være aktive etter NHFU-tiden. Ideen til Nesten Voksen kom da vi lurte på hvordan vi skal fange dem opp, forteller Birgitte Holmsen.

Hun leder prosjektgruppen som arbeider med å etablere det nye NHF-nettverket.

Det viktige i livet

Prosjektgruppa ser at det er en rekke problemstillinger som mange unge, voksne funksjonshemmede har felles.

De står på et punkt i livet der mange ønsker å etablere seg. Kanskje er de ferdige med utdanning og vil komme i jobb.

De skal kanskje kjøpe sin første leilighet, og ikke minst: finne en partner. Mange ønsker seg barn.

– Det skal handle om livet til medlemmene. Vi må fokusere på det som er viktig på dem, slik at de føler at vi som organisasjon tar dem på alvor når de går videre fra ungdomslivet, sier Inger Svenning i prosjektgruppa.

Portrettfoto av Birgitte Holmsen.

VOKSNE: Fordommer gjør at vi ofte blir oppfattet som yngre enn i virkeligheten er. Vi må endre holdningene slik at vi blir sett som voksne mennesker, sier Birgitte Holmsen. (Foto: Ivar Kvistum)

Lave forventninger

En erfaring som mange deler, er å bli møtt med fordommer fra samfunnet og omgivelsene, mener prosjektgruppa.

– Fordommer gjør at vi ofte blir oppfattet som yngre enn i virkeligheten er. Vi må endre holdningene slik at vi blir sett som voksne mennesker, sier Birgitte Holmsen.

Selv har hun kjæreste og planlegger å gifte seg.

– Men det er ingen som spør om vi skal ha barn, påpeker hun.

Slike holdninger finner vi overalt i samfunnet, mener Inger Svenning. Også i helsevesenet.

– Mange blir overrasket når de møter noen i rullestol som har kjæreste eller barn, som har et normalt familieliv.

Mange blir overrasket når de møter noen i rullestol som har kjæreste eller barn, som har et normalt familieliv.

Sårt punkt

Men hvorfor kvier folk seg for å spørre om barn og familie?

– Hos folk som står deg nær kan det handle om at de ikke vil såre. At de ikke vil rippe opp i noe som kanskje er et sårt punkt, sier Inger Svenning.

– Det er menneskelig. Jeg kan jo også få de tankene om andre funksjonshemmede. Også jeg må jobbe med meg selv, sier Tamarin Varner.

Birgitte Holmsen minner om at det også kan gå den andre veien:

– Folk som har en funksjonsnedsettelse som ikke synes utenpå, kan tenke at det å etablere seg med barn og familie er mer enn de orker. Det må det også være rom for å si, mener hun.

Gruppebilde av alle i prosjektgruppa.

NESTEN VOKSNE: Prosjektgruppa som skal etablere et eget nettverk for folk på spranget til voksenlivet i Handikapforbundet: Fra venstre: Inger Svenning, Anna-Lisbeth Mikalsen, Tamarin Varner, Marius Korsell og Birgitte Holmsen (foran). Guri Anne Nesdal Egge og Petter Naustvik var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Ivar Kvistum)

Godta seg selv

Det er ikke tilfeldig at den aller første, landsdekkende Nesten Voksen-samlingen skal handle om seksuell identitet. Og da i en bredere betydning enn bare «legning».

– Det handler om å godta seg selv for den man er. Mange tenker jo at funksjonshemmede ikke kan ha sex i det hele tatt, sier Birgitte Holmsen.

Inger Svenning legger til:

– Og du kan komme til å tro på det selv også. Du vokser opp uten å se noen i populærkulturen som har et normalt kjærlighetsliv du kan identifisere deg med. Ingen snakker om funksjonshemmedes seksualitet.

Samlingen finner sted i Sandefjord helgen 16. til 18. november.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.