Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Forbundslederens syn ville svekket Handikapforbundet

Av: Ivar Kvistum
Publisert 08.09.2016 22:19

Et klart flertall i Handikapforbundets sentralstyre trosset forbundsleder Arne Lein. De krever at diagnoselista for gratis fysioterapi skal bestå.

Det har vakt negative reaksjoner i store deler av Norges Handikapforbund at forbundsleder Arne Lein i sommer ga støtte til et forslag fra regjeringen om å fjerne den såkalte diagnoselista.

Dette er en liste over diagnoser som gir rett til fysioterapi uten egenandel. Lista omfatter om lag 100 diagnoser. Andre pasienter, som ikke står på lista har måttet betale egenandel.

Lein har argumentert med at det er i strid med Handikapforbundets prinsipper om likestilling å knytte rettigheter i helsevesenet til bestemte diagnoser og ikke behov.

Dette er et syn han deler med de to øvrige medlemmene sentralstyrets arbeidsutvalg: Toril Heggen Munk og Tove Linnea Brandvik.

LES MER OM ARNE LEINS UTSPILL HER: STØTTER FORSLAG SOM DOBLER EGENANDELER

Saken ble drøftet i sentralstyrets møte onsdag 7. september. Og der gikk Lein på et klart nederlag.

Fritak for flere grupper

En av dem som fronter kritikken, er Magnhild Sørbotten. Foruten å være sentralstyremedlem i Handikapforbundet, er hun regionleder for NHF i Oslo. Hun frykter at mange med langvarig behov for fysioterapi, ikke vil ha råd til å betale egenandeler:

– Det er ikke NHFs oppgave å kaste ut kronikere fra fysikalsk behandling, sier hun.

I stedet for å kutte ut diagnoselista, bør Handikapforbundet kjempe for at flere grupper får fritak fra egenandelen. Hun nevner personer med nakkeskader og pasienter med fibromyalgi som eksempler.

LES OGSÅ: NINAS SMERTER SYNES IKKE UTENPÅ

– Vi skal ikke trekke opp stigen etter oss, men heller jobbe for at flere kommer med. Og da er det vanskelig å komme utenom at diagnose står sentralt for å avgjøre hvem som har behov for fysikalsk behandling, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


MÅ LYTTE: Magnhild Sørbotten mener det er avgjørende at ledelsen i Handikapforbundet lytter til egne medlemmer. Bildet er fra landsmøtet i 2015. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Sørbotten viser til at fysioterapi er helt avgjørende for mange funksjonshemmedes mulighet til livskvalitet og selvstendighet. Egenandeler kan skape hindringer som gjør at folk ikke oppsøker behandling, noe som i neste omgang kan skape flere pleietrengende og sykehjemspasienter.

Medlemmer blir ikke hørt

Selv om Arne Lein understreker at han argumenterer prinsipielt mot diagnoselista, vil ikke Magnhild Sørbotten være med på at motstanderne av hans syn er prinsippløse.

Det handler, slik hun ser det, heller om at man ser annerledes på hva som skaper likestilling. Og da er også økonomi et nøkkelord:

– Mange funksjonshemmede har flere titusener i ekstra i årlige kostnader på grunn av funksjonsnedsettelsen. Samtidig er særfradraget tatt bort, grunnstønaden er strammet inn og endringer i uførepensjon har gitt flere dårligere råd, minner Sørbotten om.

Hun hevder mange medlemmer opplever at Handikapforbundet er for lite engasjert i å kjempe for medlemmenes økonomi.

– Når organisasjonsledd og medlemmer opplever ikke å bli hørt, kan det føre til at folk tenker det ikke nytter å si fra. Det skaper likegyldighet, sier Sørbotten.

Kjenner seg ikke igjen

– Er forbundsleder Arne Lein svekket etter å blitt nedstemt i denne saken?

– Enhver leder må tåle å gå på en smell innimellom. Men jeg tror at organisasjonen ville blitt svekket dersom uttalelsen hans hadde blitt stående som Handikapforbundets offisielle holdning. Dette er et syn mange svært aktive medlemmer ikke kjenner seg igjen i. Og det gjelder også mange som er engasjert i likestillings- og rettighetskamp, sier Sørbotten.

Hun viser til at protester er kommet fra flere av de største landsforeningene i Handikapforbundet. Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) og Landsforeningen for Polioskadde (LFPS) har sågar sendt egne høringsuttalelser til departementet, der de advarer mot å fjerne diagnoselista, stikk i strid med forbundslederen og arbeidsutvalgets syn.

Stoler ikke på NHF

I en e-post til en rekke tillitsvalgte i Handikapforbundet skriver LFPS-leder Geir Strømsholm:

«Årsaken til at vi sender vårt eget tilsvar begrunnes i at Forbundslederen i NHF går offentlig ut med et syn som ikke er konkludert. Vi stoler derfor ikke på at NHF taler den største landsforeningsgruppen i NHF sin sak.»

LES OGSÅ: GRASROTOPPRØR FOR VEILEDNING

Magnhild Sørbotten sier hun selv også har fått mange reaksjoner fra medlemmer i sin egen region.

– Det er viktig at vi lytter til folk i vår egen organisasjon, understreker hun.

NHF-prinsipper mot hverandre

Forbundsleder Arne Lein sier dette om sentralstyrets vedtak:

– Jeg tar det til etterretning og vil være lojal mot det.

Lein mener saken viser at Handikapforbundets prinsipper kan tolkes slik at de står mot hverandre, i dette tilfellet prinsippet om likestilling på den ene siden og en prinsipiell avvisning av egenandeler på helsetjenester på den andre.

Han mener vedtaket i sentralstyret viser at Handikapforbundet har behov for å gjennomgå sine egne prinsipper på nytt.

– Dette må vi se i sammenheng med arbeidet som pågår med å definere Handikapforbundets samfunnsoppdrag, sier han.

Ønsket avklaring

Det var forbundslederen selv som løftet saken om diagnoselista inn som sak i sentralstyret. Normalt blir ikke hver enkelt høringsuttalelse fra NHF til regjeringen behandlet på dette nivået.

Bakgrunnen var de mange negative reaksjonene fra ulike deler av organisasjonen etter at han ble intervjuet av Handikapnytt om saken tidligere i sommer.

Lein og arbeidsutvalget så et behov for en prinsipiell drøfting av uttalelsen før den ble sendt.

Vedtaket i sentralstyret var enstemmig. De to andre medlemmene i Arbeidsutvalget som støtter forbundslederens syn, nestleder Toril Heggen Munk og Tove Linnea Brandvik, var ikke til stede på sentralstyremøtet 7. september.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.