Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av kvinne med elektroder på hodet.
HJERNESTYRING: Med elektroder på hodet er det meningen å kunne fange opp tankeimpulser og bruke dem til å styre hjelpemidler. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Forskere skal utvikle hjernestyring av hjelpemidler

Et nytt forskningsprosjekt i Danmark har satt seg som mål utvikle et system for å styre hjelpemidler direkte med tankene.

Ivar Kvistum
Publisert 18.09.2018 09:17

Målet er at mennesker med store fysiske funksjonsnedsettelser skal få større selvstendighet og høyere livskvalitet.

Prosjektet er et samarbeid mellom forskere innen robotteknologi og danske Center for Rygmarvsskade, ifølge en nyhetsmelding fra Dansk Handicapforbund.

– Vi vil gjerne utvikle et system som folk kan fortsette å bruke også når funksjonsnedsettelsen utvikler seg, uttaler Lotte Andreassen Struijk, som er forskningsleder for prosjektet.

Fange tanker med elektroder

Det kan for eksempel dreie seg om personer med ALS eller MS.

I begynnelsen av sykdomsforløpet kan de fleste bruke muskelsignaler for å styre hjelpemidler. Etter hvert som tilstanden utvikler seg, vil mange kanskje måtte bruke tungen.

– Til slutt vil man kanskje ikke kunne bevege noe som helst. Men da vil de kunne styre robothjelpemidlene med hjernen, forklarer Struijk.

Det hjernebaserte styringssystemet skal fungere ved hjelp av elektroder utenpå hodet. De måler de elektriske signalene fra man tenker på noe spesielt og sender beskjed til roboten som utfører bevegelsen.

Få selvstendighet tilbake

Danmarks frie forskningsfond har bevilget cirka seks millioner danske kroner til prosjektet.

Prosjektet er en videreføring av forskningen som ligger bak tungestyringssystemet Itongue. Dette er et tungestyringssystem som nå selges til både til danske kommuner og i 14 land i Europa.

– Med Itongue har vi gitt noe styring tilbake til en liten gruppe som før hadde veldig lite selvstendighet. Jeg kan se et stort behov for nettopp hjernestyring til folk som er enda hardere rammet, sier Søren Mørch, administrerende direktør hos TKS, selskapet som markedsfører Itongue-teknologien.

– Det er stort fokus på roboter og robotteknologi akkurat nå, så det er opplagt at vi må arbeide videre med konseptet, sier Mørch, ifølge en artikkel publisert på nettsidene til Danmarks frie forskningsfond.

Her kan du se en video om hvordan Itongue-teknologien fungerer:

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.