Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppebilde av barna og forfatteren utendørs.
HISTORIEFORTELLERE: Aron Løvrød (fra venstre), Sara Abbas, Leander Lehrmann og Kajsa Røstgård er fire av barna som du møter i boka Christina Skreiberg (til høyre) har skrevet for FFO. (Foto: Ivar Kvistum)

Forteller om seg selv og hobbyene sine ny barnebok

Aron, Sara, Leander, Kajsa og åtte andre barn med ulike funksjonsnedsettelser viser sine jevnaldrende hvordan de lever i en ny bok.

Ivar Kvistum
Publisert 24.09.2019 13:48

«– Alle kan! 12 hverdagshelter forteller sine historier».

Dette er tittelen på en ny bok for barn og om barn som Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) har gitt ut, i samarbeid med journalist, forfatter og fotograf Christina Skreiberg.

I boka møter du tolv barn fra hele Norge som lever med ulike funksjonsnedsettelser. I tekst og bilder forteller de om seg selv, hvordan de lever og hvilke hobbyer og interesser de har.

Judo, fisking og tegning

Og det er svært mangfoldig, disse barna driver med alt fra alpint, fotball og judo til teater, fisking, mekking og tegning – for å nevne noe.

De skiller seg ikke så veldig fra andre barn på samme alder, og det er også hovedpoenget med hele prosjektet: at leserne skal se barna bak funksjonsnedsettelsen og hva de får til.

Ofte er det ikke så veldig annerledes, selv om noen av dem noen gang kan trenge en ekstra håndsrekning til enkelte ting.

– Dette er en barnebok som skal vise at barn med nedsatt funksjonsevne først og fremst er barn. Jeg har vært opptatt av å fokusere på gjenkjennelsen som alle barn får når de blir kjent med andre barn. Det handler om det som forener oss alle, sier forfatter Christina Skreiberg til Handikapnytt.

Dette er en barnebok som skal vise at barn med nedsatt funksjonsevne først og fremst er barn.

Mange måter å leve på

Hun har tidligere vært med på å utvikle Aftenposten Junior, og i 2016 ble hun kåret til «Årets frilanser» av Norsk Journalistlag. Oppgaven med å skrive bok om barn for FFO, beskriver hun som et drømmeoppdrag.

– Jeg likte ideen fra første stund. Boken viser at det er mange måter å leve og være på. Jeg har blitt rørt, imponert og inspirert av alle barna jeg har truffet, sier hun.

Klikk på videoen nedenfor for å se og høre forfatteren intervjue barna om hvordan det var å være med i boka:

Forfatteren har i løpet av det siste året blitt forklart hvordan det er å være en som blir kikket litt ekstra på; en som folk snur seg etter fordi de bruker et hjelpemiddel.

– Derfor er det viktig å løfte disse historiene frem, la leserne bli kjent med det som kanskje kan virke litt annerledes. Neste gang de ser en som for eksempel bruker rullestol i barnehagen eller i skolegården, håper jeg de tør å ta kontakt! 

Verdens beste ambassadører

Boka ble lansert fredag 20. september på Popsenteret i Oslo. Generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Lilly Ann Elvestad, roste de tolv barna som forteller om livet sitt i boka:

– Dere er verdens beste ambassadører for å vise at barn med funksjonsnedsettelser er som alle andre barn, sa hun til hovedpersonene på første rad under lanseringsfesten.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har støttet FFOs bokprosjekt med penger slik at 1800 eksemplarer av boka kan distribueres til skoler og skolebibliotek over hele landet. Hensikten er nettopp å spre holdninger og kunnskap blant barn.

Portrett av Sara.

LITT SJOKKERT: Sara Abbas pryder forsiden på boka. Hun innrømmer at hun ble «litt sjokkert» da hun så seg selv på den måten. (Foto: Ivar Kvistum)

Litt flaut!

Og akkurat det mener hovedpersonene selv er en god idé:

– De som leser boka, vil få vite litt om andre barn og hvordan det er å leve med funksjonsnedsettelse. Kanskje vil de også få lyst til å lære enda mer etterpå, sier Sara, Leander og Kajsa når Handikapnytt møter dem på lanseringsfesten og spør hvordan de tror boka blir mottatt.

De tre synes det er blitt en fin bok.

– Men det er litt mixed feelings å være med i den også. Det er litt flaut, sier de med dårlig skjult stolthet.

«– Alle kan!» skal også utgis på lydbok.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.