Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

La oss bruke kreftene våre på livet – ikke byråkratiet
Forestill deg å måtte bevise at du fortsatt er blind, hvert år. Eller at du som forelder til et barn med Downs syndrom må bekrefte funksjonshemmingen – igjen og igjen. For mange av oss med funksjonsnedsettelse er dette virkeligheten, skriver Ida Hauge Dignes og Diana Johnsen fra Medvind Assistanse.
- Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) skriver i en post på Facebook at blinde jevnlig må dokumentere at de ikke kan se når de søker om tilrettelagt transport. FFO skriver også at personer med kroniske funksjonsnedsettelser må fornye dokumentasjon på noe som aldri går over.
Akkurat som FFO, stiller vi oss spørsmålet: Må det virkelig være sånn? Hvorfor må funksjonshemmede til enhver tid bekrefte at tilstanden er uforanderlig? Det skaper ikke bare unødvendig papirarbeid. Det er også inngripende for verdigheten. Det er belastende å måtte forklare – gang på gang – at man ikke har gjenvunnet funksjoner.
Vi tror det finnes en bedre vei. Myndighetenes behov for kontroll er forståelig, blant annet for å hindre svindel og juks. Men det kan ikke være hensiktsmessig for noe system at mennesker med varige funksjonsnedsettelser skal forklare og dokumentere det samme om og om igjen. Livstidsvedtak for livsvarige funksjonsnedsettelser ville spart oss for tid og ressurser – og ikke minst gitt folk frihet til å leve livet sitt.
I dag bruker mange av oss kreftene våre på byråkrati, istedenfor skole, arbeid eller familieliv. Kreftene vi bruker på å bevise at vi fortsatt har de samme behovene, kunne vært brukt på å bidra, skape og delta. Tallenes tale viser at det er mye som gjenstår på likestillingen for funksjonshemmede.
- 64 prosent av barn med funksjonsnedsettelser fullfører ikke videregående skole, sammenlignet med 17 prosent for befolkningen for øvrig.
- Over 105 000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet.
- Rullestolbrukere må søke dobbelt så mange jobber som andre for å bli innkalt til intervju.
Vi bruker tid på å dokumentere det som allerede er kjent. Vi må sende dobbelt så mange søknader for å bli vurdert som arbeidstakere. Vi må motbevise fordommer – og samtidig bevise at vi fortsatt har behov for tjenester fra det offentlige. Det er på tide å tenke nytt. Å bruke ressursene smartere. Å bygge et system som løfter mennesker, istedenfor å holde oss tilbake.
La oss gjøre det enklere å bidra. La oss gjøre det mulig å leve. La oss lage et system som gir tid til utdanning, arbeid, deltakelse og felleskap. La oss bruke fellesskapets ressurser der det virkelig trengs, ikke på å kontrollere det som aldri vil forandre seg.
Av: Diana Johnsen,
avdelingsleder Nordland, Medvind Assistanse
Ida Hauge Dignes,
leder for kommunikasjon og politikk, Medvind Assistanse
***
Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.