Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Foreldrene holder rullestolen som ruller ned baugen.
OM BORD: Merete og Andres Akselsen hjelper datteren Amalie om bord i båten. (Alle foto: Privat)

Fritidsbåten som lar Amalie (13) rulle om bord

Familien Akselsen fra Kristiansand fant løsningen som gjør at de kan dyrke båtlivet også med rullestol.

Ivar Kvistum
Publisert 19.07.2018 14:47

Familien trives på sjøen og bruker gjerne båten enten de skal ut og bade eller å fiske.

Men etter hvert som datteren Amalie ble større og samtidig mer avhengig av rullestol, ble det vanskelig komme seg om bord i, og ut av, en vanlig fritidsbåt. De begynte å se seg om etter en annen løsning.

– Da så vi noen som hadde en båt med nedsenkbar baug. Og vi tenkte at dette kunne være løsningen for oss, forteller Amalies mor, Merete Akselsen.

På denne båten kan baugen senkes ved hjelp av en vinsj. Løsningen kan minne om et militært landgangsfartøy i miniatyr.

Bade rett fra båten

Familien Akselsen kjøpte et brukt eksemplar av båten de hadde sett: En Pioner Multi.

Løsningen viste seg å fungere så godt at de gjerne anbefaler den til andre som er i en liknende situasjon.

– Nå kan vi dra på holmetur og vite at Amalie kommer seg ut av båten. Vi kan også legge til ved vanlige brygger og senke baugen slik at rullestolen kan trille om bord. På den måten kan vi bruke båten i stedet for alltid å kjøre bil når vi skal et sted, forteller Merete.

Jentene i båten, med baugen åpen lagt ned på svaberget.

SKJÆRGÅRDSLYKKE: Søstrene Ingrid og Amalie om bord i familiens båt. Nå er det mye enklere å legge til ute på holmene.

Og når de finner seg en strand i en vik, kan de senke baugen og bade rett fra båten, faktisk uten at det kommer inn særlig med vann.

Bredere baugport

Pioner-båtene, med sitt karakteristiske plastskrog, er designet og produsert i Norge siden 1959. Multi-modellen med nedsenkbar baugport har vært produsert i 20 år. Den nyeste modellen, Multi III, har vært produsert i cirka fire år.

– På Multi III er baugporten bredere enn på tidligere modeller: hele 92 centimeter. Denne endringen er gjort særlig med rullestolbrukere i tankene, forteller Dag Eirik Thomassen, daglig leder hos produsenten Pioner Cipax AS på Bjørkelangen i Akershus.

Viktig kundegruppe

For det er nemlig ikke bare familien Akselsen i Kristiansand som har kjøpt denne båten for å kunne dyrke båtliv med rullestol. Thomassen forteller at dette er en av de viktigste kundegruppene nettopp for denne modellen.

– Vi produserer 250 Multi-båter i året. Hvor mange som kjøpes av rullestolbrukere, tør jeg ikke si, men vi får flere henvendelser hvert eneste år, sier Thomassen.

Multi er modulbasert. Rullende båtfolk kan derfor få båtene tilpasset sitt behov hos forhandlerne. Blant annet er det mulig å få dem med elektrisk vinsj på baugporten.

Grunnprisen på en ny Pioner Multi III er 97 700 kroner. I tillegg kommer motor, utstyr og eventuelle tilpasninger. Den totale prisen kan derfor fort passere 200 000 kroner. 

Båten kjørt inn på en strand med baugen åpen ut mot vannet.

BADEBÅT: Den kan kanskje minne om et landgangsfartøy, men bruksområdet er langt mer fredelig. For eksempel bading.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.