Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Iver snakker med Bendik Fon mens de andre står rundt og hører på.
FORBILDER: Iver Høgden Mæle (i midten) forteller om HC Sealifts produktidé til daglig leder Bendik Fon i Exero Technologies. I sommer ble han hedret med en ledelsespris under EM for studentbedrifter. (Foto: Ivar Kvistum)

Iver skaper løsningen som gjør ham selvhjulpen i båt

Med en visjon om å gjøre båtlivet mer tilgjengelig for rullestolbrukere har HC Sealift UB gått til topps som årets beste ungdomsbedrift og gjort seg bemerket i Europa.

Ivar Kvistum
Publisert 04.08.2022 06:00

Iver Høgden Mæle, Miriam Norem, Jonas Holte Gulliksen og Elise Reed-Mohn har skapt bedriften HC Sealift UB.

Produktet som de fire elevene ved Hvam videregående skole i Nes på Romerike er i ferd med å utvikle, er ment å gjøre båtlivet enklere og mer selvstendig for bevegelseshemmede.

Mer selvhjulpen i båt

Daglig leder Iver Høgden Mæle er selv rullestolbruker og har tatt utgangspunkt i egne erfaringer og behov.

– Jeg har seilt siden jeg var ti år gammel, og tok båtførerbevis da jeg var 16. Men jeg har aldri fått meg selv ut i båten. Jeg har alltid vært avhengig av andre, sier han til Handikapnytt.

Jeg har seilt siden jeg var ti år gammel, og tok båtførerbevis da jeg var 16. Men jeg har aldri fått meg selv ut i båten. Jeg har alltid vært avhengig av andre.

Så da han og medelevene hans på Hvam skulle prøve seg på entreprenørskap, var det nærliggende å se etter en løsning på problemet som legger begrensninger på Ivers frihet til sjøs.

De klekket ut en løsning for en mekanisk løftearm som skal kunne monteres i alle båter over 17 fot, og som skal kunne fungere uansett hvor du legger til.

De har hentet inspirasjon fra lift-løsningen som gjør det mulig for rullestolbrukere å kjøre lastebil.

For å sikre stabilitet, bruker de en støttearm mot land, som sørger for at tyngdepunktet ligger på brygga og ikke i selve båten når en rullestolbruker heiser seg selv om bord i sin egen farkost ved hjelp av en fjernkontroll.

Iver holder fram diplomet.

HEDER: Iver Høgden Mæle med prisen han mottok i Tallin. (Foto: Ungt Entreprenørskap)

Norsk seier – europeisk pris

Tidligere i år ble de kåret til årets beste ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap.

Over 350 innovative ungdommer fra 82 ungdomsbedrifter deltok i mesterskapet. I tillegg til å bli den beste ungdomsbedriften, ble HC Sealift også kåret til den beste sosiale entreprenøren.

I sommer representerte de Norge i EM for studentbedrifter i Tallin. 320 studenter fra 21 land deltok i konkurransen.

Her ble daglig leder Iver Høgden Mæle hedret med en ledelsespris – Leadership Award – for innsatsen med HC Sealift-prosjektet.

Gode råd på veien

Foreløpig er produktet bare på tegnestadiet. Men ideen og framdriften er god nok til at de unge gründerne er blitt lagt merke til og sikret seg støttespillere i næringslivet lokalt i Nes.

I mai besøkte de Hjelpemiddelmessen Sør-Øst for å hente inspirasjon og få kontakt med aktører i hjelpemiddelbransjen som kanskje kan åpne noen dører for dem.

På standen til Hjelpemiddeleksperten møtte de daglig leder Bendik Fon i Exero Technologies, gründerselskapet som har skapt piggekjelken Spike – et aktivitetshjelpemiddel som Iver Høgden Mæle selv er en entusiastisk bruker av.

Exero Technologies og Spike begynte også som en frisk idé i et knippe unge hoder – rett nok ikke på videregående skole, men på NTNU i Trondheim.

Bendik Fon lytter interessert når Iver, Jonas og Miriam fra HC Sealift forteller hva de ønsker å lage og hvilke behov de ønsker å fylle.

– Det var jo slik vi begynte også, bekrefter han.

Gruppebilde i messehall.

UNGE ENTREPRENØRER: Miriam Norem, Jonas Holte Gulliksen og Iver Høgden Mæle besøkte Hjelpemiddelmessen Sør-Øst i Drammenshallen for å få inspirasjon og knytte kontakter. Den fjerde gründeren i HC Sealift UB, Elise Reed-Mohn, var ikke til stede denne dagen. (Foto: Ivar Kvistum)

Levebrød og livsvei

Så hva er det beste rådet fra en hjelpemiddelgründer som ligger noen år foran i løypa og allerede har fått fram et produkt med internasjonalt nedslagsfelt?

– Det beste tipset mitt er at dere så tidlig som mulig må skaffe dere en kunde som vil betale for det dere gjør. Det er da dere får reelle og konkrete tilbakemeldinger om hva dere må forbedre for at det ferdige produktet skal bli bra nok, sier han.

Hvis man lykkes, kan en livsvei være lagt. Bendik Fon innrømmer at han overhodet ikke så for seg at han skulle havne i hjelpemiddelbransjen da han begynte på maskiningeniørstudiet på NTNU i Trondheim.

Nå står han i front for en nyskapende, norsk hjelpemiddelbedrift, og synes det er både spennende og givende.

Fra idé til produkt

Slik tenker ungdommene i HC Sealift også. De har ikke tenkt å gi seg, og seieren i norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter ga inspirasjon og tro på at det er mulig å få det til.

Juryen uttalte om HC Sealift: «Bedriften har imponert oss og scoret høyt på alle fem kriteriene; verdiskapning, erfaringslæring, kreativitet og innovasjon, samarbeid og tverrfaglig arbeid. Det er ingen tvil om at det er et stort behov i markedet. Med den troverdigheten teamet viser, overbeviser de oss om at de kan gå fra idé til produkt.»

Nå er målet å få fram en prototyp som kan monteres i en båt.

– Hvis vi klarer å lage et godt produkt som fungerer, tror jeg det vil slå an blant mange som virkelig vil ha nytte av det, konstaterer Iver Høgden Mæle.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.