Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frykt for vingeklipping av svensk BPA
Funksjonshemmedes organisasjoner holder pusten i frykt for hva Gunilla Malmborg vil gjøre med brukerstyrt personlig assistanse i Sverige. I midten av desember legges den omstridte LSS-utredningen fram.
Ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kan stå foran dramatiske endringer i Sverige.
Det frykter mange i den svenske handikapbevegelsen blir konsekvensen når en ny, statlig utredning legges fram i desember.
Den såkalte LSS-utredningen i Sverige kommer trolig til å inneholde forslag som innebærer store endringer på BPA-området, skriver Funktionshinderpolitikk.
Magasinet, som utgis av DHR – Förbundet för et samhälle utan rörelseshinder, skriver at det ser mørkt ut for den personlige assistansen.
Færre får assistanse
LSS står for Lagen om stöd och service til vissa funktionhindrade. Den regulerer blant annet BPA-feltet.
Med en stor utredning ledet av Gunilla Malmborg, er ordningen i spill i Sverige, og funksjonshemmedes organisasjoner holder pusten i påvente av hva som kan komme.
Først i midten av desember legges rapporten fra LSS-utredningen fram.
Men bare ut fra det som allerede er kjent gjennom lekkasjer, beregnes det at antallet personer som har assistanse, falle med 22 prosent.
Det blir opp mot 20 000 færre assistenter, og hvert fjerde BPA-foretak vil forsvinne.
Statens utgifter til ordningen vil dessuten falle med nær 500 millioner svenske kroner, mens et tilsvarende beløp belastes kommunene i stedet.
Slutt på BPA til barn
Blant forslagene som ventes, er at det ikke lenger vil bli gitt BPA til barn under 16 år. I stedet innføres ny ordning for barn. Dette skal være en kommunal ordning der BPA inngår som én av flere komponenter.
Les også: SVENSK UTVALG FORESLÅR Å TA ASSISTANSEN FRA ALLE BARN OG GAMLE
Utredningsleder Gunilla Malmborg har overfor Svenska Dagbladet bekreftet at dette endringsforslaget kommer. Men hun har argumentert for at det blir en bedre ordning enn hva familier med funksjonshemmede barn har i dag.
Standardmaler for timetall
LSS-utredningen vil også trolig foreslå at pårørende som bor i samme husstand, skal få mindre godtgjøring om de jobber som assistenter.
Trolig vil man også foreslå å innføre standardiserte maler for beregning av assistent-timetall knyttet til ulike gjøremål i dagliglivet, som innkjøp, trening og fritidsaktiviteter.
Den som mener å ha behov for flere timer enn det som ligger i malen, må i så fall søke særskilt.
Juks og skandaler
Bakteppet for LSS-utredningen er at BPA-sektoren i Sverige har opplevd en kostnadseksplosjon de senere årene, noe som også var tema i den svenske valgkampen.
En rekke tilfeller av juks med ordningen og useriøse aktører har vært omtalt i mediene.
I funksjonshemmedes organisasjoner følger man regjeringsdrakampen i Sverige med argusøyne, fordi de ulike partiene har gitt ulike valgløfter om hvordan de vil forholde seg til forslagene i LSS-utredningen.
Socialdemokraterna var ute i valgkampen med løfter om å gå inn for et bredt forlik om LSS.
LSS-utredningens leder, Gunilla Malmborg, er sosionom og ansatt i det svenske Sosialdepartementet. Hun har tidligere uttalt at svenske kommuner må ta et større ansvar for BPA enn de gjør i dag.