Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Styremedlemmene poserer på bilde utenfor Handikapforbundets lokaler.
JUBILEUMSGAVE: Styret i LFS Oslo og Akershus forbereder en stor konferanse som skal markere organisasjonens 30-årsjubileum. Fra venstre: Marius Korsell, leder Odvar Jacobsen, Roger Amundsen og nestleder Esben Madsen. (Foto: Ivar Kvistum)

Helsepersonell trenger mer kunnskap om hjerneslag – nå blir de oppdatert

Landsforeningen for Slagrammede fyller 30 år. Jubileumsgaven står de for selv: En stor fagkonferanse om hjerneslag særlig rettet mot kommunale helsearbeidere.

Ivar Kvistum
Publisert 15.01.2018 21:32

23. mai inviterer Landsforeningen for Slagrammede (LFS) til jubileumskonferanse. Anledningen er at det er 30 år siden denne landsforeningen under Norges Handikapforbund ble stiftet, i 1988.

Målet er å fylle auditoriet på Rikshospitalet i Oslo, som rommer cirka 400 mennesker.

– Vi innbyr alle våre medlemmer, men det er særlig helsepersonell i kommunene som vi ønsker å nå med denne konferansen, sier Odvar Jacobsen, leder i LFS Oslo og Akershus.

Det er dette lokallaget som har ansvaret for å arrangere konferansen, der noen av de aller fremste fagkapasiteten på slagfeltet i Norge kommer til å dele av sine innsikter.

Lokal rehabilitering

At det nettopp er helsepersonell i kommunene som er hovedmålgruppe for jubileumskonferansen, er ikke tilfeldig.

– Stadig mer av rehabiliteringen skal ut av spesialisthelsetjenesten og ut i kommunene, men uten at de er klare til å ta imot pasienter og oppgaver. Det er svært viktig at de blir oppdatert på ny forskning, sier styremedlem i LFS Oslo og Akershus, Marius Korsell.

Kremen av kremen

Både når det gjelder slagbehandling, -forebygging og -rehabilitering skjer det nemlig mye, forklarer Roger Amundsen, leder i LFS sentralt og styremedlem i lokallaget.

– Nå gir vi kommunale helsearbeidere en mulighet til å møte kremen av kremen innen fagkompetanse, sier Amundsen.

På programmet står blant andre professor II ved Rikshospitalet, David Russell, som skal forklare hva som er status når det gjelder forebygging av slag.

Professor Bent Indredavik fra NTNU skal presentere det nye pakkeforløpet for hjerneslag.

Medisinsk fagsjef og førsteamanuensis Frank Becker ved Sunnaas sykehus presenterer de reviderte nasjonale retningslinjene for behandling og rehabilitering ved hjerneslag.

Deltakerne får også høre mer om prosjektet «Spill deg bedre» ved Sunnaas, der helt alminnelige dataspill tas i bruk i rehabilitering.

Dette prosjektet har Handikapnytt skrevet om tidligere. Du kan lese mer her: NÅ BRUKER SUNNAAS HELT VANLIGE DATASPILL I REHABILITERINGEN

Sprer kunnskap og skaper møteplasser

Når Landsforeningen for Slagrammede feirer sitt eget jubileum med en fagkonferanse, reflekterer det hva foreningen har arbeidet mye med gjennom sine 30 år.

– Vi har vært delaktige i en rekke prosjekter og blir mye brukt som samarbeidspartner for fagmiljøene, sier Roger Amundsen.

Landsforeningen for Slagrammede
  • LFS ble stiftet i 1988, som en landsforening under Norges Handikapforbund.
  • Foreningen har i dag 1270 medlemmer i hele landet.
  • LFS driver informasjonsnettstedet slag.no.

LFS driver også et omfattende informasjonsarbeid om hjerneslag, ikke minst knyttet til nettstedet slag.no. Foreningen driver et systematisk likepersonarbeid og skaper ulike møteplasser for mennesker som er rammet av slag.

– Når folk blir sendt hjem fra sykehuset etter slagbehandling, sitter de med massevis av spørsmål som de søker svar på. Det er der vi kommer inn i bildet, sier Roger Amundsen.

Fokus på pårørende

LFS har også jobbet mye for at pårørende til slagpasienter skal tas mer på alvor.

– Det er ofte de pårørende som må ta hele smellen i familien. Dette har det ikke vært nok oppmerksomhet om. Vi tilbyr egne kurs for pårørende til slagpasienter, forteller Odvar Jacobsen.

Som faren til med-styremedlem Marius Korsell har han selv erfaring fra begge roller, både pårørende og rammet. For ikke lenge etter at sønnen ble rammet av hjerneslag, var det farens tur.

De to har blant annet vært gjester på TV2s God Morgen Norge, der de snakket om sine opplevelser.

Marius og Odvar fotografert smilende på møterommet der de planlegger konferanse.

FAR OG SØNN: Marius Korsell og Odvar Jacobsen har begge opplevd å bli rammet av hjerneslag. Nå sitter de i samme styre i LFS Oslo og Akershus. (Foto: Ivar Kvistum)

30-åringen LFS skal også ha en nasjonal jubileumsmarkering i Drammen helgen 25.–27. mai, med synlig tilstedeværelse på Strømsø torg.

– Det er også viktig for oss å få fram at konferansen i mai ikke bare er noe vi i LFS står bak alene. Vi er en del av fellesskapet i Norges Handikapforbund, og dette er også hele organisasjonens arrangement, presiserer Roger Amundsen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.