Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Her får Ove stamcelle-behandlingen som skulle gi ham førligheten tilbake

Av: Mari Svartveit Hansen Foto: Tore Fjeld
Publisert 12.12.2016 16:49

Ryggmargsskadde blir kraftig advart mot å oppsøke eksperimentell og udokumentert behandling i utlandet. Ove Magnussen dro likevel – til Kina.

I 1997 ble Ove Magnussen (42) fra Lørenskog i en bilulykke og pådro seg en nakkeskade som gjør ham avhengig av rullestol.

Han har ingen gangfunksjon og har heller ingen viljestyring over fingrene.

I 2008 dro til han til Kina med håp om å få en bedre funksjonsevne. Han ville prøve stamcelleterapi for å bli bedre.

– Jeg hadde et håp om å få følelsen tilbake i fingrene og få bedre håndfunksjon, forteller Ove.

Advarer mot stamcelleturisme

Ifølge Bioteknologirådet advarer forskere nå mot at såkalt stamcelleturisme til land der behandling ved hjelp av stamceller er uregulert, vil eksplodere i årene som kommer.

Både Sunnaas sykehus og Landsforeningen for Ryggmargsskadde får spørsmål om eksperimentell og udokumentert behandling i utlandet fra folk som er nysgjerrige og håpefulle.

Noen få drar, til tross for klare advarsler.

Det har hendt at folk har kommet hjem med komplikasjoner som følge av behandlingen de har oppsøkt.

LES OGSÅ: ADVARER RYGGMARGSSKADDE MOT ELEKTRISK FOTBAD

Ove Magnussen hadde lest om stamcellebehandling i utenlandske forum, både positive og negative opplevelser.

Han hadde også lest om farlige bivirkninger som svulst og kreft, og dette med bruk av navlestrengsblod.

– På grunn av frykt for komplikasjoner brukte jeg stamceller dyrket frem fra mitt eget blod i laboratorium, sier 42-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)​


INGEN VIRKNING: Ove Magnussen opplevde ingen bedret funksjonsevne av sitt eksperimentelle behandlingsopphold i Kina. Men han angrer likevel ikke på at han dro.

Enkle inngrep

Ove Magnussen hadde valgt Beijing Phua International Hospital i den kinesiske hovedstaden. Sykehuset hadde han funnet fram til på nettet.

Sykehuset skriver på nettsidene sine at de har behandlet pasienter med komplette og inkomplette ryggmargsskader siden 2004.

– Sykehuset var rent og pent, men litt slitt var det. Egne handikaprom var det ikke, og det var bittesmå bad, forteller Ove.

Han har hørt at forholdene ved Beijing-sykehuset er blitt bedre siden han var der.

– Jeg lå på siden med knærne trukket opp da de satte cellene tilbake på plass i ryggmargen. Jeg fikk bare litt lokalbedøvelse og var våken under inngrepene, sier Ove.

Han beskriver disse inngrepene som enkle.

Ove møtte mange på sykehuset i Beijing. som søkte alternativ behandling for ulike sykdommer og skader.

– Jeg har tenkt på hvorfor de tilbyr en slik behandling. Jeg så nesten aldri noen som viste noe form for bedring. Bare en som hadde Parkinson som fikk bedre håndfunksjon, men jeg fikk vite av legen min på Sunnaas sykehus at personer med Parkinson kan ha dårlige og gode perioder. Det kan jo bare være at hun var inne i en god periode, erkjenner Ove.

Finnes ikke behandling

Per i dag finnes det ingen etablerte stamcelleterapier for ryggmargsskader. Det fastslår Joel Glover, forsker på stamcellebehandling ved Universitet i Oslo.

– Det man håper å kunne oppnå, er å få tilbake nervefibre og nerveceller som har gått tapt som resultat av skaden. Man har ikke kommet særlig langt noe sted i verden. Og i hvert fall ikke i Norge, fordi kliniske forsøk er kostbare og tar tid, sier forskeren.

Joel Glover er veldig skeptisk til at folk skal oppsøke slik behandling i utlandet.

– Det finnes ingen etablert stamcellebehandling for ryggmargsskader noe sted i verden. Men man kan bli lurt til å tro at det finnes. Jeg vil ikke kalle dette for trygt, nei. Det er både kostbart og potensielt farlig.

Han mener det eneste man kan gjøre per i dag, er å melde seg inn i et godkjent klinisk forsøk. Disse finnes, men det er vanskelig å komme med.

– Man må vokte seg for tilbud om stamcelleturisme. Før man vurderer noe slikt, bør man absolutt rådføre seg med fagfolk, sier forskeren ved UiO.

– Ikke reis!

Leif Arild Fjellheim er leder i Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS). Han opplyser at  foreningen får få henvendelser om at folk ønsker å prøve eksperimentell behandling i utlandet.

Og de som spør, får et klart råd: Ikke reis!

LES OGSÅ: GÅ-ROBOTENE MARSJERER FREM

Angrer ikke

Ove Magnussen opplevde aldri noen form for bedring etter behandlingsoppholdet i Beijing, kanskje med et lite unntak:

– Jeg har i ettertid følt meg mye varmere i kroppen, og jeg frøs mye mer før behandlingen. Noe som er vanlig for ryggmargsskader, sier Ove.

Hele reisen, inkludert mat og drikke, kostet 200 000 kroner. Han var i Kina i omtrent to måneder.

Ove er ikke skuffet over at det gikk som det gikk. Han synes det var verdt det.

– Jeg angrer ikke på at jeg dro ned, men jeg ville aldri ha gjort det igjen. Og jeg vil ikke anbefale andre å gjøre det samme.

Du kan lese mer om Ove Magnussens behandlingsreise til Kina på bloggen hans (ekstern lenke).

HELE DENNE REPORTASJEN OM STAMCELLETURISME LESER DU I HANDIKAPNYTTS UTGAVE 06/16.

Klikk her for å kjøpe digital tilgang til bladet. Du kan både kjøpe enkeltutgaver, enkeltsider og tegne digitalt abonnement.

Klikk her for å tegne et abonnement på Handikapnytt. Fyll inn informajonen i e-posten. Abonnementet koster 300 kroner for seks utgaver.

Klikk her for å melde deg inn i Norges Handikapforbund. Da mottar du Handikapnytt som et gode inkludert i medlemskontingenten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.