Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Joe Biden på presidentens kontor, med munnbind, sitter ved skrivebordet og signerer papirer.
SLUTT PÅ SULTELØNN: President Joe Biden signerer presidentordrer i det ovale kontor. Et av problemene han vil til livs, er underbetaling av funksjonshemmede. (Foto: NTB, Reuters, Tom Brenner)

Joe Biden vil sikre likelønn for funksjonshemmede

420 000 amerikanere tjener såvidt over 18 kroner i timen – fordi de har nedsatt funksjonsevne. Denne forskjellsbehandlingen vil USAs nye president ha slutt på.

Ivar Kvistum
Publisert 25.01.2021 06:00

Noe Joe Biden sørget for etter at han inntok det ovale kontoret i Det hvite hus, var å signere en presidentordre som skal legge et grunnlag for å heve den føderale minstelønnsatsen fra 7,25 dollar til 15 dollar i timen (fra 61,60 kroner til 127,40 kroner).

Økt minstelønn er et av løftene som Joe Biden gikk til valg på.

Samtidig vil han også  ha slutt på at arbeidstakere med funksjonsnedsettelser kan få betalt mindre enn minstelønn, noe som er tillatt og svært utbredt i USA i dag.

Lang kamp for likelønn

Interesseorganisasjoner i USA har lenge kjempet for likelønn og mener dagens regler er diskriminerende,

Også den amerikanske menneskerettskommisjonen har krevd en slutt på forskjellsbehandlingen, som de mener strider mot funksjonshemmedes borgerrettigheter.

Det er nettavisen Disability Insider som melder dette.

Hull i loven

Beregninger fra 2019, som er gjengitt i økonomitidsskriftet Forbes viste at det var 420 000 personer med nedsatt funksjonsevne i USA som mottok en gjennomsnittslønn på bare 2,15 dollar i timen – 18,30 norske kroner med dagens valutakurs.

Forbes beskrev årsaken som et hull i loven Fair Labors Standards Act fra 1938. Den tillater arbeidsgivere å betale mindre enn minstelønn til arbeidstakere som de anser som mindre produktive enn andre eller har nedsatt funksjonsevne.

Arbeidsgivere har brukt å forsvare praksisen med at de gir arbeidserfaring til personer som ellers ikke ville hatt mulighet til å jobbe. Mange av stillingene som omfattes av ordningen, inngår dessuten i habiliteringsprogrammer, og de kan sammenliknes med det vi i Norge kaller «varig tilrettelagt arbeid».

Skalkeskjul for profitt

Men i mange tilfeller, skriver Forbes, har det vist seg at den ideelle profilen har vært et skalkeskjul for høyst kommersiell virksomhet.

En rapport fra 2018 viser at toppsjefen i en av de største «vernede bedriftene» hadde 1790 ansatte på mindre enn minstelønn, mens toppsjefen selv tok ut 1,1 millioner dollar i årslønn.

Moralsk riktig – og lønnsomt

Målet om å heve minstelønnen for alle og å få slutt på lønnsdiskriminering av funksjonshemmede, er beskrevet i programmet som Joe Biden gikk til valg på.

– Dette er rett, både for arbeidstakerne og for landets økonomi. At funksjonshemmede kan delta for fullt i arbeidslivet er ikke bare moralsk og etisk riktig, det er også lønnsomt, svarte Biden i en undersøkelse om ulike presidentkandidaters handikappolitikk i 2019.

Seks delstater har allerede stanset eller er i ferd med å stanse underbetalingen av funksjonshemmede: New Hampshire, Maryland, Alaska, Texas, Oregon og Nevada.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.