Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Judy Heumann.
FOREGANGSKVINNE: Judy Heumann, som i 2021 ble hedret med Uloba – Independent Livings ærespris, døde lørdag. Hun minnes av aktivister i funksjonshemmedes rettighetskamp både i USA og internasjonalt. (Foto: Uloba)

Rettighetsforkjemper Judy Heumann er død

Hun ble omtalt som rettighetsbevegelsens mor i USA og var også kjent for mange fra den Oscar-nominerte dokumentarfilmen «Crip Camp». Lørdag døde Judy Heumann, 75 år gammel.

Ivar Kvistum
Publisert 05.03.2023 11:34

Judith «Judy» Heumann døde lørdag 4. mars i sitt hjem i Washington D.C., ifølge en kunngjøring på hennes offisielle hjemmeside.

I 2021 deltok Judy Heumann digitalt på den norske Independent Living-festivalen, arrangert av Uloba.

På festivalen ble hun også hedret med en ærespris i forbindelse med 30-årsjubileet til Uloba Independent Living for sitt utrettelige arbeid for funksjonshemmedes rettigheter og likestilling.

– Jeg er svært ydmyk over å motta prisen, siden vi er så mange som jobber så hardt for det samme. Vi kjenner diskriminering når vi møter det, da må vi alle stå sammen, sa Heumann da hun takket for prisen.

Vant retten til å undervise

Judy Heumann ble født i Philadelphia i 1947 og vokste opp i Brooklyn, New York. Da hun var to år gammel, ble hun rammet av polio, noe som gjorde henne til rullestolbruker resten av livet.

Foreldrene hennes insisterte på at hun skulle ha utdannelse, og hun fullførte en master fra Berkeley-universitetet i California.

Heumann kom i rampelyset i forbindelse med den såkalte «Heumann vs. Board of Education»-saken i 1970. Myndighetene i New York City nektet henne lærergodkjenning fordi man mente at hun ikke ville kunne evakuere seg selv eller elevene i tilfelle brann.

Heumann saksøkte byens skolestyre for diskriminering og vant fram gjennom et forlik. Dermed ble hun den første rullestolbrukeren bak et kateter i New York.

Med referanse til president Franklin D. Roosevelt (som selv var polioskadd) hadde en lokalavis følgende overskrift: «You Can Be President, Not Teacher, with Polio» (Du kan bli president, men ikke lærer, om du har polio).

Oscar-nominert og president-rådgiver

For mange er hun også kjent fra den Oscar-nominerte Netflix-dokumentaren «Crip Camp». Den handler om ungdomsleiren «Camp Jened», som skulle bli startskuddet på amerikanske funksjonshemmedes borgerrettskamp og det som skulle bli Independent Living-bevegelsen.

I filmen møter du blant andre den unge Judy Heumann. Hun var en av deltakerne på leiren og ble en av de viktigste lederskikkelsene i den nye bevegelsen.

Som en markant lederskikkelse for funksjonshemmedes rettighetskamp i USA har Judy Heumann vært rådgiver for to amerikanske presidenter, både Bill Clinton og Barack Obama.

Judy var et varmt, engasjert og dedikert menneske som med stort pågangsmot og klokskap brakte funksjonshemmedes rettigheter høyere og sterkere på den internasjonale dagsorden.

Varm, engasjert og dedikert

I Norge er det flere som minnes Judy Heumann.

– En stor kraft og inspirator i det internasjonale arbeidet for funksjonshemmedes rettigheter, skriver spesialrådgiver og tidligere generalsekretær og forbundsleder i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, på Facebook.

– Judy var et varmt, engasjert og dedikert menneske som med stort pågangsmot og klokskap brakte funksjonshemmedes rettigheter høyere og sterkere på den internasjonale dagsorden. Takk Judy for din sterke energiske vilje og uvurderlige innsats, skriver han videre.

Det var Lars Ødegårds sønn, Oliver Burns, som overrakte æresprisen fra Uloba – Independent Living til Judy Heumann i USA i 2021.

Internasjonalt engasjement

Ann-Marit Sæbønes – leder for rådet for personer med funksjonsnedsettelser i Oslo kommune, tidligere Oslo-ordfører og daglig leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon – er også blant dem som minnes Judy Heumann.

– Hun kjempet, sammen med andre funksjonshemmede, fram American with disabilities act, som ble en modell for mange som jobbet for funksjonshemmedes rettigheter verden over, skriver Sæbønes.

Hun trekker også fram Judy Heumanns innsats for å inkludere funksjonshemmede i internasjonal bistand.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.